Ikke stopp hjelpen til Kongo, sier Ben Affleck

Skuespilleren Ben Affleck oppfordrer Kongressen til ikke å skjære ned på bistanden til Kongo. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.
Skuespilleren Ben Affleck oppfordrer Kongressen til ikke å skjære ned på bistanden til Kongo. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.

Den amerikanske skuespilleren og Afrika-aktivisten Ben Affleck ber Kongressen om å trappe opp bistanden til Kongo for å hindre at nye kriger i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en høring i en underkomité for utenrikspolitikk i Representantenes hus tirsdag sa han at budsjettnedskjæringene USA planlegger å sette i verk, logisk sett ville kreve å snu ryggen til Kongo.

– Men det ville være å spare på skillingen og la daleren gå, og det ville være svært dumt å la Kongo falle igjen, sa Affleck. Han mener tvert imot det er nødvendig å gjøre mer.

Affleck bruker sin stjernestatus for å få satt søkelyset på situasjonen i det østlige Kongo som han har engasjert seg i lenge.

I en ny rapport fra Eastern Congo Initiative, som han selv var med på å stifte, heter det at Kongo er på randen av en ny borgerkrig, men kan reddes ved hjelp av bistand fra USA og andre land.

Den demokratiske republikken Kongo var sentrum for en serie kriger mellom 1998 og 2002, som kostet fem millioner mennesker livet. Fortsatt dør rundt 45.000 mennesker hver måned, ifølge rapporten.

Rundt 200.000 kvinner er blitt voldtatt eller seksuelt mishandlet siden 1998, og selv i dag blir 1.000 nye kvinner voldtatt hver måned, sier Affleck.

En av krigene, som seks naboland var innblandet i, er blitt kalt Afrikas borgerkrig.

Krigene og volden blir drevet fram av de enorme mineralrikdommene i Kongo, blant annet diamanter og koltan, som brukes i mobiltelefoner og andre elektroniske apparater. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy