Berserk-kaptein: – Søket bør avsluttes

Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) ankommer New Zealand i går. Foto: Pam Johnson / SCANPIX
Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) ankommer New Zealand i går. Foto: Pam Johnson / SCANPIX

Berserk-kaptein Jarle Andhøy (34) mener letingen etter seilbåten og de tre savnede besetningsmedlemmene nå bør avsluttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sin Facebook-side takker Andhøy alle som har vært involvert i leteaksjonen.

– De har gjort en kjempeinnsats. Fakta tilsier nå at søket bør avsluttes, skriver han.

Andhøy ankom sammen med Samuel Massie (18) Christchurch i New Zealand klokken 23.40 norsk tid (11.40 lokal tid mandag), etter en ni timers flytur fra Antarktis. Flyet var det siste ruteflyet fra polarbasene McMurdo og Scott for sesongen.

Nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) er fortsatt savnet.

De tre var om bord i seilbåten Berserk da det ble sendt ut nødsignal tirsdag morgen i forrige uke. Da var Andhøy og Massie på det antarktiske fastlandet.

Les også: Gir opp søket etter «Berserk»

Ikke tillatelse

Ekspedisjonen blir kritisert av Norsk Polarinstitutt, som skal godkjenne all norsk virksomhet i Antarktis.

– Først må jeg understreke at det er en dypt tragisk situasjonen vi har kommet opp i, spesielt for besetningen på Berserk og for familiene. Men realiteten er at denne ekspedisjonen ikke hadde tillatelse fra norske myndigheter, sier instituttdirektør Jan-Gunnar Winther til NRK.

Han sier det er minst ett års meldeplikt til instituttet på slike ekspedisjoner, og at instituttet ikke mottok noen slik melding.

«Berserk» ville uansett ikke fått tillatelse selv om det forelå søknad, mener Winther.

Les også: Redningsflåte tilhører «Berserk»

– Ingenmannsland

Andhøy svarte etter landing i Christchurch på kritikken overfor VG.

– Det norske og internasjonale kaklekoret kan bare hyle videre, sier han.

Han avviser Polarinstituttets kritikk.

– Det er riktig at vi ikke hadde innhentet tillatelser fra noen. Jeg anser området som ingenmannsland. Da er ikke tillatelser nødvendig, sier Andhøy.

Han sier videre at han ikke trenger avtaler om søk og redning.

– Gutta på tur

Berserk var ikke forsikret, bekrefter Andhøy.

– Vi er gutta på tur. På forhånd får vi alltid høre om alt som er umulig. Men ingenting er umulig. Så vi gjorde det vi gjorde, sier Andhøy.

Kapteinen trekker også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inn i saken. De to møttes tidligere i en TV-sending.

– Dra til Antarktis. Der har Norge krav, sa statsministeren. Jeg tok det som en invitasjon, sier Andhøy.

– Ville skjedd uansett

Også Jarle Andøys venn og talsperson for ekspedisjonen, advokat Nils Jørgen Vordahl, står fast på at kritikken ikke er berettiget.

– Dette er en kritikk jeg mener er feil. Båten var i topp stand. Det samme var utstyret. Uavhengig av om formaliteter var i orden, er dette noe som ville ha skjedd, sier Vordahl.

– Jarle har aldri utsatt venner for unødvendig risiko. Alle våre tanker går til familien til de venner som er på båten, understreker Vordahl.

Kan bli søksmål

Andhøy må nå være forberedt på søksmål, mener Polarinstitutt-direktør Winther.

– Det er brukt betydelige ressurser i søk- og redningsarbeidet. Det kan derfor i ettertid bli stilt erstatningskrav mot ekspedisjonen, og det kan bli svært dyrt. Vi snakker nok om millioner, sier Winther.

Newzealandske myndigheter opplyser til VG at erstatningskrav først kan bli aktuelt dersom en sjøforklaring kan påvise uaktsomhet og regelbrudd.

– Brøt regler

Scott-basens ledelse mener mannskapet brøt regler for ferdsel i Antarktis. Det newzealandske polarinstituttets leder Lou Sanson mener det er uforsvarlig å kjøre firehjulinger i Antarktis når det nå nærmer seg vinter der.

– Det finnes mange traktater her nede, og de har klart å bryte hver eneste av dem, sier Scott-basens leder Troy Beaumont til avisen Sunday Star Times.

Avisen kaller eventyrene «selvutnevnte vikinger» og omtaler ferden som en dumdristig reise.

Les også: Håpet svinner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden