Dette slumser huseierne med

SJEKKER GATENE: Så langt i år har Oslo kommune skrevet ut gebyrer for over 900.000 kroner til gårdeiere som ikke har ryddet snø fra fortau og tak, eller latt disse skiltene henge for lenge. Foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter
SJEKKER GATENE: Så langt i år har Oslo kommune skrevet ut gebyrer for over 900.000 kroner til gårdeiere som ikke har ryddet snø fra fortau og tak, eller latt disse skiltene henge for lenge. Foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter

Oslo kommune har så langt håvet inn en halv million kroner i gebyrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å unngå istappbot på 5000 kroner, setter mange huseiere opp rasfareskilt langs fortauene.

- Så fort taket er ryddet for is og snø, skal rasfareskiltene tas ned. Her synder mange gårdeiere, sier kommunikasjonsdirektør i Trafikketaten i Oslo kommune, Kari Eliassen, til ABC Nyheter.

Henger skiltet ute i mer enn syv dager, koster det huseier 5000 kroner dersom det blir oppdaget i en av trafikketatens kontroller. Ved utgangen av februar har det blitt skrevet ut hele 99 gebyrer til gårdeiere som ikke har overholdt reglene. Det betyr at huseierne til sammen har punget ut med 495.000 kroner.

FARE FOR RASFARE: En rekke av rasfare-skiltene i Oslo har blitt hengende ute for lenge. Da slutter folk å bry seg, og går rett under skiltene, slik som denne mannen gjorde i dag. Foto: Målfrid Bordvik/ABC NyheterFARE FOR RASFARE: En rekke av rasfare-skiltene i Oslo har blitt hengende ute for lenge. Da slutter folk å bry seg, og går rett under skiltene, slik som denne mannen gjorde i dag. Foto: Målfrid Bordvik/ABC Nyheter

Nytt av året

Dette er første vinteren at kommunen skriver ut gebyrer for skilt som blir hengende for lenge.

- Det har vært en endring i politivedtektene og mange har nok ikke fått med seg de nye bestemmelsene, sier Eliassen.

Trafikketaten kontrollerer fortau innenfor Ring 1. I tillegg til de 99 skiltgebyrene, har betjentene skrevet ut 45 gebyrer for glatte fortau så langt i vinter. Videre har 78 gårdeiere fått gebyr for manglende snø– og isrydding fra hustakene.

Økt fokus på takene

Gebyret for ikke å rydde snø og is fra hustakene er tidoblet fra 500 kroner i fjor, til 5000 kroner i år. Årsaken er at kommunen ikke ønsker at gårdeiere skal slippe billig unna med å betale boten fremfor å leie noen til å fjerne snø og is.

- Fra fjoråret vet vi at det var en del gårdeiere som fikk flere gebyrer, en del opptil fem gebyrer. Da kan vi i ytterste konsekvens gå til politianmeldelse, advarer Eliassen.

Så langt i år har kommunen innkassert 390.000 kroner fra gårdeiere som ikke har ryddet takene sine. Og det kan bli langt mer.

- Faller det mye mer snø nå og blir mildt igjen, så øker faren for takras betraktelig. Da vil vi øke fokuset mot takene, sier Eliassen.

Har du hatt uheldige opplevelser med glatte fortau eller takras i vinter? Skriv gjerne en kommentar nedenfor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden