Desperat kaos i ingenmannsland

Egyptiske flyktninger fra Libya venter på å slippe inn i Tunisia på grensen den 1.mars 2011. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
Egyptiske flyktninger fra Libya venter på å slippe inn i Tunisia på grensen den 1.mars 2011. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

Tilstanden på grensen mellom Libya og Tunisia er preget av kaos og desperasjon. Den siste uken har over 100.000 mennesker flyktet fra urolighetene i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• 15. og 16. februar: Politiet slår hardt ned på opptøyer i Libyas nest største by Benghazi.

• 17.–19. februar: 20 mennesker blir drept i Benghazi.

• 21. februar: Gaddafis sønn Saif al-Islam holder en TV-tale der han advarer mot borgerkrig. Mange sentrale, libyske diplomater bryter med regimet. Kampfly og helikoptre skyter mot demonstranter, ifølge øyenvitner.

• 22.-23. februar: Regimets motstandere tar kontroll over Benghazi og flere andre byer i øst. Libyas ambassadør til USA bryter med regimet. Alle libyske havner skal ha blitt stengt.

• 25. februar: Politiet og militæret i byen Adjabiya øst i landet skal ha sluttet seg til opprøret. Libyas FN-ambassadør bryter med Gaddafi, som truer med å gi våpen til sine sivile tilhengere for å «knuse opprøret».

• 26. februar: FNs vedtar omfattende sanksjoner mot Gaddafi og hans regime.

• 27. februar: Regimet skal ha mistet kontrollen over flere byer i nærheten av Tripoli, blant annet Zawiyah og Misurata.

• 28. februar: I et intervju med utenlandske mediefolk benektet Gaddafi at det har vært omfattende demonstrasjoner mot regimet.

• 1. mars: Soldater lojale overfor Gaddafi samler seg vest i landet.

(Kilder: AFP, NTB)

Ved grensen til Tunisia står horder av mennesker i kø. Den tunisiske hæren og hjelpeorganisasjoner prøver så godt de kan å hjelpe de libyske innbyggerne, som flykter fra et land i opprør og kaos.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at situasjonen på grenseområdet er i ferd med å utvikle seg til en enorm krise. 75.000 mennesker har flyktet fra Libya siden 20. februar.

Tunisiere strekker også ut en hånd til sine naboer i øst, og tilbyr mat, vann, og bruk av telefon på grensen, skriver CNN.

Politiet og hæren sliter med å holde kontrollen på situasjonen, og må til tider slå flyktninger som prøver å hoppe over gjerdet, rapporterer kanalen.

Tirsdag skjøt tunisiske grensevakter i været, i et forsøk på å holde kontroll over folkemassene.

– Det er helt kaos i ingenmannsland mellom Libya og Tunisia – området på grensen der alle flyktningene blir bedt om å vente, forteller CNNs reporter.

Klem-skadet

Talskvinne for UNHCR, Melissa Fleming, sier at 14.000 mennesker kom over grensa bare på mandag, og at ytterligere 10 til 15.000 var ventet i løpet av tirsdag.

Tunisia, også et land med tynnslitte nerver, har ikke kapasitet til å ta seg av alle på en gang.

Flere tunisere har kommet til grensen for å gi sine naboer mat og vann. Foto: ScanpixFlere tunisere har kommet til grensen for å gi sine naboer mat og vann. Foto: Scanpix

En fortvilet egyptisk frisør som CNN har snakket med, ble ranet på vei fra Libya til Tunisia. Han rister på hodet og ler av situasjonen.

- Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre, sier han oppgitt.

Minst fire mennesker måtte i helgen få medisinsk hjelp på grunn av skader etter å ha kommet i klem i den store menneskemengden. Flere har også besvimt i folkemengden.

De libyske flyktningene sover ute i ingenmannslandet mellom deres hjemland og Tunisia. Foto: ScanpixDe libyske flyktningene sover ute i ingenmannslandet mellom deres hjemland og Tunisia. Foto: Scanpix

En storm gjorde det heller ikke lett for de titusener av mennesker som hadde nådd ingenmannsland, og som måtte sove ute.

- Folk stod i kø i seks timer, uten mat, drikke eller tilgang til toalett, sier en representant for hjelpeorganisasjonen Den røde halvmåne til CNN.

Frastjålet mobiler

Flere av flyktningene kommer med dramatiske historier fra hjemlandet i bagasjen.

Hamid Mohammed (45) sier han flyktet fra Libyas hovedstad Tripoli etter å ha vært vitne til drap.

- Jeg så seks egyptere bli drept av politiet. Skutt på gaten, som hunder. Etter det visste vi at Tripoli ikke var trygt, sier han.

Andre forteller om at mobilbatterier og SIM-kort har blitt frastjålet dem, for at folk ikke skal ta bilder med telefonene sine som resten av verden kan se.

- De omringet oss, ga oss pistoler og tok bilder mens de sa vi hadde prøvd å angripe libyske soldater, forteller en annen flykning til CNN

Ti nordmenn i Libya

Fortsatt er det flere nordmenn som oppholder seg i Libya. Dog på frivillig basis.

- Det er rundt ti personer, som av ulike grunner har valgt å bli i Libya, sier pressetalsmann i UD, Kjetil Elsebutangen, til ABC Nyheter.

Den siste nordmannen som forlot det nordafrikanske landet var losen Jan Paulsen. Han kom seg ut på søndag, med hjelp fra UD. Gaddafis privatpilot, Odd Birger Johansen, kom seg også ut i forrige uke.

Det norske selskapet Jotun har stengt kontorene og varelageret i storbyen Benghazi.

Samtidig ble aktiviteten og bemanningen ved hovedkontoret i Tripoli redusert. Ingen av Jotuns 55 ansatte i Libya er nordmenn. De elleve ansatte som jobber i Benghazi, er blitt bedt om å holde seg hjemme denne uken av sikkerhetsmessige årsaker, opplyser Jotun.

Statoil stengte sitt kontor i Tripoli etter de voldsomme demonstrasjonene, og hentet hjem de rundt 30 utenlandske ansatte den 21. februar.

Ingen tvangsreturer

UDI har underrettet politiet om at ingen fra Libya eller Elfenbenskysten skal tvangsreturneres, og plikten til å returnere frivillig etter endelig avslag på asylsøknaden er midlertidig opphevet.

– Dette gjør vi for å sikre at vi har den nødvendige oversikt over situasjonen i landene. UDI vil fortløpende vurdere når det igjen vil være forsvarlig å returnere til disse landene, sier Hanne Jendal, direktør i asylavdelingen i UDI til NTB.

Lange matkøer ved grensen til Tunisia. Foto: ScanpixLange matkøer ved grensen til Tunisia. Foto: Scanpix


Vis større kart

Personvernpolicy