- Ofrer Hardanger

- HER KOMMER MASTER: Mastene vil krysse Granvinfjorden som er en sidefjord til Hardangerfjorden. Klaus Ramussen i Bevar Hardanger uttrykker skuffelse over regjeringens beslutning. Arkivfoto: Scanpix
- HER KOMMER MASTER: Mastene vil krysse Granvinfjorden som er en sidefjord til Hardangerfjorden. Klaus Ramussen i Bevar Hardanger uttrykker skuffelse over regjeringens beslutning. Arkivfoto: Scanpix

Regjeringen dropper sjøkabel og går for høyspentmaster i Hardanger, melder NRK. Her er reaksjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken oppdateres

Tirsdag klokka 14 har olje- og energiminister Terje Riis-Johansen kalt inn til pressekonferanse om den omstridte kraftframføringen mellom Sima og Samnanger. Ifølge NRK har regjeringen bestemt seg for å droppe alternativet med sjøkabel.

– Dette er en trist dag for Hardanger og hele Norge, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg i Hordaland fylke til NTB.

- Dette kommer som forventet, sier styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger, til ABC Nyheter.

- Spill fra Regjeringen

Han mener det er en bevisst strategi fra regjeringen at nyheten kommer midt i vinterferie og VM.

- Vi vet jo at Regjeringen må ha dette i boks før Lofoten blir et problem. Hardanger er bare en del av spillet. Det er typisk at beskjeden kommer når det passer dårlig for motstanderen.

- Hva kommer dere i Bevar Hardanger til å gjøre nå?

- Dette kom brått på og folk er bortreist på vinterferie, så vi får ikke gjort noe i dag. Vi må samle oss litt og se hvilken respons vi får i de politiske miljøene. Så får vi ta det derfra, sier Rasmussen.

Han legger ikke skjul på at han er skuffet over resultatet, selv om det ikke kom som noen overraskelse.

- Jeg er oppgitt over at de fire rapportene som regjeringen har brukt et halvt år og millioner av kroner på, nå mer eller mindre blir hevet på bosset, mens kraftindustrien vinner gjennom med sine lettvinte argumenter. Det er penger som driver spillet når det gjelder kraft og energi i Norge, konkluderer styrelederen.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen mente derimot at det var feil av regjeringen å bestille de fire uavhengige utredningene.

Les: - Energiministerens dager er talte.

- Ofrer Hardanger

Også Venstre er svært skuffet over at regjeringen dropper planene om sjøkabel i Hardanger. Partiet mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) velger å overse utredninger som viser at sjøkabel både er teknisk og økonomisk mulig.

– Dette er et massivt angrep på det klassiske naturvernet i Norge. Regjeringen ofrer Hardanger og går for kortsiktige løsninger i stedet for å investere i framtiden, sier Venstre nestleder Ola Elvestuen.

Han mener Hardanger er et helt spesielt område både i norsk og internasjonal sammenheng og at regjeringen derfor burde ha skånet det for den type inngrep som høyspentmaster medfører.

Venstre viser til konklusjonene til ett av de fire regjeringsnedsatte ekspertutvalgene og mener at kraftforsyningen til Bergensområdet ikke er så anstrengt som tidligere antatt.

Derfor mener Venstre at regjeringen både har tid og penger til å velge sjøkabel framfor luftstrekk, og at kraftsituasjonen kunne vært håndtert med omfattende ENØK-tiltak og bedre styringssystemer for strøm i Bergensregionen.

DEMONSTRERTE: Her holder Ola Elvestuen (V) appell foran flere hundre deltakere i protestmarsjen mot kraftlinja i Hardanger i Kvam i fjor høst. Foto: ScanpixDEMONSTRERTE: Her holder Ola Elvestuen (V) appell foran flere hundre deltakere i protestmarsjen mot kraftlinja i Hardanger i Kvam i fjor høst. Foto: Scanpix

Mulig, men dyrere

Til sammen fire forskjellige utvalg leverte 1. februar sine rapporter om ulike sider av å legge sjøkabel med en lengde på 60 kilometer i Hardanger. Utvalgene mente at sjøkabelalternativet er teknisk mulig, men at det trolig vil koste om lag 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av høyspentmaster.

Regjeringen holdt 10. januar en bred høring i Bergen med alle berørte parter. Både Naturvernforbundets Lars Haltbrekken og Klaus Rasmussen fra Bevar Hardanger kalte imidlertid høringsrunden et spill for galleriet, noe olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var helt uenig i.

DROPPER KABEL: Statsråd Terje Riis-Johansen holder tirsdag ettermiddag pressekonferanse om kraftframføringen mellom Sima og Samnanger. Ifølge NRK blir det høyspentmaster og ikke sjøkabel i Hardanger. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixDROPPER KABEL: Statsråd Terje Riis-Johansen holder tirsdag ettermiddag pressekonferanse om kraftframføringen mellom Sima og Samnanger. Ifølge NRK blir det høyspentmaster og ikke sjøkabel i Hardanger. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Les: Jubel i Hardanger og Frp.

Vedtak i juli

Allerede i juli i fjor vedtok regjeringen at det skal føres opp høyspentmaster på denne strekningen i Hardanger. Hordaland Ap, som har vært motstander av de såkalte monstermastene, snudde i februar i saken og sa ja til å bygge luftspenn gjennom Hardanger.

Hardanger-ordførerne har stått sammen i kravet om sjøkabel, men under høringen i Bergen møtte de sterk motbør av ordførerkollega Marit A. Aase (KrF) i Samnanger kommune.

Både kraftbransjen og de mektige organisasjonene i næringslivet gjorde det klart under høringen at kraftforsyningen til Bergen vil være for usikker uten en ny linje. Energi Norge, som organiserer kraftselskapene, mener alternativet med sjøkabel både er dyrt og dårlig.

Krever kompensasjon

Hordaland fylkeskommune har holdt fast ved sitt standpunkt om at sjøkabelalternativet er det beste i Hardanger. Dersom regjeringen likevel velger luftspenn, krever fylkeskommunen at kompensasjonen til kommunene må øke fra 100 til 500 millioner kroner.

Les også kommentaren: Setter naturen sjakk matt.

Hva synes du om regjeringen velger master fremfor sjøkabel i Hardanger? Skriv gjerne en kommentar.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy