Nytt søk etter «Berserk»

Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet og redningssentralen på New Zealand har ikke hørt noe siden en av nødpeilerne på båten ble utlløst på tirsdag (Foto: Scanpix).
Seilbåten Berserk er savnet i Sørishavet og redningssentralen på New Zealand har ikke hørt noe siden en av nødpeilerne på båten ble utlløst på tirsdag (Foto: Scanpix).

Søket etter det savnede mannskapet på «Berserk» har hittil vært resultatløst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 21 fredag kveld fortsetter helikoptersøket etter de savnede nordmennene på Sørishavet.

Det er 37 aktivister fra skipet «Steve Irwin», ledet av hvalfangstaktivist Paul Watson, som på nytt skal forsøke å finne de savnede.

Helikopteret landet igjen klokken 22.45 uten at det ble funnet noen spor etter «Berserk».

Ved 23.15-tiden norsk tid fredag er helikopteret nettopp tilbake på skipet «Steve Irwin» etter første søk over Franklinøya.

- Vi har vært i lufta to timer her, men har dessverre ikke sett noe etter den savnede båten, sier helikopterpiloten Cghrios Aultman til Dagbladet.

Skipet sendte ut et helikopter like før etter klokken 21 fredag kveld, og satser på å fullføre søket i løpet av to timer, skriver NRK.

– Vi håper det beste, og er spente, sier navigasjonsoffiser Mal Holland til NRK. Franklin Island.

– Det er dårligere værforhold i dag enn i går og vanskeligere å se små gjenstander i vannet. Men vi skal gjøre så godt vi kan, sier Holland.

Gir ikke opp

Sea Sheperd-skipet ankom nettopp Franklin-øya, som mest sannsynlig er det siste stedet de leter etter de savnede.

Øya er det siste av de avtalte ankringsplassene til «Berserk» der det ikke har vært foretatt et fullstendig søk.

I natt ble en redningsflåte fra «Berserk» funnet. Tidligere i dag fant letearbeiderne norske vannflasker, som kan ha tilhørt de savnede.

Flåten ser ut til å ha blitt slitt løs fra seilbåten uten å ha blitt løsnet manuelt. Taket er revet i stykker, og det mangler både førstehjelpsskrin og en kniv. Ingenting tyder på at noen har vært om bord i den.

Les også: Håpet svinner

Takknemmlige

Advokaten til skipper på «Berserk» Jarle Andhøy, sier at de fortsatt ikke har gitt opp håpet om at seilbåten kan ha funnet en nødhavn.

Han berømmer hvalfangstaktivistene for deres innsats.

- Jeg vil gjerne få takke Sea Shepherd, Paul Watson og mannskapet på «Steve Irwin» for den uvurderlige innsatsen de har gjort. Helikopterpilotene deres har flydd nesten uten stopp i to dager, og mannskapet har gjort mer enn noen kan forvente. Jeg kan ikke få uttrykt hvor takknemlige vi er, sier Nils Jørghen Vordahl til VG Nett.

Selv om søket ikke er helt avsluttet ennå, frykter mannskapet på «Steve Irwin» det verste.

- Jeg tror ikke disse gutta har hatt en sjanse. Alt tyder på at båten har sunket og at den har sunket raskt. Jeg tror båten sank cirka en mil fra land, på 500 meters dyp, sier han til Dagbladet.

Tre savnet

Det var klokken 05.20 natt til mandag norsk tid at «Berserk» sendte ut et nødsignal via nødpeilere.

Da var det et mannskap på tre om bord på båten, og som nå er savnet. Andhøy og 18-åringen Samuel Massie hadde gått i land for å kjøre til Sydpolen på motoriserte beltebiler.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden