FN advarer mot forbrytelser mot menneskeheten

Denne bygningen ble onsdag tatt over av demonstranter i Benghazi. REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
Denne bygningen ble onsdag tatt over av demonstranter i Benghazi. REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Den libyske FN-ambassadøren har brutt med Muammar Gaddafis regime og ber Sikkerhetsrådet stanse voldshandlingene i hjemlandet.

Ban informerte rådet om rapporter som sier at diktatorens styrker har gått inn i sykehus og drept sårede regimemotstandere, og at soldater blir drept fordi de «nekter å skyte sine landsmenn».

– Tap av tid betyr tap av flere liv, sa FN-sjefen til Sikkerhetsrådet, som vurderer å innføre sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime.

– Det er på tide at Sikkerhetsrådet overveier konkret handling. Timene og dagene framover er avgjørende for libyerne, sa Ban.

I utkastet til resolusjonsforslaget som ble lagt fram fredag, bes det blant annet om våpenembargo og reiseforbud og sperring av kontoene til Gaddafi og andre libyske ledere.

Ifølge Ban har 22.000 mennesker flyktet fra Libya via Tunisia, og mer enn 15.000 via Egypt, skriver BBC.

FNs generalsekretær Ban Kin-Moon under møtet i dag. Foto: ScanpixFNs generalsekretær Ban Kin-Moon under møtet i dag. Foto: Scanpix

Mer enn 1.000 mennesker har mistet livet, sa han videre.

En gal mann

Libyas viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi Dabbashi ber innstendig FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å innføre sanksjoner mot diktator Muammar Gaddafi og andre libyske ledere.

– Dette er en gal mann, og han er ikke stabil psykisk. Han vil bli sittende inntil han blir drept eller begår selvmord, tror diplomaten.

Les også: Innfører sanksjoner mot Libya

Stemmer i mot

I skissen, som Reuters har fått tilgang til, heter det også at angrepene på sivile kan være forbrytelser mot menneskeheten. Det betyr at de ansvarlige for volden i Libya må straffeforfølges i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Ifølge diplomater er det ikke forventet at de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet vil stemme over forslaget fredag.

Frankrike og Storbritannia har skissert resolusjonen, og skal ha holdt den tilbake fram til alle amerikanske og britiske statsborgere ble evakuert fra Libya, av frykt for represalier.

Les også: Gaddafi vil bevæpne befolkningen

- Knuse fienden

Mens Muammar Gaddafi skal ha mistet kontroll over flere områder nær Tripoli, viser diktatoren ingen tegn til å gi seg. Om nødvendig vil han åpne våpenlagre for å bevæpne befolkningen.

– Vi kan knuse fienden. Vi kan knuse den med folkeviljen. Folket er bevæpnet, og hvis det blir nødvendig, vil vi åpne våpenlagrene for å bevæpne hele det libyske folket og alle libyske stammer, sa Libyas leder fra taket av en bygning fredag kveld.

- Dans og syng

Bildene fra den statlige fjernsynskanalen viste flere tusen jublende tilhørere på Den grønne plass i hovedstaden Tripoli.

– Folk elsker meg, ropte Gaddafi, som vekselvis delte ut slengkyss og knyttet neven.

Han ba folket om å gjøre seg klar til å beskytte Libya og landets oljeinteresser og oppfordret samtidig ungdommen til å feire.

– Ungdom, gjør som dere vil! Dere er fri til å danse, synge og feire i alle gatene hele natten. Muammar Gaddafi er en av dere. Syng, dans, fryd dere!


(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden