Mellomstore barnehager best

STØRRELSEN AVGJØR: Mellomstore barnehager med rundt 60 barn gir best resultat, ifølge forskere. Illustrasjonsfoto. Scanpix
STØRRELSEN AVGJØR: Mellomstore barnehager med rundt 60 barn gir best resultat, ifølge forskere. Illustrasjonsfoto. Scanpix

Store barnehager er for uoversiktlige og små gir for liten faglig utvikling, ifølge en ny rapport. Forskerne anbefaler mellomstore barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Aftenposten. Den nye undersøkelsen er gjennomført av IRIS på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Små barnehager med rundt 30 barn tilbyr mindre barnegrupper, færre barn per voksen, oversiktlighet, større lekeareal per barn og mer stabilt personale, men har et mindre faglig miljø med dårligere muligheter for faglig utvikling blant de ansatte, konkluderer forskerne. Pedagogdekningen er også svakere.

Store barnehager uten klare avdelingsgrenser tiltrekker seg på sin side folk med utdanning og tilbyr bedre veiledning, men kan bli for uoversiktlige for de minste barna.

På bakgrunn av dette mener forskerne i IRIS at mellomstore barnehager med rundt 60 barn gir best resultat.

– Vi ser at de små barnehagene har noen fordeler som de store ikke har. Og omvendt. De mellomstore barnehagene plasserer seg i midten. De er små nok til at de er oversiktlige for barn og voksne, og store nok til å sikre faglig utvikling blant de ansatte og dermed også et godt pedagogisk tilbud til barna, sier seniorforsker Anders Vassenden ved IRIS til Aftenposten.

I dag går ett av fire norske barn i en barnehage med mer enn 80 barn.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy