Saudi-Arabias prester forbyr demonstrasjoner

De sjiamuslimske presten Tawfiq al-Amir taler til sine tilhengere etter at han ble løslatt fra fengsel. Han ble arrestert etter å ha krevd reformer og like rettigheter for det sjiamuslimske mindretallet i Saudi-Arabia. Foto: REUTERS/Scanpix.
De sjiamuslimske presten Tawfiq al-Amir taler til sine tilhengere etter at han ble løslatt fra fengsel. Han ble arrestert etter å ha krevd reformer og like rettigheter for det sjiamuslimske mindretallet i Saudi-Arabia. Foto: REUTERS/Scanpix.

Saudi-Arabias øverste presteråd utstedte søndag et forbud mot protester i landet, samtidig som det meldes at minst 22 sjiamuslimer er arrestert etter demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det eneveldige kongedømmet har hittil sluppet unna større demonstrasjoner slik som dem som veltet regjeringene i Tunisia og Egypt, men bølgen av uro har nådd naboland på alle kanter og uroer kongefamilien.

Både i Jemen, Jordan, Bahrain og Oman har det vært demonstrasjoner med krav om reformer eller at lederne går av.

I en kunngjøring fra presterådet som ble sendt ut søndag, heter det at demonstrasjoner er forbudt, og at den riktige måten å få til endring på i henhold til sharialoven, er å gi råd.

«Reform og rådgivning bør ikke skje gjennom demonstrasjoner og metoder som skaper strid og splittelse. Det er det religiøst lærde i landet har advart mot og forbudt, både tidligere og nå,» heter det i erklæringen.

Arrestert

Sikkerhetsstyrkene opplyste søndag at de har arrestert minst 22 sjiamuslimer som i forrige uke deltok i spredte protester i den østlige delen av landet mot diskriminering og for løslatelse av sjiamuslimske fanger.

Også 40 kvinner som lørdag demonstrerte utenfor en offentlig bygning i Damman ble slått og arrestert. De krevde at fanger som har sittet fengslet for et bombeattentat som kostet 19 amerikanske soldater livet i 1996, blir satt fri.

Myndighetene løslot senere den sjiamuslimske presten Tawfiq al-Amer, som var blitt arrestert for å ha krevd et konstitusjonelt monarki og like rettigheter for sjiamuslimene.

Det sjiamuslimske flertallet i nabostaten Bahrain, rett utenfor østkysten av Saudi-Arabia, har i ukevis protestert mot landets sunnimuslimske ledere.

Facebook-appell

Over 17.000 mennesker har støttet en appell på Facebook om å holde to større demonstrasjoner i Saudi-Arabia denne måneden, den første kommende fredag. Innenriksdepartementet har gjort det klart at protesten er ulovlig.

Gruppa på Facebook kaller demonstrasjonen neste fredag «vredens dag», på samme måte som i andre land der det har vært protester og oppstander.

De krever politiske reformer, løslatelse av politiske fanger, bedre muligheter for arbeid og mer frihet.

En løs allianse av liberale, moderate islamister og sjiamuslimer har tidligere appellert til kong Abdullah om å tillate frie valg.

Frykter opprør

Saudi-Arabia, landet der islam oppsto og der to av den muslimske verdens helligste steder befinner seg, er underlagt sharialovgivning og gir religiøse ledere omfattende makt og myndighet.

Den eneveldige kongefamilien frykter nå at demonstrasjonene i andre arabiske land, også skal spre seg til det konservative kongedømmet.

Men frykten er like stor i den vestlige verden på grunn av usikkerhet over hva som ville skje med Saudi-Arabias enorme oljeressurser om det kommer til uro.

Saudi-Arabia er det eneste landet som har ledig kapasitet til å øke oljeproduksjonen om produksjonen skulle rammes av uro i andre land.

Finn flere nyheter på forsiden til ABC Nyheter

Personvernpolicy