- Nordmenn er naive

- LAR OSS LURE: Human-Etisk Forbund mener nordmenn stiller for få kritiske spørsmål. Snåsamannen Joralf Gjerstad og prinsesse Märtha Louise er blant de som bør møtes med større skepsis, mener skeptikerne. Foto: Scanpix
- LAR OSS LURE: Human-Etisk Forbund mener nordmenn stiller for få kritiske spørsmål. Snåsamannen Joralf Gjerstad og prinsesse Märtha Louise er blant de som bør møtes med større skepsis, mener skeptikerne. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skeptikere med storstilt kampanje for å hindre godtroende nordmenn i å tro på det overnaturlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Human-Etisk Forbund startet denne uken kampanjen «Ingen liker å bli lurt» . På Faceboo k og Youtube kan du se skeptikere fortelle hvorfor du ikke bør tro på ånder, spøkelser eller at det er mulig å snakke med døde mennesker.

- Vi nordmenn er i European Social Studies fra 2010 kåret til Europas mest naive befolkning. Vi benytter oss av 150 alternative retninger, mange av dem eksisterer ikke utenfor Norges grenser. Vi har statsråder som fjernhealer og stortingsrepresentanter som ganner . Hva er det med oss som tror på kvantemedisinens mysterier, at krystaller skal kunne gjøre deg frisk, på sjamaner, det overnaturlige og de evinnelige energibanene?, spør allmennlege Jørgen Skavlan i denne videoen.

Les også: SV-Ballo tror bønn kan stoppe blødninger

Les også: Sønnen telefonhealet av Snåsamannen

Skavlan mener vi lever i en tid hvor vitenskapen taper terreng mot det obskure og uetterrettelige. Han sier han blir provosert av mennesker som åpenbart prøver å lure andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under videoen

Bekymret

Even Gran, aksjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund, ser også en økende tendens til at flere nordmenn tror på det alternative.

- Troen på at det er mer mellom himmel og jord er i sterk vekst, det ser vi blant annet på antall tv-programmer og medieoppslag som omhandler dette. Vi er bekymret over utviklingen, og prøver derfor å rope varsko om at folk må tenke seg om når de blir presentert for alle slags rare påstander og mirakelkurer, sier Gran til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årlig arrangeres det rundt 50 alternativmesser landet rundt med rundt 100.000 besøkende. Markedet for alternativ medisin er også i vekst. «Begynner du å få nok?», spør Human-Etisk Forbund, og oppfordrer leserne sine til å dele koblinger med udokumenterte sannheter.

- Vi ser tendenser til at hvem som helst kan påstå hva som helst – og bare det er spennende nok, så tror folk på det uten videre. Det så vi spesielt i oppstusset rundt Snåsamannen, hvor den kritiske sansen ble koblet helt ut. Jeg sier ikke at Snåsamannen ikke får til det han sier, men vi bør tenke kritisk gjennom påstandene. Jo mer fantastisk, jo mer kritisk bør vi være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er også svært kritisk til prinsesse Märtha Louise og hennes evne til å snakke med de døde.

- Når det fremsettes påstander som er i direkte strid med alt vi vet, så bør det stilles kritiske spørsmål. Man kan ikke bare få slenge ut påstander uten å måtte argumentere rasjonelt, sier Gran.

Les også: Prinsesse Märtha Louise står frem som synsk

Slik sjekker du om påstandene holder mål, ifølge forbundet.

Sjefsskeptiker til Norge

For å minne oss alle på å tenke kritisk, har Human-Etisk Forbund invitert den verdenskjente skeptikeren James Randi til Norge. Senere denne måneden kommer amerikaneren til Oslo, Bergen og Trondheim for å avmystifisere overnaturlige evner. Det er 14 år siden Randi gjestet Norge sist, og 82-åringen mener at mye har endret seg på disse årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

James Randi kommer til Norge i mars. Også han er bekymret over en bølge av naivitet blant nordmenn. Foto: The James Randi Educational FoundationJames Randi kommer til Norge i mars. Også han er bekymret over en bølge av naivitet blant nordmenn. Foto: The James Randi Educational Foundation

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har hørt fra flere mennesker som er bekymret over hva som skjer i Norge og resten av Skandinavia. Det var en gang jeg trodde at Norge var et av de mer rasjonelle landene når det kom til å tro på overnaturlige evner og annet lurendreieri. Det ser derimot ut som om det er noen mennesker som er bestemte på å ta landet tilbake til middelalderen. La oss motstå den revisjonen, sier James Randi i en uttalelse til Human-Etisk Forbund.

Randi livnærte seg som illusjonist i over 40 år. Hele tiden holdt han fast på at juks og fanteri var hans fag, og så det som sin oppgave å avsløre predikanter, magikere og andre som hevdet å ha overnaturlige evner. I 1964 utlovet han en dusør på 1000 dollar til den som kunne bevise å besitte paranormale evner. Potten har økt til en million dollar, men foreløpig har ingen klart å innkassere premien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dag O. Hessen, biologiprofessor kjent fra «Lyngbø og Herlands Big Bang» på NRK, støtter også kampanjen. Han mener vi har mer enn nok fakta til å forklare livets utvikling, uten å måtte støtte oss til eksistensen av en høyere vilje eller skapende makt.

- Vi bør reagere hvis noen forsøker å velge seg sin flik av virkeligheten eller velge bort de fakta som ikke passer med eget verdensbilde, advarer professoren.

Er nordmenn for godtroende? Skriv gjerne en kommentar.