Gaddafi mister by etter by i Libya

Demonstranter holder opp det røde, grønne og svarte flagget på toppen av en bygning i havnebyen Tobruk. Regimet i Libya mister kontrollen i stadig flere byer. Foto: Reuters/Scanpix
Demonstranter holder opp det røde, grønne og svarte flagget på toppen av en bygning i havnebyen Tobruk. Regimet i Libya mister kontrollen i stadig flere byer. Foto: Reuters/Scanpix

Opposisjonens grønne, røde og svarte flagg vaier fra stadig flere hustak i Libya. By for by tar regimemotstanderne over kontrollen, men Muammar Gaddafi lover å bli i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er vår revolusjon, roper flere hundre mennesker i byen Zawiyah, der øyenvitner og journalister søndag fortalte at væpnede opposisjonsstyrker hadde tatt kontroll.

Zawiyah ligger kun 50 kilometer fra Libyas hovedstad Tripoli og har de siste dagene vært åsted for harde kamper mellom Gaddafi-lojale styrker og regimemotstandere.

Les også: FN: 100.000 har flyktet fra Libya

Søndag tok regimet med journalister inn i byen for å vise at de fortsatt har kontroll, men i stedet fikk internasjonal presse se regimemotstandere på barrikader i sentrum av byen, der opposisjonens flagg vaiet fra flere bygninger.

– Hundrevis av mennesker roper og synger «byen er vår», forteller en Reuters-journalist.

Nekter å dra

Oberst Muammar Gaddafi står fast på at utlendinger og terrorister står bak uroen. Han lover i et intervju med serbisk TV å bli i landet.

– Libya er trygt, det er ingen konflikter, Tripoli er trygg, sier han.

Les også: Paulsen ute av Libya

Men presset mot ham øker fra alle kanter. Gaddafi og regimet bør gå av, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og slutter seg til kravet fra blant annet amerikanske, franske og britiske myndigheter.

– Regimet til Gaddafi bør tre tilbake slik at det kan komme en overgangsordning. Et regime som skyter med skarpt på eget folk, og som bunkrer seg inn i en snever maktkamp for å forsvare lokale interesser, kan vanskelig representere sitt eget folk, sier Støre til NTB.

Tar kontroll

Opposisjonen skal også ha tatt kontroll over landets tredje største by Misurata. Gaddafi-tro regjerings- og sikkerhetsstyrker har forlatt byen, forteller en innbygger i byen til TV-stasjonen Al Jazeera. Misurata ligger vel 20 mil øst for hovedstaden Tripoli.

Les også: Støre: - Historisk resolusjon

Gaddafi har også mistet kontrollen over det meste av Øst-Libya. Maktsenteret i Tripoli er imidlertid fortsatt samlet på regimets hender.

Men også her ser man åpenlyst opprør, og den London-baserte avisen Asharq Al-Awsat mener Gaddafis styrker nå bare har kontroll over halve hovedstaden.

Omringet

Gaddafi holder hus i Tripoli-bydelen Bab al-Aziziya, som nå skal være omringet av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og rakettutskytingsramper.

I øst sier Libyas tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil at han har dannet en overgangsregjering som han håper vil kunne styre landet i tre måneder.

Les også: Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Libya

Søndag ettermiddag opplyste opposisjonsledere at det er snakk om et såkalt nasjonalt råd som skal styre i byer som er overtatt av Gaddafis motstandere.

Frykter kaos

Mange advarer mot kaos dersom Muammar Gaddafi faller. Men Fafo-forsker og midtøstenekspert Kjetil Selvik mener man ikke skal undervurdere den samlende kraften en revolusjon bærer med seg.

– Det er altfor tidlig å spå at Libya kommer til å desintegrere. Det vi observerer, er jo nettopp at gruppene i øst, som har blitt stemoderlig behandlet av Gaddafi, nå snakker om den libyske nasjonens ukrenkelige enhet, sier Selvik til NTB.

Les også: Obama: - Gaddafi bør gå nå

FN-sanksjoner

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag kveld enstemmig sanksjoner mot Gaddafis regime. Det innføres våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning, mens angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Utenriksminister Støre kaller resolusjonen historisk og mener den er både viktig og riktig.

De «omfattende og systematiske angrepene» på sivilbefolkningen er iverksatt på høyeste nivå i den libyske regjeringen, heter det i resolusjonsteksten.

Gaddafi svarer med å si at Sikkerhetsrådet ikke klarer å se at Tripoli er trygg.

Flykter

Nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra Libya til nabolandene i løpet av den siste uken. De aller fleste av disse er utenlandske statsborgere, først og fremst egyptere og tunisiere, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ifølge Røde Halvmåne tok over 10.000 mennesker, de aller fleste egyptere, seg over grensen til Tunisia bare lørdag. (©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden