Håpet svinner

En padleåre og vannposer som ble funnet i Rosshavet, stammer fra seilbåten «Berserk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Steve Irwin»-skipet skal lete etter den savnede båten ved Franklingøya senere i kveld. Det blir da aktuelt å søke med et helikopter igjen.

Hvis ikke dette søket gir resultater, blir det opp til redningsledelsen i New Zealand å bestemme hva som skjer videre. Redningsledelsen skal samles til et møte etter at søket er avsluttet.

Kapteinen på redningsbåten, Paul Watson, er lite optimistisk med tanke på å finne den savnede norske seilbåten «Berserk» med tre personer om bord.

- Vi er tilbake i området hvor nødpeilesignalet ble sendt ut. Vi har sett gjennom dette området to ganger allerede, og skal gjennomsøke det én gang til før vi reiser sørover mot McMurdo, sier han til VG Nett i 06-tiden fredag morgen.

Fant vannflasker og padleåre

Noen timer senere plukket mannskapet om bord på «Steve Irwin» opp vannflasker og en padleåre som de mener stammer fra den svanede båten.

- Vi fant tre gjenstander for ti minutter siden som vi nettopp har plukket opp på dekk, bekrefter Paul Watson til VG Nett klokken 09.45 fredag morgen.

Watson kan ikke si sikkert at gjenstandene stammer fra «Berserk», men sier at alt annet er usannsynlig fordi det her er snakk om et svært øde område der søppel og andre flytende gjenstander omtrent aldri forekommer.

En times tid senere bekrefter svenske Luz Rivas, som også befinner seg om bord på «Steve Irwin», at funnet dreier seg om flere vannflasker og en padleåre.

- Det er ikke uvanlig at man har vann i livbåtene, men padleåren er litt vanskeligere å forklare. Det er ikke så vanlig å ha det om bord på en livbåt, sier Rivas til VG Nett.

Les også: Redningsflåte tilhører «Berserk»

- Alt tyder på at «Berserk» har sunket

- Jeg tror ikke disse gutta har hatt en sjanse. Alt tyder på at båten har sunket og at den har sunket raskt. Jeg tror båten sank cirka en mil fra land, på 500 meters dyp, sier han til Dagbladet.

Sent i går kveld norsk tid ble en livbåt funnet i Rosshavet ved Antarktis. Det ble senere bekreftet at redningsflåten har tilhørt «Berserk».

Les også: Har funnet tom redningsflåte

Til tross for at det har vært søk etter «Berserk» i hele natt, har det ikke blitt funnet spor verken av båten eller de to nordmennene Robert Skaarnes (34) og Tom Gisle Belika (36) som var igjen om bord sammen med sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), da seilbåten forsvant i femtiden tirsdag morgen norsk tid.

- Vi er nå det eneste skipet som fortsatt er med i søket og jeg er usikker på hva vil vil kunne finne. Det er land på alle sider bortsett fra mot nord og været er perfekt - temperaturen og sikten er veldig god, sier Watson til VG Nett.

Dette er imidlertid ikke helt riktig, for i tillegg til «Steve Irwin» bekrefter også Maritime New Zealand at de vil fortsette søket etter den forsvunne seilbåten også i dag for å se over området én gang til, før de senere vil ta en endelig avgjørelse på hva som skjer videre med letingen.

Paul Watson opplyser at de kommer til å søke med helikopter i området i noen timer til, men at «Steve Irwin» etter planen etter hvert vil sette kursen nordover langs kysten og deretter forlate området. Underveis fortsetter letingen etter «Berserk».

I 13-tiden fredag ettermiddag skal Watson overfor Dagbladet ha bekreftet at søket er avsluttet, men dette avvises på VG Nett.

- Det stemmer ikke at søket etter «Berserk» skal avsluttes. «Steve Irwin» er nå på vei ut i Rosshavet for å søke på to av fire kontaktpunkt som mannskapet om bord på båten på forhånd hadde avtale om å møtes, sier Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til VG Nett.

Gir ikke opp ennå

Watson vil likevel ikke gi opp helt ennå, og bekrefter overfor avisen at de vil lete etter båten i hvert fall i 16 timer til før de gir opp.

Les også: Jarle og Samuel i god behold

Da båten forsvant var temperaturen nede i minus 40 grader og det var orkan på 60-80 knop og bølger opp mot åtte meter.

- Det er tredje gangen vi, med skip og helikopter, finkjemmer området, hvor de siste signalene kom fra «Berserk». Det er ingen vits i å gjøre det en fjerde gang. Vi har gjennomsøkt hver kvadratmeter, understreker Paul Watson til Dagbladet.

Flåten som ble funnet i går kveld var tom, men halvfull av vann og is, noe som får Watson til å fundere på om båten kan ha truffet et isfjell.

- Jeg tror båten har truffet toppen av et isfjell. Disse toppene kan bli store som biler, og kan dukke opp under deg uten at du ser det. Spesielt i dårlig vær. Da har det trolig gått fort, da har ikke mannskapet hatt noen mulighet til å unnslippe.

Les også: Helikopter leter etter «Berserk»

Cruiseskip sank

For et par år tilbake sank cruiseskipet M/S Explorer i Sørishavet etter å ha truffet på et isfjell i samme område. Det store skipet sank bare 20 timer etter kollisjonen med isfjellet.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge er ikke like pessimistiske som Watson:

- Hvis båten, som var full av ting, hadde sunket så ville det vært naturlig at noe vrakgods hadde kommet til overflaten. Så vidt meg bekjent har man ikke funnet noe som helst. Det kan være en indikasjon på at båten ikke har sunket, sier Tore Hongset, vakthavende redningsleder til Dagbladet.

- Det kan være sannsynlig at redningsflåten kan ha blitt kylt over bord i møte med hardt vær - skipet Wellington mistet selv en flåte, minner vakthavende redningsleder Hongset om.

Redningsflåten ble funnet lengre nord enn der nødpeilersignalet ble registrert sendt fra. Dette mener Watson er nok en grunn til å tro at «Berserk» har sunket:

- Redningsflåten er lettere, og vinden vil ha fraktet denne lengre nord enn båten. Hvis båten fortsatt var flytende ville den ikke ha kommet lengre nord enn dette, og da ville vi ha oppdaget den. Området lengre sør har vi gjennomsøkt, forteller han til Dagbladet.

Et ørlite håp

- Det eneste det kan være et fjernt håp om er at skipet har seilt ut i Ross-havet, og driver rundt uten kommunikasjon. Vi får bare håpe på dette, legger han til.

I går ble det kjent at de to øvrige fra mannskapet på «Berserk», skipper Jarle Andhøy (33) og 18 år gamle Samuel Massie fra Bergen, befant seg på land da båten sendte ut nødpeilesignalet.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden