Gaddafis styrker stadig nærmere Benghazi

En opprører avfyrer luftvernraketter under et angrep fra Gaddafis styrker langs veien mellom Brega og Ras Lanuf øst i Libya lørdag. Søndag tvinger Gaddafis soldater opprørere ut av Brega. Foto: SCANPIX
En opprører avfyrer luftvernraketter under et angrep fra Gaddafis styrker langs veien mellom Brega og Ras Lanuf øst i Libya lørdag. Søndag tvinger Gaddafis soldater opprørere ut av Brega. Foto: SCANPIX

Muammar Gaddafis bomber har knust nok en opprørsstyrt by øst i Libya. Desperate opprørere bønnfaller verden om hjelp, mens soldatene nærmer seg Benghazi med stormskritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det finnes ikke noen oppstand lenger, sier Nabeel Tijouri, en av opprørerne som måtte trekke seg ut fra oljebyen Brega da Gaddafi-lojale styrker angrep søndag morgen.

Den viktige kystbyen er den siste i rekken av byer som har falt til Gaddafi den siste uken.

– Forleden dag var vi i Ras Lanuf, så Brega. I overmorgen vil vi være i Benghazi, sier Tijouri til Reuters. Maskinpistolen hans ble ødelagt i kampene i Brega søndag morgen.

Les også: Gaddafi-styrker fortsetter presset mot opprørerne

Statlig fjernsyn meldte søndag formiddag at oljebyen hadde blitt «rensket for opprørere». Det nasjonale oljeselskapet ba samtidig internasjonale oljeselskaper og arbeidere om å returnere til landets terminaler og konstaterte at de nå er «trygge».

Bønn til Obama

Opprørerne flyktet fra byen da bombingen startet ved 10.30-tiden søndag morgen, forteller anestesilege Osama Jazwi til Reuters over telefon.

Opprørerne, som har trukket seg tilbake til Ajdabiyah, knappe 80 kilometer øst for Brega, trygler nå USAs president Barack Obama om hjelp.

– Obama, du kan få så mye olje du vil, bare send dine spesialsoldater hit for å bli kvitt Gaddafi, sier en opprører som kaller seg Younis.

Ajdabiyah er inngangsporten til de strategiske opprørsstyrte byene Tobruk og Benghazi.

Ber om våpen

Ahmed al-Zubair al-Senussi ble dømt til 31 år i fengsel av Gaddafis regime. Nå ber han om at verden bevæpner opprørerne for å redde det libyske folk.

– Vi trenger våpen. Vi kan slåss, men vi trenger støtte. Vårt mål nå er redde vårt folk, sier Senussi

– Jeg ber Sikkerhetsrådet om å hjelpe det forsvarsløse, ubevæpnede libyske folk i kampen mot dette mørke regimet. Vi vil ha handling, ikke diskusjoner, sier 70-åringen, som er medlem av den libyske kongefamilien.

Storbritannia og Frankrike har skissert et forslag til en FN-resolusjon om opprettelse av en flyforbudssone. I Sikkerhetsrådet er imidlertid Kina og Russland imot et flyforbud.

Den arabiske liga ba FNs sikkerhetsråd lørdag om å innføre en flyforbudssone over Libya. Samtidig gjorde Ligaen det klart at de mener opprørerne representerer det libyske folk. Ligaen har derfor besluttet å opprette kontakt med opprørsrådet i landet.

Den franske utenriksministeren Alain Juppe sa søndag at Frankrike prøver å få fortgang i prosessen med å få et flyforbud på plass.

Brutte telefonlinjer

Oppmuntringen i form av støtten fra de arabiske nabolandene ble raskt snudd til panikk blant lederskapet i opposisjonens hovedstad Benghazi. Søndag morgen ble alle mobiltelefonlinjer brått brutt.

I vest ble den opprørskontrollerte byen Misrata angrepet av regjeringsstyrker lørdag. Søndag melder opprørere at Gaddafis soldater har begynt å slåss mot hverandre, noe regjeringen benekter.

– Fra tidlig søndag morgen har sikkerhetsstyrkene kjempet seg imellom. Vi hører kampene, sier en opprørssoldat på telefon til Reuters.

Rapportene kunne ikke bekreftes, ettersom myndighetene nekter journalister adgang til byen, som ligger omkring 20 kilometer øst for hovedstaden Tripoli.

Søker trygghet

I forkant av angrepet mot Brega var frykten for Gaddafis styrker stor, og mange familier flyktet fra byen. Søndag morgen tok opprørere stilling i utkanten av Brega, klare til å forsvare byen.

Byen, som er omkranset av oljeterminaler, ligger mellom Gaddafis hovedsete i Tripoli og det opprørskontrollerte vest.

– Det gjør meg trist å se folk flykte fra sine egne hjem for å søke trygghet. Ras Lanuf var et boligområde, og nå er det ødelagt. Hvorfor? sier den 31 år gamle oljearbeideren Rafah Farsi.

Gaddafis styrker tvang lørdag opprørerne tilbake fra fronten ved Ras Lanuf. Soldatene angrep oljebyen med stridsvogner og krigsfly, mens opprørerne bare hadde lette våpen og maskingevær å forsvare seg med.

Personvernpolicy