Berserk-drama kan bli TV-serie

Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet. Foto: Jarle Andhøy / Scanpix.
Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet. Foto: Jarle Andhøy / Scanpix.

Dramaet Berserk-kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie opplevde i Antarktis, kan bli vist på TV. NRK har allerede sikret seg retten til en mulig serie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berserk-kaptein Jarle Andhøy (34) skal ha klart å sikre både kamerautstyr og opptak fra opplevelsene i Antarktis, ifølge Aftenposten. Etter det NTB forstår er ekspedisjonen blitt filmet med tanke på TV-produksjon, lik de tidligere Berserk-seriene som er blitt vist på NRK.

I en Facebook-post mandag ba Andhøy om at letingen etter seilbåten til de tre savnede besetningsmedlemmene ble avsluttet. Setningen ble senere fjernet.

Les også: Berserk-kaptein: – Søket bør avsluttes

Selv ankom han og Samuel Massie (18) Christchurch i New Zealand søndag kveld, norsk tid, og skulle etter en kort hvil reise videre til hovedstaden Wellington.

Har opsjon på serien

Pressekontakt Silje Marie Lien for Berserk-serien i NRK sier at NRK har en forkjøpsavtale til materialet som Berserk kommer hjem med. Hun benekter at statskanalen har vært med på å finansiere ekspedisjonen i Antarktis.

Les også: Gir opp søket etter «Berserk»

– Vi har opsjon på å kjøpe materiale til TV-serien hvis det de kommer hjem med er egnet for sending. Men de pleier å filme på ekspedisjonene sine uansett, sier hun til NTB

I likhet med tidligere avtaler er det først når mannskapet kommer hjem at NRK tar stilling til hvorvidt de vil kjøpe materialet og lage TV-serie av det eller ikke. Slik har det vært under alle de tre tidligere seriene – og sånn er også avtalen denne gangen, ifølge NRK.

Rapporterte på radio

Nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) er fortsatt savnet.

De tre var om bord i seilbåten Berserk da det ble sendt ut nødsignal tirsdag morgen i forrige uke. Da var Andhøy og Massie på det antarktiske fastlandet.

Les også: Redningsflåte tilhører «Berserk»

Andhøy har også ukentlig levert rapporter til Nitimen på NRK P1. Den siste ble sendt på lufta fem dager før nødsignalet fra Berserk ble registrert i mediene. Da hadde Andhøy og Massie kommet seg til fastlandsisen og var på vei mot Sydpolen.

– Det å passe på båten er egentlig en vel så tøff oppgave som å ferdes på isen her. For nede på kysten beveger det seg store isflak hele tiden som lett knuser båten hvis man ikke flytter den med naturkreftene, sa Andhøy til Nitimen.

Høy risiko

Andhøy er også tidligere blitt kritisert for flere ganger å ha tatt unødig risiko under sine TV-sendte ekspedisjoner.

I 2002 fikk han 20.000 kroner i bot da Alex Rosén og andre besetningsmedlemmer om bord i Berserk II skremte opp en isbjørn på Kvitøya utenfor Svalbard. Den gangen konkluderte sysselmannen med at de hadde brutt turistforskriften.

Denne gangen medgir Andhøy at han ikke hadde innhentet de påkrevde tillatelsene og forsikringene på forhånd.

Eirik Sandberg Ingstad, som var produsent på serien «Berserk i Nordvestpassasjen» som sist ble vist på NRK i fjor høst, benekter kategorisk at Berserk-gjengen tar unødig stor risiko for å få dramatiske TV-bilder.

– Jarle Andhøy og Berserk-mannskapet lever ut drømmen sin og ville ikke gjort noe annerledes uansett om det blir filmet eller ikke, sier Ingstad.

«Life is life»

Ingen vet så langt hva som skjedde med Berserk mens Andhøy og Massie var på vei mot Sydpolen på firehjulinger. De to kom til New Zealand natt til mandag, norsk tid, og skulle dagen etter fortsette til Wellington. Verken Andhøy selv eller talsmann Nils Jørgen Vordahl var tilgjengelige for kommentar mandag.

Andhøy postet imidlertid denne hilsenen på Facebook-siden til Berserk – Rock`n Roll Expeditions:

«Berserk har vaert i harde tak. Til alle venner, familie, bekjente og eventyrere. LIFE IS LIFE. Samtlige om bord er innforstaatt med risikoen i og leve ut droemmen i naturen».


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden