- Inspirert av TV-serie

SAKEN STARTET: Advokatene John Christian Elden (t.v.) og Frode Sulland forsvarer de to tiltalte i den såkalte Faiza-saken. Her venter de på sine klienter før retten ble satt i Sandvika onsdag morgen. Foto: Scanpix
SAKEN STARTET: Advokatene John Christian Elden (t.v.) og Frode Sulland forsvarer de to tiltalte i den såkalte Faiza-saken. Her venter de på sine klienter før retten ble satt i Sandvika onsdag morgen. Foto: Scanpix

Mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept Faiza Ashraf (26), skal ha vært inspirert av seriemorderen «Dexter».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

* Onsdag 3. februar 2010 ringte Faiza Ashraf (26) politiets nødnummer og sa at hun var tvunget inn i bagasjerommet på en bil på Høvik i Bærum. Hun ga en beskrivelse av kidnapperen. Minst ett vitne skal ha sett bortføringen.

* Signalene fra mobiltelefonen ble sporet, men en politikontroll av bagasjerommene på biler i det aktuelle området var resultatløs. Senere ble det foretatt søk i et område på Dikemark i Asker uten funn.

* Shamrez Kahn ble pågrepet samme dag som kvinnen forsvant. Han var mistenkt for å ha betalt noen for å bortføre henne.

* En uke senere pågrep politiet Håvard Nyfløt. Han ble siktet for frihetsberøvelse.

* Tre uker etter at Faiza forsvant, erkjente Nyfløt i avhør at han sto bak bortføringen. Han sa han handlet på oppdrag fra Kahn, og at han hadde drept Faiza Ashraf samme dag som hun forsvant. Den drepte ble senere samme kveld funnet ved et turområde på Solli i Asker.

* Begge mennene er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter eller medvirkning til dette. Begge nekter straffskyld.

* De to er også tiltalt for å ha inngått avtale om samarbeid (forbund) om å kidnappe Faiza. Begge erkjenner bortføringen.

* Rettssaken skulle ha startet i Asker og Bærum tingrett mandag 7. mars, men er foreløpig utsatt til tirsdag 8. mars fordi den ene tiltalte er sykmeldt.

* Det er satt av fem uker til saken.

Kilde: NTB

De to tiltalte sa seg ikke skyldig i overlagt drap eller medvirkning til dette da rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett i dag. Ifølge tiltalen betalte Shamrez Khan (29) sin bekjent Håvard Nyfløt (26) for å kidnappe og ta livet av Faiza Ashraf fra Bærum.

26 år gamle Håvard Nyfløt har innrømmet at han tok livet av Faiza Ashraf, men hevder drapet var et uhell.

Nyfløt skal ha vært inspirert av skrekkfilmer og en TV-serie om en seriemorder, ifølge hans forsvarer.

– Han har i etterkant oppfattet at hans tankeverden den gangen var betydelig forstyrret, sier forsvarer Frode Sulland til nrk.no

Faiza Ashraf ble drept 26 år gammel. Foto: PolitietFaiza Ashraf ble drept 26 år gammel. Foto: Politiet


Inspirert av skrekkfilm

Onsdag 3. februar i fjor ringe Faiza Ashraf politiet fra bagasjerommet på en bil og sa hun var blitt kidnappet. Signalene fra mobiltelefonen ble sporet, men politiets søk var resultatløst.

En uke senere pågrep politiet Håvard Nyfløt, og 25. februar ble Faiza Ashraf funnet drept i et skogholt på Solli i Asker kommune.

Les også: Tok farvel med Faiza

Khan erkjenner at han var oppdragsgiver for kidnappingen, men nekter for at målet var å drepe Faiza. Nyfløt innrømmer likeledes at det var han som bortførte Faiza i februar i fjor, og at det var han som drepte henne. Han nekter for at drapet skjedde med overlegg, men hevder det var et uhell.

Ifølge forsvareren skal 26-åringen ha vært inspirert av både skrekkfilm og TV-serien Dexter.

– Særlig TV-serien Dexter, som han hadde sett natt etter natt mens han var syk, og andre skrekkfilmer inngikk i det handlingsmønsteret han hadde tanker om å gjennomføre.

- INSPIRERT AV FIKTIV SERIEMORDER: Michael C. Hall spiller Dexter Morgan som jobber som kriminalteknisk blodekspert for Miami-Metro-politiet, samtidig som han opererer som seriemorder. Foto: Shotime- INSPIRERT AV FIKTIV SERIEMORDER: Michael C. Hall spiller Dexter Morgan som jobber som kriminalteknisk blodekspert for Miami-Metro-politiet, samtidig som han opererer som seriemorder. Foto: Shotime

Endret forklaring

Håvard Nyfløt har gitt sprikende forklaringer i de ti politiavhørene han har vært i, skriver Aftenposten.no i dag. Først fortalte han etterforskerne at Khan hadde bedt ham kidnappe, vansire og drepe Faiza. Senere trakk han deler av forklaringen, og hevder at oppdraget fra Khan kun gikk ut på kidnapping – ikke å drepe henne.

I retten holdt han fast på den siste versjonen.

- Han fastholder sin forklaring om at han aldri hadde noe oppdrag om å ta livet av Faiza Ashraf eller at han noen gang hadde planer om å gjøre det. Dette skjedde som et uhell etter at hun ble kidnappet, sier hans forsvarer Frode Sulland til Aftenposten.no.

Som betaling for oppdraget skal Nyfløt ha blitt tilbudt rundt 100.000 kroner.

Les også: Tiltalt for overlagt drap

Risikerer 21 års fengsel

Også 29 år gamle Khan har endret forklaring underveis. Han benektet først kjennskap til Nyfløt, men har senere innrømmet planer om å kidnappe han. Også han benekter drapsplaner.

Begge de to er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til det under særdeles skjerpende omstendigheter. Aktoratet vil trolig bruke de sprikende forklaringene til å så tvil om deres troverdighet. De to risikerer inntil 21 års fengsel.

Familien i rettssalen

Familiens bistandsadvokat, Harald Stabell, sier de pårørende går en vanskelig tid i møte. Faizas familie var til stede i retten onsdag. Ifølge Stabell skal minst ett familiemedlem være til stede hver dag under den fem uker lange rettssaken.

– Det har tatt lang tid, så de er glade for at saken nå kommer i gang. De er forberedt på at det blir tøft, men er innstilt på å gå gjennom det for å få svar på hva som skjedde, sier Stabell.

Rettssaken begynte onsdag etter å ha vært utsatt i to dager. Saken ble utsatt fordi Nyfløt var syk med infeksjon etter en nyretransplantasjon.

– Han er i hvert fall frisk nok til at vi kan starte opp i dag. Vi håper han vil være frisk nok til å gjennomføre rettssaken, men vi får se om det oppstår komplikasjoner, sier Nyfløts forsvarer, advokat Frode Sulland til NTB.

Opptak av nødsamtalen fra Faiza vil bli spilt av i retten, og er et sentralt bevis.

Personvernpolicy