– NATO vurderer militære løsninger i Libya

USA og NATO vurderer nå muligheten for å innføre en flyforbudssone over Libya uten FN-mandat. Foto: REUTERS/SCANPIX
USA og NATO vurderer nå muligheten for å innføre en flyforbudssone over Libya uten FN-mandat. Foto: REUTERS/SCANPIX

USA og allierte i NATO overveier lovligheten av å innføre en flyforbudssone i Libya uten FN-mandag, ifølge The Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svært usikkert om det kan bli enighet om en flyforbudsresolusjon i FNs sikkerhetsråd. Russland har allerede sagt at de ikke støtter dette, og Kina er høyst trolig også svært motvillig.

Les også: – Gaddafis styrker rykker inn i Zawiyah

Derfor undersøker NATO nå også muligheten for å innføre et flyforbud med annen internasjonal støtte en et FN-mandat, opplyser kilder til avisa.

Usikkert

Kildene antyder at en slik støtte vil kunne komme fra regionale blokker som Den arabiske liga, Den afrikanske union og EU, og peker på at NATOs luftangrep mot Serbia i 1999 skjedde uten FN-mandat.

Les også: Gaddafi-fly på vei til Egypt

Men det er svært usikkert hvor aktuelt en slik løsning er. USAs utenriksminister Hillary Clinton har tidligere sagt at en eventuell flyforbudssone må ha full støtte i FN.

Både USA og Storbritannia har insistert på at enhver militær inngripen må ha bred internasjonal støtte.

Møter

I tillegg til en flyforbudssone diskuterer NATO en rekke andre militære løsninger som ikke krever FN-mandat. Blant annet en luft- eller sjøveibro for å frakte humanitær hjelp til Libya, samt patruljering av farvannet for å hindre militære forsyninger til Gaddafi-regimet.

Les også: Snøt verdenspressen

Torsdag møtes NATOs forsvarsministre i Brussel, og situasjonen i Libya vil dominere diskusjonene. Fredag har EU-president Herman Van Rompuy innkalt Unionens stats- og regjeringssjefer til et ekstraordinært toppmøte om krisen i Libya. (©NTB)

Personvernpolicy