Libya forsøkte å hente hjem jagerfly

Libyas sterke mann Muammar Gaddafi gjorde i forrige uke et mislykket forsøk på å hente hjem de to franskbygde Mirage-jagerflyene som landet på Malta etter at flygerne hadde desertert. Foto: REUTERS/SCANPIX
Libyas sterke mann Muammar Gaddafi gjorde i forrige uke et mislykket forsøk på å hente hjem de to franskbygde Mirage-jagerflyene som landet på Malta etter at flygerne hadde desertert. Foto: REUTERS/SCANPIX

Libya sendte flygere til Malta for å hente hjem de to Mirage F1-jagerflyene som to desertører stakk av med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to libyske jagerflyene landet i Valletta på Malta 21. februar, etter at flygerne hadde desertert i protest mot en ordre om å bombe demonstranter som krevde Muammar Gaddafis avgang.

Flygerne har søkt politisk asyl, men Gaddafi har åpenbart ikke gitt opp håpet om å få tilbake de to franskbygde jagerflyene som de to oberstene stakk av med.

Onsdag sendte den libyske lederen et fly til Malta med sju flygere om bord, opplyste Maltas statsminister Lawrence Gonzi under en pressekonferanse søndag.

Les også: Gaddafi mister by etter by

Nektet landingstillatelse

Ifølge Gonzi ble imidlertid flyet nektet landingstillatelse og måtte returnere til Libya med uforrettet sak, ettersom de ikke hadde levert noen flyplan.

Gonzi bekreftet videre at Libya har fremmet et formelt krav om å få tilbake de to jagerflyene, men at dette er avvist fra Maltas side.

Statsministeren, som tidligere har vært forsiktig i sin kritikk av nabolandet, tok videre klar avstand fra Gaddafis regime.

– Det libyske regimet kan ikke avvise folkets rettmessige krav, og Gaddafi-regimets dager er derfor talte, slo han fast.

Les også: FN: 100.000 har flyktet fra Libya

Flyktninger

Malta har de siste dagene tatt imot 8.000 flyktninger fra Libya og regner med at tallet vil stige kraftig de kommende dagene.

Statsminister Gonzi understreker samtidig at Malta ikke akter å bli noen base for land som eventuelt vil ta i bruk militærmakt for å styrte Gaddafi-regimet.

– Malta ønsker at freden og stabiliteten skal vende tilbake til regionen så raskt som mulig. Prioriteten må nå være en koordinert internasjonal innsats for å bringe humanitærhjelp som mat og medisiner til det libyske folk, sa Gonzi søndag.

Les også: Støre: - Historisk resolusjon

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden