Vurderer straffeforfølgelse av Andhøy

Berserk-kaptein Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Samuel Massie kom til Christchurch i New Zealand mandag. De to var ikke om bord da båten forsvant, og de antas å være de eneste overlevende fra ekspedisjonen. Foto: Pam Johnson / SCANPIX.
Berserk-kaptein Jarle Andhøy og ekspedisjonsmedlem Samuel Massie kom til Christchurch i New Zealand mandag. De to var ikke om bord da båten forsvant, og de antas å være de eneste overlevende fra ekspedisjonen. Foto: Pam Johnson / SCANPIX.

Berserk-kaptein Jarle Andhøy risikerer både straffeforfølgelse i Norge og erstatningskrav i New Zealand. Han avviser kritikken, men sier søket etter de savnede bør avsluttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag formiddag lokal tid ankom Andhøy (34) og Samuel Massie (18) Christchurch i New Zealand med sesongens siste rutefly fra polarbasene McMurdo og Scott. De tre kameratene er fortsatt savnet.

Ikke vurdert brudd

Berserk-besetningen har fått kritikk fra flere hold for å ha operert uforsvarlig og uten tillatelse fra polarmyndighetene. Både norske og newzealandske myndigheter behandler nå hver sin del av saken videre.

Les også: Berserk-drama kan bli TV-serie

– Det dreier seg om to forhold: Det første er det mulige erstatningskravet fra Sea Shepherd, den russiske båten og amerikanerne som fraktet dem hjem. Det andre er hvordan Norge skal følge opp bruddet på forskriften om meldeplikt ett år i forveien ved slike ekspedisjoner, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt til NTB.

Les også: Berserk-kaptein: – Søket bør avsluttes

Han understreker at saken er tragisk og at polarinstituttet, som er den faglige representanten for norske myndigheter i saken, til nå har konsentrert seg fullt og helt om den akutte situasjonen.

– Vi har ikke vurdert om vi skal forfølge denne delen av saken rettslig, sier Winther.

Andhøy avviste mandag kritikken overfor NRK og andre medier som var til stede i Christchurch.

– Det norske og internasjonale kaklekoret kan bare hyle videre. Jeg anser området som ingenmannsland. Da er ikke tillatelser nødvendig, sa Andhøy, som også mener at han ikke trenger avtaler om søk og redning.

Ingen respons

Winther ved Polarinstituttet sier de gjentatte ganger, gjennom flere kanaler, prøvde å nå fram til Andhøy i månedene før avreisen. De fikk ingen respons fra Berserk-besetningen.

Hvorvidt Berserk stilles økonomisk ansvarlig for redningssøket, er avhengig av om sjøforklaringen påviser uaktsomhet og regelbrudd. Sea Shepherd-båten Steve Irwin brukte fem dager og nær et døgn flytid med helikopter i letingen. Totalbeløpet kan ende i millionklassen.

På sin Facebook-side takker Andhøy alle som har vært involvert i leteaksjonen, som han nå mener bør avsluttes.

– De har gjort en kjempeinnsats. Fakta tilsier nå at søket bør avsluttes, skriver han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden