Puster lettet ut

BØLGER SOM NORMALT: - Jeg får mange bekymrede meldinger hjemmefra, sier Janne Sundelius (22), som studerer på Hawaii. Hun opplever ikke situasjonen som alvorlig og reagerer på noe av det som nettavisene skriver. Foto: Privat/Scanpix
BØLGER SOM NORMALT: - Jeg får mange bekymrede meldinger hjemmefra, sier Janne Sundelius (22), som studerer på Hawaii. Hun opplever ikke situasjonen som alvorlig og reagerer på noe av det som nettavisene skriver. Foto: Privat/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Janne Sundelius (22) og venninnene på Hawaii føler seg trygge i 15. etasje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Janne Sundelius (22) fra Drammen og studievenninne følger nyhetssendingene på Hawaii fra 15. etasje i en boligblokk. Jensen bor vanligvis i 4. etasje, men søkte tilflukt hos venninnene etter tsunami-varselet.

- Hvordan er situasjonen nå?

- Bølgene som har kommet inn er ikke så store, de har ikke gått over stranden engang, forteller Janne Sundelius til ABC Nyheter i 15-tiden.

Men faren er ikke helt avblåst. Fremdeles kan det komme store bølger, men det er lite sannsynlig at vil medføre store ødeleggelser.

- Det kan vare i to timer til, så vi blir nok sittende oppe og se hva som skjer, sier Sundeliusnår klokken er 4 om natten på Hawaii.

Les også: - Jeg var veldig, veldig redd

Tsunami-alarmen gikk på Hawaii etter det kraftige jordskjelvet som rystet Japan og utløste en påfølgende tsunami. Mange land i stillehavsområdet er i fare for å bli truffet av bølgene, som er høyere enn mange av øyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hawaii evakuerte innbyggere og turister fra kysten i frykt for tsunamien. Det var ventet at bølgen ville være rundt 180 centimeter høy når den traff Hawai.

De første tsunamibølgene har nådd Waikiki på Hawaii, men det er ikke rapportert om noen skader.

Varslingssenteret Pacific Tsunami Warning Center meldte om endringer i bølgene som nådde Waianae Harbour klokken 14.34 norsk tid, rett før forholdsvis små tsunamibølger kunne observeres ved Waikiki.

Søkte opp i fjellene

De tre kameratene Håkon Berg Lyngholm, Jone Røgelstad og Henrik Sjursen fra Haugesund og Tysvær tok seg opp på det høyeste fjellet på Hawaii tidligere i dag, skriver Haugesunds-avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameratene bor i 20. etasje på et strandhotell under det to ukers lange ferieoppholdet på Hawaii. Henrik Sjursen forteller til lokalavisen at de foreløpig tar situasjonen med ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen panikk, sier Sjursen til Haugesunds Avis.

Kameratene tok med seg det vannet de hadde i kjøleskapet, og vil nå bli på det høyeste punktet til faren er over.

Les også: Atomkraftverk i brann

Advarer studenter

En rekke norske turister og studenter oppholder seg til enhver tid på Hawaii. Hawaii Pacific University er det mest populære universitetet for norske studenter i USA.

- Vi er i ferd med å sende ut informasjon til studenten for hvordan de skal forholde seg til dette. Vi prøver å skaffe så mye informasjon til dem som mulig, men de må også følge med på rådene fra lokale myndigheter. Vi ber dem også om å holde kontakten med familien hjemme, det er mange som er nervøse nå, sa generalsekretær Tore Berg i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), til ABC Nyheter, tidligere i dag.

- Den første bølgen skal treffe øya om to minutter, sier Aleksander Gjertsen, lokallagsleder i ANSA på Hawaii, til ABC Nyheter i 14-tiden norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefondekning er dårlig, ettersom Gjertsen har søkt dekning høyt oppe i fjellet. Klokken er 3 på natten på Hawaii, og Gjertsen har brukt de siste timene til å informere norske studenter om situasjonen.

Studentorganisasjonen har 88 medlemmer på Hawaii. Gjertsen var på vei hjem for å legge seg da tsunami- alarmen gikk. Siden har alarmen ult over byen hver halvtime. Gjertsen har snakket med flere av studentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noen er litt bekymret, sier han.

Hamstrer på bensinstasjoner

Ella Marie Lapitan fyller tanken etter tsunamivarselet. Foto: ScanpixElla Marie Lapitan fyller tanken etter tsunamivarselet. Foto: Scanpix

– Vi har fått beskjed om at bølgen er på vei i 800 kilometer per time, sier nordmannen Alexander Bergo på Hawaii til TV2nyhetene.no.

Nordmannen bor på Hawaii og kjenner flere som har blitt evakuert. Selv bor han i fjellsiden over Waikiki Beach og trenger ikke å evakuere.

Myndighetene har bedt folk holde seg unna bilveiene, og oppfordrer til å ikke kjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men på TV ser vi bilder av folk som hamstrer varer og lange køer på bensinstasjonene, sier Bergo.

Sirener

Allerede tidlig i morges var det køer av folk som ville forhåndslagre bensin. Noen steder er det ifølge avisen The Maui News oppstått amper stemning mellom bensinhamstrere.

Politi og brannvesen assisterer innbyggerne på Hawais nest største øy i å kome seg i sikkerhet. Sivilforsvarets sirene gjaller hver hele time.

- Dette er ikke tiden for panikk. Vi har god tid til å forberede oss og ta vare på familiene våre. Forhold dere rolig og vis hverandre repekt, oppfordrer ordfører Alan Arakawa.

Kystvakten utstasjonerer båter og flypersonale på strategiske steder for å kunne hjelpe til i arbeidet etter at tsunamien har truffet øya.

Myndighetene oppfordrer folk til å begrense bruken av mobiltelefoner for at nettet ikke skal bryte sammen.

Vannverket på øya har stengt ned pumpestasjonene og ber folk bare bruke helt nødvendig vann. Innbyggerne oppfordres til å ta vare på drikkevannet.

ALT OM JORDSKJELVET OG TSUNAMIEN