– Torturert etter asylavslag i Norge

En kristen iraner som ble tvangsreturnert fra Norge i 2006, ble senere fengslet og torturert i hjemlandet, ifølge Vårt Land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danial Hadi Kahnlo søkte asyl delvis på bakgrunn av at han var kristen. I Iran er det ulovlig for muslimer å skifte religion, og myndighetene vurderer en lovendring som betyr at konvertering kan straffes med døden.

Til tross for dette fikk Kahnlo avslag på sin asylsøknad i Norge. Etter at han ble tvangsreturnert til hjemlandet, ble han pågrepet og avhørt om sin religiøse tro. Kahnlo forteller at han ble slått, sparket og pisket i fengselet, og Vårt Land trykket lørdag bilder av ryggen hans med merker etter piskeslagene.

– Flere tilfeller

Etter hvert fikk Kahnlo status som flyktning av FN. Han bor i dag i Australia etter å ha fått oppholdstillatelse der.

Ifølge Vårt Land finnes det minst to andre eksempler på kristne iranere som er blitt torturert i hjemlandet etter at de fikk avslag på sine asylsøknader i Norge. Opplysningene om disse sakene stammer fra norske venner av iranerne som skal ha blitt mishandlet.

– Hadi Kahnlo er ikke noe særtilfelle. Vi kjenner etter hvert til flere saker, både fra Iran og Syria, der fengsling og tortur er resultatet etter at asylsøkere er blitt sendt ut av norske myndigheter, sier Jon Ole Martinsen i organisasjonen Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (Seif).

Dokumentasjon

Seksjonssjef Lars Erik Andersen i Utlendingsnemnda sier det er vanskelig å uttale seg om Kahnlos sak uten å se mer dokumentasjon.

– Dersom det er korrekt at han er blitt fengslet og torturert, så vet vi heller ikke bakgrunnen for det. Men det er åpenbart noe vi er interessert i å forfølge videre, sier Andersen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden