Forsvaret frifinner seg selv i krigsforbrytersak

Tre mulige krigsforbrytelser begått i Afghanistan ble frikjent av Forsvaret selv. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / Scanpix
Tre mulige krigsforbrytelser begått i Afghanistan ble frikjent av Forsvaret selv. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / Scanpix

Førstekrigsadvokat Gunnar Johnsen frifinner norske soldater for tre mulige tilfeller av krigsforbrytelser i Afghanistan i januar i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Harald Sunde beordret i oktober gransking av tre mulige tilfeller av krigsforbrytelser i Afghanistan begått av soldater fra Norge.

Johnsens gransking var klar mandag. Han finner intet kritikkverdig i saken, skriver Aftenposten.

Les også: Frikjenner norske soldater

Det var 17. januar i fjor at norske soldater var involvert i trefninger med opprørere nord i Afghanistan. En norsk soldat var i nærkamp med flere motstandere. Ingen hendelser ble beskrevet som problematiske.

Men under et foredrag av en troppssjef på Krigsskolen i april i fjor fremkom det opplysninger som førte til rykter om mulige krigsforbrytelser.

Det ene forholdet handlet om at norske soldater skal ha brukt en afghaner som levende skjold. Ifølge det andre forholdet skal norske soldater ha skutt og drept en såret opprører.

Det tredje forholdet dreier seg om at norske soldater skal ha etterlatt en såret opprører i en brønn på slagmarken.

Johnsen konkluderer med at det ikke er blitt benyttet levende skjold. Den sårede opprøreren var i bevegelse og skjøt mot soldatene, og ble derfor skutt, påpeker Johnsen.

I det tredje tilfellet var sikkerhetssituasjonen ikke avklart. En norsk lege har sagt at mannen var synlig hardt såret, tilsynelatende livløs og trolig død.

Soldatene hadde ikke utstyr for å hente afghaneren opp fra brønnen, og det var ikke tid til å skaffe nødvendig utstyr.

Militærpolitiet og Krigsadvokatene for Nord-Norge har etterforsket hendelsene, selv om Forsvarsdepartementet prøvde å overføre etterforskningen til Romerike politidistrikt.

Johnsen kritiserer Forsvarsdepartementet for det han mener er innblanding i arbeidet. Departementet avviser anklagene og hevder at det ikke har blandet seg inn i saken.

(©NTB)

Personvernpolicy