Gateprotester felte Tunisias statsminister

Mohamed Ghannouchi trekker seg som statsminister i Tunisia. Foto: Fethi Belaid (AFP Photo)
Mohamed Ghannouchi trekker seg som statsminister i Tunisia. Foto: Fethi Belaid (AFP Photo)

Tunisias statsminister Mohamed Ghannouchi håper å roe gemyttene ved å gå av etter nye gateprotester i det nordafrikanske landet. Hans etterfølger omtales som en trofast patriot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Avgangen vil gi en bedre atmosfære for den nye æraen. Avgangen er for å tjene landet. Jeg er ingen undertrykkende mann, sa Ghannouchi søndag og understreket at han ønsket å unngå flere tap av liv i Tunisia.

Ghannouchis motstandere har kritisert ham for hans tette bånd til den styrtede presidenten Zine al-Abidine Ben Ali, som ble tvunget fra makten i midten av januar.

69-åringen har også fått kritikk for ikke å ha innført reformer, som demonstrantene krever.

Ghannouchi blir erstattet av juristen Beji Caid Sebsi, en tidligere utenriksminister under Habib Bourgiba, som var president i Tunisia fra 1957 til 1987.

– Kan slå feil

Analytikere sier Ghannouchis avgang kan roe gemyttene i Tunisia, som har vært preget av demonstrasjoner og protester i mange uker. Men avgangen kan også få motsatt virkning, advarer Kamran Bokhari i tankesmia Stratfor.

– Håpet er at denne innrømmelsen skal roe ned gateprotestene og gjøre regjeringen i stand til å forberede valg, sier Bokhari.

– Men faren er at det i stedet kan gi opposisjonskreftene mot til å kreve ytterligere innrømmelser.

Sebsis gamle sjef ble avsatt av tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali i et statskupp. 84-åringen var både utenriksminister og leder i parlamentet under Bourguiba.

Ifølge Wikipedia har Sebsi fått hard kritikk etter at 26 politiske fanger ble torturert i fengsel mens han var nasjonal sikkerhetssjef på 1960-tallet. Interimspresident Fouad Mebazza sier Sebsi er «kjent for sin patriotisme, trofasthet og sine ofre til fedrelandets fordel».

Demonstrasjoner

Tusenvis av tunisiere demonstrerte søndag nok en gang mot overgangsregjeringen ledet av Ghannouchi. Like etter statsministerens kunngjøring skjøt sikkerhetsstyrker nok en gang varselsskudd mot flere hundre som protesterte i Tunis.

Det ble også brukt tåregass mot demonstrantene, som kastet stein mot politiet.

Lørdag ble tre personer drept i sammenstøt mellom politi og demonstranter. Da skjøt tunisiske sikkerhetsstyrker tåregassgranater mot flere hundre demonstranter, som svarte med steinkasting ved innenriksdepartementet.

Lover valg

Overgangsregjeringen, som har overtatt styringen av landet etter at president Zine al-Abidine Ben Ali ble styrtet 14. januar, har lovet at det skal holdes nyvalg i juli.

Det er for sent, mener mange tunisiere og har derfor fortsatt de omfattende demonstrasjonene mot regimet også etter presidentens avgang.

Demonstrantene er spesielt misfornøyde med at Ghannouchi som en nær alliert av den styrtede presidenten har vært statsminister. (©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden