– Verste krisen i Japan siden andre verdenskrig

En kvinne står i ruinene i byen Ishimaki etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan fredag. Foto: Scanpix
En kvinne står i ruinene i byen Ishimaki etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan fredag. Foto: Scanpix

Japan er rammet av den verste krisen siden andre verdenskrig, sier landets statsminister Naoto Kan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jordskjelvet, tsunamien og atomkrafthendelsen er den største krisen Japan har stått overfor de siste 65 årene siden slutten av andre verdenskrig, sa en alvorstynget Kan på en pressekonferanse søndag.

Men han la også til at han er overbevist om at landet skal klare å komme seg gjennom krisen.

– Det er kommet ut stråling i luften, men det finnes ingen meldinger om at det er snakk om store mengder, sier han ifølge nyhetsbyrået Jiji.

En japansk redningsarbeider søker etter kropper i jordskjelvområdet. Foto: Scanpix En japansk redningsarbeider søker etter kropper i jordskjelvområdet. Foto: Scanpix

Les også: Fare for nok en eksplosjon ved atomkraftverk

Samtidig påpeker han at problemene ved atomkraftverket i Fukushima ikke er av same omfang som katastrofen i Tsjernobyl i 1986.

– Dette er svært forskjellig fra Tsjernobyl-ulykken. Vi jobber for å hindre at skadevirkningene skal øke, sa statsministeren søndag.

Les også: Frykter 10.000 døde

Problemene ved atomkraftverket i Fukushima oppsto etter det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som førte til massive ødeleggelser i Japan fredag.

Se flere bilder nederst i artikkelen

Går gjennom ruinene

Redningsarbeidere går gjennom restene av sammenraste bygninger og knuste biler på jakt etter overlevende i Japan. Over 10.000 kan ha mistet livet, og store områder langs Japans nordøstkyst er lagt øde.

Politiet tror at over 10.000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. Anslaget gjelder Miyagi-regionen, et av områdene som ble hardest rammet i det voldsomme jordskjelvet og tsunamien fredag.

– Det er ingen tvil om at tallet på døde kommer til å overstige 10.000, sier Naid Takeuchi, politisjef i Miyagi-regionen til den japanske kringkastingen NHK søndag.

Flere landsbyer i regionen ble fullstendig ødelagt av jordskjelvet og de enorme vannmassene.

Les også: Nytt stort likfunn

Finner omkomne

Havnebyen Minamisanriku i Miyagi er bokstavelig talt visket bort, og over halvparten av befolkningen på 17.500 mennesker er ikke gjort rede for. Et sykehus er blant de få bygningene som står igjen.

Regjeringen har doblet antall soldater i redningsarbeidet til 100.000. Redningsmannskaper finner stadig flere omkomne langs kysten nordøst i landet, og søker seg gjennom ødelagte bygg, biler og båter i jakt på overlevende.

Der det før var byer, er det nå bare gjørme og avfall. Bygninger, tog og småfly ligger strødd som barneleker etter at de mektige tsunamibølgene raserte området rundt byen kystbyen Sendai etter jordskjelvet fredag. Mellom 200 og 300 omkomne er hittil funnet i byen.

Les også: Jordskjelvet forkortet dagene på jorda

Mareritt

Redningsmannskaper har hittil funnet flest omkomne og ikke så mange overlevende i sine søk gjennom ruinene.

Noen heldige, blant dem enkelte innbyggere i byen Kamaishi, ble varslet av tsunamisirener tidsnok til å rekke å flykte opp i høyereliggende strøk før de ble vitne til at havet rev med seg hjemmene deres.

En 60 år gammel mann ble funnet i god behold, flytende på en restene av et hustak omkring 15 kilometer fra kysten av Fukushima. Hiromitsu Shinkawa ble reddet med helikopter etter å ha blitt drevet til sjøs med huset sitt etter tsunamien fredag.

To dager etter at katastrofen inntraff, sliter mange med å fatte omfanget av den.

– Er dette et mareritt? Det føles som om jeg er i en film eller noe. Hver gang jeg er alene klyper jeg meg selv i kinnet for å sjekke om dette er en vond drøm, sier Ichiro Sakamoto til Reuters.

I landsbyen Rikuzentaka nord for Sendai var rundt 5.000 hjem oversvømmet, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Søndag ble mange omkomne gravd ut av bygningsmassene.

Evakuerte

I den nordøstlige byen Higashimatshshima, også i Miyagi, er det funnet over 200 døde.

Nær to millioner husstander var søndag uten strøm i det kalde nord, melder japanske medier. Omkring 1,4 millioner manglet tilgang på vann.

Om lag 300.000 mennesker er blitt evakuert rundt om i Japan som følge av naturkatastrofen, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Mange av dem søker ly i telt, innpakket i tepper.

Tidligere har myndighetene anslått at naturkatastrofen har tatt livet av over 1.800 personer, ifølge Kyodo. Politiets offisielle tall på mennesker som er bekreftet omkommet var tidlig søndag 688, mens 642 personer er savnet og 1.570 såret.

Jordskjelvet som målte 8,9 var det verste som har rammet Japan i nyere tid.

Les alt om tsunamien her

Les flere nyheter her

En tsunamibølge treffer gatene i Miyako City i nordøstlige Japan. Foto: Reuters/ScanpixEn tsunamibølge treffer gatene i Miyako City i nordøstlige Japan. Foto: Reuters/Scanpix


En gutt og hans familie blir reddet i byen Ishinomaki, nord for Tokyo. Foto: ScanpixEn gutt og hans familie blir reddet i byen Ishinomaki, nord for Tokyo. Foto: Scanpix

En kvinne samler eiendeler i ruinene i Rikuzentakata. Foto: ScanpixEn kvinne samler eiendeler i ruinene i Rikuzentakata. Foto: Scanpix

En mann gråter utenfor et evakueringssenter i byen Higashimatsushima etter å ha fått beskjeden om at en venn ikke overlevde. Foto: ScanpixEn mann gråter utenfor et evakueringssenter i byen Higashimatsushima etter å ha fått beskjeden om at en venn ikke overlevde. Foto: Scanpix

En eldre mann har akkurat blitt reddet av japanske redningsmannskaper. Foto: ScanpixEn eldre mann har akkurat blitt reddet av japanske redningsmannskaper. Foto: Scanpix


Redningsarbeidere søker etter overlevende i Rikuzentakata. Foto: Scanpix

Personvernpolicy