Dyster skredsesong – åtte omkommet så langt

Skredulykker har krevd mange liv denne vinteren. Bildet er tatt i forbindelse med et skred der to skikjører omkom i Eikedalen utenfor Bergen. Foto: Remi Bøe Presttun / Scanpix
Skredulykker har krevd mange liv denne vinteren. Bildet er tatt i forbindelse med et skred der to skikjører omkom i Eikedalen utenfor Bergen. Foto: Remi Bøe Presttun / Scanpix

Søndag ble en kvinne det åttende dødsofferet i snøskred. Dermed er årets statistikk uhyggelig lesing, selv om vi bare skriver mars måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om snøskred som har kostet liv

Hittil i skredsesongen 2010/2011 har sju personer mistet livet i snøskred i Norge.

* 18. desember: Skikjører – Tromsø

* 16. januar: Brøytebilsjåfør – Gyavatnet, Rogaland

* 16. januar: Trugevandrer – Kvitingen, Hordaland

* 11. februar: To snøbrettkjørere – Eikedalen i Hordaland

* 20. februar: Skigåer – Mikkeltind ved Sortland

* 5. mars: Snøskuterkjører – Tana i Øst-Finnmark

Dødsofre i snøskred tidligere vintre

* 2009/2010: 9 døde

* 2008/2009: 4 døde

* 2007/2008: 3 døde

* 2006/2007: 3 døde

* 2005/2006: 2 døde

* 2004/2005: 3 døde

* 2003/2004: 4 døde

* 2002/2003: 2 døde

De siste årene har antall omkomne i snøskred ligget på mellom to og fire hver vinter, men i fjor gjorde statistikken et hopp. Da omkom ni personer i snøskred, blant annet fire personer fra samme turfølge i Mosjøen. Og hittil denne vinteren er dødstallet altså oppe i åtte personer.

I tillegg er sju personer døde i to større ulykker på fjellet. Et tysk turfølge på fire mistet livet i kraftig uvær i Sirdalsheiene for noen få uker siden. Før helgen døde tre ungdommer da til sammen ni personer kjørte seg vill med snøskuter på vidda i Porsanger kommune i Vest-Finnmark.

Mange skred lørdag

Lørdag var det en rekke skred rundt i landet. Mannen som mistet livet i Tana i Øst-Finnmark, var med i en gruppe som kjørte snøskuter i Luftjokdalen, nord for Tana bru. Vitneobservasjoner tyder på at det var den omkomne selv som utløste skredet. Ingen av de andre i følget ble tatt av snømassene.

I Telemark gikk to skred nesten samtidig. En bevisstløs kvinne ble hentet ut av det et skred ved Rauland og måtte tas ut av skredområdet med redningshelikopter. Natt til søndag døde kvinnen.

En hundeeier ved Lifjell ble også berget ut, men hunden hans havnet under snøen.

I Grong i Nord-Trøndelag gikk et stort ras i et alpinanlegg. På grunn av dårlig vær, ble skiheisene stengt en times tid før skredet. Politiet regner derfor med at det ikke var folk i området, men gjennomførte likevel et søk for å være sikre.

Stor skredfare

Det var økende snøskredfare i store deler av Norge i begynnelsen av helgen. I Nord-Norge var faren betegnet som stor, nivå 4 på den internasjonale skredfareskalaen hvor 5 er øverste nivå. Også i Midt-Norge varslet Norges geotekniske Institutt at skredfaren kunne bli like høy.

Vest i landet, mellom Sørlandet og Møre, var det ventet markert skredfare – nivå 3 – i områder som ligger i le for den sørvestlige vinden. Ellers i landet, blant annet i de østlige fjellene i Sør-Norge holder skredfaren seg på nivå 2, som betegnes som moderat.

Økt vind og nedbør kan føre til ytterligere økt skredfare. Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å følge med på skredvarslene i værmeldingen.

Mintes skredet i Vassdalen

Lørdag var det også minnemarkering for Vassdal-ulykken. Snøskredet som krevde 16 menneskeliv for 25 år siden, er den verste ulykken Forsvaret har opplevd i fredstid. 31 soldater og tre kjøretøy fra et ingeniørkompani ble tatt av skred under en militærøvelse i Indre Troms.

Ifølge Nordlys var været under minnemarkeringen det samme som under ulykken for et kvart århundre siden. (©NTB)

Personvernpolicy