«Vredens dag» i Irak

Irakiske innbyggere erklærte fredag som «Vredens dag», inspirert av opprørene i Nord-Afrika. Bildet viser demonstranter i Bagdad. Foto: REUTERS / Saad Shalash / SCANPIX
Irakiske innbyggere erklærte fredag som «Vredens dag», inspirert av opprørene i Nord-Afrika. Bildet viser demonstranter i Bagdad. Foto: REUTERS / Saad Shalash / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inspirert av opprørene i Nord-Afrika samlet flere tusen irakere seg i Bagdad og andre irakiske byer for å demonstrere mot regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om misnøyen i Irak

* Demonstranter i Irak har utnevnt fredagen er utnevnt til «Vredens dag», inspirert av slike dager tillyst tidligere i Egypt, Libya, Tunisia, Jemen og Bahrain.

* I Bagdad har flere tusen irakere demonstrert på Frigjøringsplassen (Tahrir-plassen) i sentrum. De protesterer mot korrupsjon og krever bedre offentlige tjenester. Lignende demonstrasjoner har funnet sted over hele landet, fra Kirkuk i nord til Basra i sør.

* Statsminister Nuri al-Maliki har bedt folk holde seg borte fra demonstrasjonene. Han anklager al-Qaida og tilhengere av Saddam Husseins forbudte Baath-parti for å utnytte misnøyen.

* Maliki har vært statsminister siden 2006. Han ble sittende som statsminister etter valget i mai i fjor, men brukte åtte måneder på å få på plass en ny regjering.

* Irak har vært preget av uro og fortsatte kamper siden krigen i 2003.

(Kilde: NTB, Reuters) (©NTB)

Fredagen var utnevnt til «Vredens dag», slik demonstranter allerede har gjort i Egypt, Libya, Tunisia, Jemen og Bahrain.

I hovedstaden Bagdad marsjerte flere tusen irakere mot Frigjøringsplassen i sentrum av byen. De protesterte mot korrupsjon og krevde bedre offentlige tjenester, som tilgang til strøm og drikkevann.

– Vi vil ikke skifte ut regjeringen, for den har vi selv valgt, men vi vil at den skal sette i gang med arbeidet, sa Darghan Adnan (24), en av demonstrantene.

Les også: Bahrain - På veien til revolusjon

Lignende demonstrasjoner fant sted over hele landet, fra Kirkuk i nord til Basra i sør.

Ikke regimeendring

Fredagens demonstrasjoner var dominert av unge irakere, og mobiliseringen skjedde i første rekke på Facebook.

– Vi krever forandring for at situasjonen i landet skal bli bedre. Utdanningssystemet er dårlig. Helsesystemet er også dårlig. Offentlige tjenester er gått fra vondt til verre, sa Lina Ali (27), medlem i en av gruppene som dannet seg på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun presiserte at demonstrantenes krav ikke var regimeendring.

– Vår demonstrasjon er fredelig. Vi vil at regjeringen skal lytte til oss, regjeringen som vi selv har valgt.

Til fots

Det var innført forbud mot kjøretøyer i sentrum av Bagdad i forbindelse med demonstrasjonene, og deltakerne måtte derfor gå til fots for å komme seg til Frigjøringsplassen.

– Jeg kommer til fots fra Sadrbyen. Det tok meg to timer, men jeg bestemte meg for å komme, for jeg vil at regjeringen skal gjøre noe med situasjonen, fortalte arbeidsløse Shashef Shenshun (48).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyp splittelse lammer NATO

I lommeboka hadde han 2.000 dinarer, mindre enn 10 kroner.

– Tror du jeg kan leve av dette? Jeg er arbeidsløs. Jeg ønsker arbeid, jeg vil at barna mine skal gå på skole.

Den irakiske parlamentarikeren Sabah al-Saadi forsøkte å gå i samtale med demonstrantene, men ble møtt av sinte tilrop.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor tar parlamentarikerne ut millioner av dinarer i lønn? Dere må kutte i lønna, vi har ingenting! krevde en av demonstrantene.

Skjerpet sikkerhet

Demonstrantene ble møtt av et stort sikkerhetsoppbud, og i Mosul nord i Irak ble minst fem personer drept og ti såret i sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti. I tillegg ble to personer drept og tjueto såret i Hawija, mens seks personer ble såret i Suleiman Pek.

Statsminister Nuri al-Maliki advarte demonstrantene mot å skape kaos og sa de kunne bli mål for angrep fra al-Qaida, men han anerkjente retten til å holde demonstrasjoner.

Flere sjialedere, deriblant Moqtada al-Sadr, advarte folk mot å delta i demonstrasjoner. (©NTB)