Dårlig vinterferievær over hele landet

GLATT OG UFREMKOMMELIG: Regnvær og snøsmelting er en dårlig kombinasjon for de som ferdes på veiene med bil. Som her fra Riksvei 466 mellom Flekkefjord og Tonstad i Vest-Agder tidligere denne måneden. Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)
GLATT OG UFREMKOMMELIG: Regnvær og snøsmelting er en dårlig kombinasjon for de som ferdes på veiene med bil. Som her fra Riksvei 466 mellom Flekkefjord og Tonstad i Vest-Agder tidligere denne måneden. Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)

Både for de som har tenkt seg på Ski-VM og for de mange som har vinterferie nå er værutsiktene heller dårlig denne helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avslutningen på vinterferien vil for enkelte ikke se særlig lys ut værmessig. Spesielt ikke hvis ferien tilbringes langs kysten i vårt langstrakte land.

Storm melder om kraftig vind over hele landet, men understreker at det blåser kraftigst i kystområdene.

- Der forsterkes vinden av terrenget, forklarer meteorolog Kristen Ravnestad til TV2.

Sjekk været der du er

Lengst nord i landet er forholdene aller verst etter at et brått væromslag med temperaturøkning førte til at 20 veier i fylket måtte stenges fredag morgen. I tillegg skaper værforholdene problemer for flytrafikken, og ingen fly kunne verken lette eller lande på Bodø lufthavn i morgentimene.

Unntakstilstand

I Trøndelagsfylkene har temperaturøkningen ført til speilglatte veier, og Falk Trondheim beskriver situasjonen som unntakstilstand.

- Det har vært eksepsjonell unntakstilstand langs veiene i natt, sier daglig leder Fredrik Bergmann til NRK fredag morgen.

Etter at det begynte å regne i går kveld har det vært fullstendig kaos på veiene. Tyngre kjøretøyer segler bokstavelig talt av veibanen, mens flere busser står.

NRK melder om speilhålke over alt i Trøndelag og oppfordrer bilistene til å benytte seg av kollektivtilbudet for å komme seg rundt.

I fjellet i Sør-Norge er det foreløpig rolig og åpne fjelloverganger, men vinden kan øke til stiv kuling utsatte steder, advarer Storm.

Kraftig temperaturstigning

Temperaturen øker dessuten kraftig de neste dagene, og snøværet torsdag vil etter hvert gå over til sludd og regn flere steder i landet.

– Det er bare i Finnmark og nord i Troms at nedbøren kommer som snø ved kysten, sier Ravnestad til TV2.

Om ikke dette skulle være nok, så advarer Meteorlogisk Institutt mot økt skredfare i vinterferiefjellheimen.

Store deler av landet har vinterferie nettopp denne helgen. For noen betyr helgen avslutningen på årets vinterferie, for andre betyr det starten på ferien.

Økt snøskredfare

Med den milde vinden som har blåst innover kysten de siste dagene betyr også økt fare for snøskred.

– Vi regner med at skredfaren i de vestlige delene av fjellene vil øke. Det er mildt i høyden, og i de områdene som ligger eksponert for vinden er det ganske varmt, forteller seniormeteorolog ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) Steinar Bakkehøi til Yr.no.

Skiløpere bør være forsiktige og være oppmerksomme på faretegn når de er i fjellet.

– Man skal være veldig forsiktig dersom det drønner i snødekket. Da er det grove snøkrystaller nede i bakken, som har dårlig binding til hverandre, understreker Bakkehøi.

Det skal imidlertid være relativt trygt om man følger oppmerkede løyper.

– Det er helst de som kjører utenfor løypene, og toppturentusiaster som skal være ekstra på vakt. Vi venter lite av naturlig utløste skred i Sør-Norge, forteller han.

Ski-VM

Når det gjelder værforholdene i Holmenkollen den første helgen under Ski-VM, meldes det om at været i området i denne perioden vil starte som grått, vått og ruskete, men med håp om bedring i løpet av helgen, og med muligheter for sol i neste uke.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden