Unge i Hammerfest sørget over døde venner

Ungdommer fra Hammerfest var fredag kveld samlet til minnestund foran Rådhuset i byen, i forbindelse med at tre lokale ungdommer ble funnet døde etter en scootertur. Foto: Tore Meek / Scanpix
Ungdommer fra Hammerfest var fredag kveld samlet til minnestund foran Rådhuset i byen, i forbindelse med at tre lokale ungdommer ble funnet døde etter en scootertur. Foto: Tore Meek / Scanpix

Tente lys fylte rådhusplassen i Hammerfest da unge fredag samlet seg for å minnes de tre unge menneskene som omkom da de kjørte seg vill på vidda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas Jensen Hermo (18), Stian Johansen (født 1993) og Matis Larsen (født 1992) omkom under den fatale skuterturen.

Tre kvinner og seks menn i alderen 17 til 22 år var med i følget. Seks av de ni ble funnet i live, nedkjølt men i god behold.

Les også: Omkom på skutertur

Les også: - Tragisk sak for Hammerfest

Samtlige som var med på turen, er fra Hammerfest. De var på vinterferie i det populære hytteområdet ved Skaidi i nabokommunen Kvalsund da de tidlig torsdag morgen la ut på fem skutere med Billefjord i Porsanger som mål.

Fredag holdt ungdomshuset Bootleg åpent, og der var også kommunens kriseteam. Også lørdag vil ungdomshuset være åpent, det samme vil kirken, opplyser Hammerfest kommune.

Det ble også flagget på halv stang fra bygninger i byen.

Les også: Ni ungdommer savnet i uvær

Overrasket av ekstremvær

Klok oppførsel fra de savnede skuterungdommene hindret at flere liv gikk tapt da de kjørte seg vill på vidda, mener politiet. De ni var ikke utstyrt for opphold på fjellet da de ble overrasket av ekstremvær.

Mens letemannskapene drev en intens og vanskelig jakt på de forsvunnede hammerfestungdommene, samlet de fire skutere i en halvsirkel og dekket dem til med snø for å skaffe seg ly. Dette kan ha reddet liv.

– Det at de viste så klok og god oppførsel var medvirkende til at vi har seks overlevende, sa politimester Torbjørn Aas under en pressekonferanse i Hammerfest fredag.

Andreas Jensen ble funnet ved Tjolvvarre ved 2.30-tiden natt til søndag. De to andre ble lokalisert av et redningshelikopter fredag morgen, 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune.

Søk med 60 personer

På det meste deltok 60 personer i søket etter ungdommene, blant dem frivillige grupper av venner og bekjente. Underveis lå også søkemannskaper værfaste.

– Vi ba om bistand fra Forsvaret ganske tidlig og fikk det vi ønsket oss derfra. Problemet under denne leteaksjonen har ikke vært mangel på ressurser. Det var de ekstreme værforholdene som gjorde at vi ikke klarte å gjennomføre søk. Helikopteret kom ikke opp i luften før ved 1-tiden natt til fredag, sier politimesteren.

Letearbeidet ble ekstra vanskelig da mobilmastene til Telenor blåste ned og brøt mobilsambandet i området.

Stor vennekrets

I hjembyen Hammerfest gjorde meldingen om det savnede skuterfølget sterkt inntrykk på den store vennekretsen til ungdommene.

– Mange ville ut på fjellet for å lete etter vennene sine. Vi prøvde å holde dem i ro fordi været var så enormt vanskelig, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen til NTB.

Dermed ble ungdomsklubben Bootleg i Hammerfest sentrum opprettet som et treffsted for ungdom. Også Skaidi Hotel ble benyttet til dette formålet av de kommunale kriseteamene som ble opprettet for å gi bistand til familie, venner og bekjente av de ni ungdommene.

Tragisk

– Dette er en stor og tragisk sak for Hammerfest. Vi er en liten by med 10.000 innbyggere. De fleste kjenner hverandre. Det er en veldig trykket stemning i byen i dag, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen.

– Folk er lavmælte og ønsker informasjon. De er både lei seg og bekymret. Men samtidig er det en utrolig varme som folk stråler ut mot pårørende og venner. De vet ikke hva godt de kan gjøre. Slik sett er samholdet stort, forteller ordføreren. (©NTB)

Personvernpolicy