– Vær så snill, redd Libya

Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi (t.h.), omfavner ambassadør Abdurrahman Shalgham etter hans tale i Sikkerhetsrådet. Foto: REUTERS/SCANPIX
Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi (t.h.), omfavner ambassadør Abdurrahman Shalgham etter hans tale i Sikkerhetsrådet. Foto: REUTERS/SCANPIX

Libyas FN-ambassadør ber Sikkerhetsrådet hindre drap på sivile i hjemlandet. Samtidig ber USA om at Muammar Gaddafi må holdes ansvarlig for sine handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-ambassadør Abdurrahman Shalgham var en av de siste viktige libyske diplomatene som fortsatt var lojale mot sin egen regjering. Men fredag brøt han med regimet i en følelsesladd tale i Sikkerhetsrådet.

Les også: FN advarer mot forbrytelser mot menneskeheten

I innledningen av talen snakket han om forbrytelsene til Adolf Hitler, Josef Stalin og Røde Khmer-lederen Pol Pot i Kambodsja. Deretter hevdet han at Gaddafi har truet med å drepe sin egen befolkning hvis de ikke aksepterer ham som leder.

Vurderer sanksjoner

– Vær så snill, FN, redd Libya. La det ikke bli noen blodsutgytelser; ingen drap på uskyldige. Vi ønsker en handlekraftig, rask og modig resolusjon, sa Shalgham, som selv har kjent Gaddafi siden barndommen.

Libyas viseambassadør Ibrahim Dabbashi, som brøt med Gaddafi for flere dager siden, gråt mens han lyttet til talen. Deretter omfavnet de to mennene hverandre.

Les også: Innfører sanksjoner mot Libya

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba Sikkerhetsrådet ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya. Det er planlagt et nytt møte lørdag hvor rådet skal vurdere om det bør innføres internasjonale sanksjoner mot landet.

FNs menneskerettighetsråd vedtok fredag en resolusjon som fordømmer de libyske regjeringsstyrkenes bruk av tortur og drap på demonstranter. Det enstemmige vedtaket tar til orde for gransking av «grove og systematiske menneskerettighetsbrudd» begått av libyske myndigheter.

Rammer regimet

USA har allerede innført sanksjoner mot den libyske regjeringen. President Barack Obama understreker at Gaddafis regime må holdes ansvarlig for sine handlinger.

– Uansett hvilken standard du legger til grunn, så har Muammar Gaddafis regjering brutt internasjonale normer og normal anstendighet, sa Obama fredag.

Sanksjonene innebærer at verdier og eiendom i USA som tilhører Gaddafi eller sønnen hans, vil bli frosset og beslaglagt. Også verdier som tilhører Libyas sentralbank og oljefond, vil bli frosset, angivelig for å hindre at Gaddafi-familien stikker av med pengene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden