Irlands krise:IMF lokket Irland til bank-kollaps

- Stem dem ut. Budskap på en Dublin-vegg på valgdagen.Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Leon Neal
- Stem dem ut. Budskap på en Dublin-vegg på valgdagen.Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Leon Neal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også den nye regjeringen i Irland vil betale milliarder etter den private bankboblen. På forhånd forsikret IMF at irsk bankvesen var bunnsolid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Valget i Irland

Valget 26. februar gir rystelser i det irske parlamentet.

Regjeringspartiet Fianna Fáil blir feid ut med det dårligste resultatet i partiets historie, 17,4 prosent.

Seierherrer ble opposisjonspartiet Fine Gael 36, 1 prosent og Arbeiderpartiet Labour med 19,4.

Fine Gael og Labour forhandler nå om å opprette en koalisjonsregjering.

Partiet Sinn Féin fikk 9,9 prosent.

Valgoppslutningen var 70,1 prosent, den høyeste siden 1987.

Kilde: Irish Times.

Valget i Irland lørdag skapte partipolitiske rystelser. Det skyldes en krise det viser seg at Det internasjonale pengefondet IMF har oppmuntret til.

Krisen oppsto da det private irske bankvesenet i 2008 som følge av spekulative innlån og utlån til eiendomssektoren, holdt på å gå overende.

I stedet for å la kreditorene ta tapet, var både avtroppende og påtroppende regjeringspartier enige om å la skattebetalerne betale for å hindre konkurs i de private bankene.

Dermed får tyske banker dekket sine fordringer på hele 114 milliarder spekulasjons-euro i irske banker - på bekostning av den irske velferdsstaten.

IMF beroliget om bankene

Irske banker vokste seg store på å ta opp svære lån og låne ut til en boble-aktig eiendoms-boom.

På forhånd fikk irene sterk økonomfaglig støtte til å la sitt bankvesen løpe løpsk på denne måten:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale organet som skal være rettleder for staters økonomiske politikk, Pengefondet IMF, ga full faglig støtte til utviklingen som førte til det truende konkursraset.

Dette er blodtapping av Irland.

Rune Skarstein.

Det går fram av IMF-stabens rapport i 2007 om tilstanden til Irland, som ABC Nyheter nå har gjennomgått.

- Imponerende!

Så sent som i denne rapporten datert august 2007, hyllet IMF-staben den framgangsrike økonomiske politikken i Irland som «imponerende», og forsikret om at bankvesenet var solid nok til å motstå en rekke sjokk.

«Stress-tester antyder at bufrene er adekvate til å dekke en serie sjokk.», het det i rapporten, som også roste at finanstilsynet var styrket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ble røster kritiske til den voldsomme finansboblen som var i ferd med å blåse seg opp, kraftig svekket.

Les IMFs 2007-rapport.

Ett år etter var store deler av irsk bankvesen i ferd med å kollapse. Regjeringen valgte å utstede en blind garanti om at staten skulle ta regningen for ethvert tap som måtte oppstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødelegger velferdsstaten

Imidlertid, siden muligheten til å justere gjennom devaluering av egen valuta ikke er til stede, vil det bli nødvendig med ytterligere lønnsnedslag for å gjenopprette konkurranseevne og vekst.

IMF, 2009

Denne garantien er nå i ferd med å ødelegge den irske velferdsstaten. Mens bankspekulantene fikk dekket alle sine tap, trappes alle offentlige tjenester ned.

Førsteamanuensis i sosialøkonomi, Rune Skarstein ved NTNU, har hoderystende fulgt med på utviklingen i Irland.

Kunne gjort som Norge

- Irland kunne latt bankene gå konkurs og nøyd seg med å utbetale garantiene til innskyterne, sier Skarstein til ABC Nyheter.

I 1992 sto Norge midt oppe i en liknende bankkrise.

- Da overtok staten alle aksjene i alle de store forretningsbankene og lot aksjonærene ta tapet, sier han.

I Irland har staten i stedet sprøytet inn et halvt brutto nasjonalprodukt, 83 milliarder euro, i bankvesenet. Dette er penger staten så må låne inn og la borgerne betjene renter og avdrag på.

- Uforståelig

Nå er Irland blant landene i EU som er verst ute å kjøre. Men i motsetning til Hellas, Spania og Portugal skyldtes ikke det offentlig overforbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Staten hadde sunn økonomi med overskudd i år etter år fram til 2007, påpeker Skarstein.

- Men i Irland var nesten alle partier enig i at staten skulle punge ut til bankvesenet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter økonomisk logikk er det uforståelig. Den eneste forklaringen er at det dreier seg om makt og tette forbindelser mellom toppene i politikk og bankvesen, mener Skarstein.

Absurd nivå

- Men dette førte til at underskuddet på statsbudsjettet økte til absurde nivåer. Dette klarer de neppe å betjene uten at velferdsstaten i Irland blir sterkt rasert, sier førsteamanuensisen.

- Og med de store nedskjæringene i offentlig aktivitet vil de ikke klare å øke sysselsetting og vekst.

- Her ser vi at når finanssektoren får bestemme premissene for politikken, må vanlige irske arbeidere og skattebetalere betale for dette eventyret. Nå blir det høy arbeidsløshet og høy migrasjon. De beste hodene forsvinner. Dette er en blodtapping av Irland, sier Rune Skarstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IMF: - Kritisk intern ubalanse

Etter at IMF-ekspertene i Washington så observerte virkeligheten, fikk pipa en annen lyd da de to år etter, i 2009, kom med sin neste Irlands-rapport. Nå var det ikke lenger snakk om solide bufre.

«Irlands pågående smertefulle justering reflekterer framveksten av kritisk intern ubalanse.», heter det i IMFs 2009-rapport.

Denne gangen presenterte IMF en figur til skrekk og advarsel om tilstanden i 2007, året da de var imponert over Irland. Fra 2002 hadde bankenes utlån til private steget fra 100 prosent av brutto nasjonalprodukt, til 200 prosent.

Og se bare IMFs nye analyse: På 2000-tallet har lett tilgang til kreditt skapt en eiendomsboble. Bankene ble stadig mer eksponert på utlån til eiendom bygd på store innlån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstramming i lønn og stat

Og jammen føyer ikke IMF-staben til at de har advart mot vekst i offentlig forbruk, som skaper alvorlig ubalanse i offentlige finanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De etterpåkloke ekspertene maner til innstramming av offentlige budsjetter, bortsett fra i utbetalinger for å holde det private bankvesenet på beina, som bør opprettholdes.

Dessuten påpeker IMF at Irland, i og med at de ikke har en egen valuta å regulere, må regulere lønningene ned som virkemiddel.

Sjekk IMFs 2009-vri.

Vil forhandle betingelsene

Resultatet er uansett at den irske staten har blitt påført en krisepakke på 85 milliarder euro fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF. Det tvinger den irske staten til å bygge ned velferdssamfunnet.

Den nye regjeringen ønsker nå å reise forhandlinger om å få bedre betingelser av Irlands lån.