- Piratene har splittet familien

Den kidnappede danske barnefamilien er blitt splittet og befinner seg på et større skip. Her er fiskerbåten «Golden Wave», som i februar ble befridd av EU's maritime styrke etter å ha vært i piratenes klør i 123 dager. Foto: Scanpix
Den kidnappede danske barnefamilien er blitt splittet og befinner seg på et større skip. Her er fiskerbåten «Golden Wave», som i februar ble befridd av EU's maritime styrke etter å ha vært i piratenes klør i 123 dager. Foto: Scanpix

Den danske barnefamilie som er kidnappet av somaliske pirater blir holdt adskilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• 24. februar 2011 mottok Søværnets Operative Kommando i Danmark et nødsignal fra en dansk familie som siden 1. august 2009 vært på jordomseiling. Seilbåten deres var blitt bordet av pirater i Indiahavet utenfor Somalia.

• Familien består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna deres Rune, Hjalte og Naja, henholdsvis 17, 15 og 13 år gamle. I tillegg til familien har seilbåten ING også et mannskap på to personer.

• 28. februar bekreftet det danske utenriksdepartementet at familien og mannskapet er tatt som gisler av somaliske pirater.

• Det antas at pirater i Somalia for øyeblikket holder 700 gisler.

• Det danske marinefartøyet «Esbern Snare,» som etter planen skulle forlate Adenbukta etter to måneders piratjakt, er beordret å bli i området inntil videre.

(Kilde: Ritzau, NTB)

Familien på fire voksne og tre barn ble tatt av pirater utenfor Somalia i forrige uke.

I går ankom de land i Somalia, der de ifølge VG ble adskilt fra hverandre om bord på et større piratskip.

- De er på det samme skipet, men på forskjellige steder, sier Ibrahim Harawo, som hevder at han er en del av besetningen om bord i skipet.

En rekke andre gisler holdes også fanget på båten, som befinner seg nær havnen Bender Bayla.

- Er trygge

En somalisk pirat med navnet Muse Abdi sa til nyhetsbyrået AP at familien ikke har blitt skadet.

– De er trygge. De ble overført til det store skipet sammen med andre gisler fra andre lang, for å unngå potensielle angrep, sier Abdi, som ifølge AP har gitt troverdig informasjon tidligere.

Piratekspert og forsker Lars Bangert Struwe ved senter for militære studier ved Universitetet i København sier det er praktiske årsaker til at familien er blitt flyttet til et større skip.

Årsaken er ifølge han enkel: Seilbåten deres er for liten til å huse en familie på syv, to danske medhjelpere og et sted mellom seks og ti pirater.

Forhandler med familien

Frem til i går ettermiddag har den danske utenriksdepartementet vært stille om hendelsen. Men i en pressemelding i går kunne man lese at danske UD hadde vært i kontakt med familien, og at de etter forholdene hadde det bra.

De sier også at det er familiens pårørende som selv står for forhandlingene med piratene. Profesjonelle sikkerhetsfolk gir gratis hjelp til de pårørende i disse forhandlingene.

Les også: Kidnappet dansk familie brakt i land

Krigsskip følger med

Det danske krigsskipet «Esbern Snare» ligger like utenfor kysten av Somalia og følger situasjonen. De har fått ordre om å ikke gripe inn, fordi det er for farlig.

Ifølge VG frykter piratene for at NATO-styrker skal forsøke å befri familien, og kommer mest sannsynlig til å bringe de i land igjen.

- Hvis de danske styrkene prøver seg med en spesialoperasjon, kan det ende med at liv går tapt. Jeg ber de danske myndigheter om å sette forhandlinger over en militæraksjon, sier talsmann for piratene, Qodaar Ali-Yare til VG.

Proffe pirater

Men midt i marerittet for den danske familien, er det også håp, ifølge pirateksperten Lars Bangert Struwe.

Gruppen av pirater som har tatt familien til fange er erfarne pirater, noe som kan være positivt i den forstand at det øker sjansen for at familien kommer ut av situasjonen i live.

- Normalt ser vi dette som en positiv ting, at det dreier seg om erfarne pirater. De er interesserte i at forhandlingene fungerer, og at gislene kommer ut av det med livet i behold, sier Struwe til Politiken.

Det skal dreie seg om den samme gruppen pirater som tok fire amerikanere som gisler for noen uker siden. Da spesialstyrker forsøkte å ta kontroll over båten deres, endte det med at alle fire ble drept.

Les også: Amerikanere drept av somaliske pirater

Personvernpolicy