Har funnet tom redningsflåte

Arkivfoto av seilbåten Berserk. Foto: Jarle Andhøy / Scanpix
Arkivfoto av seilbåten Berserk. Foto: Jarle Andhøy / Scanpix

Hovedredningssentralen på New Zealand har funnet en tom livredningsflåte og er ganske sikre på at den er fra «Berserk»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Livredningsflåten ble funnet for to timer siden, sier Ross Henderson i den maritime redningssentralen i New Zealand til NRK.

Han opplyser at de er ganske sikre på at den tilhører «Berserk».

Skader på flåten

Redningssentralen opplyser til NRK at et helikopter som var med på redningsarbeidet, fikk øye på en flåte i åpent hav omtrent 45 nautiske mil nord for der nødpeilersignalet ble sendt ut.

Det var ingen tegn til liv om bord i flåten, og det skal være skader på den.

Redningsflåten skal være av en størrelse som gjør at redningsmannskapene tror den tilhører «Berserk».

De har ikke funnet noen vrakrester etter båten, eller tegn til oljesøl fra de to tonnene med drivstoff ombord.

Paul Watson, som har deltatt i søket siden i går, sier til VG Nett at seksmannsflåten var halvfull av vann, og presenningen revet delvis av.

Helikoptersøk

Skipper Jarle Andhøy prøver å hjelpe til i søket, som har foregått hele natt til fredag lokal tid.

– Helikopteret om bord på Sea Shepherd-fartøyet Steve Irwin kommer til å gjøre et nytt søk fredag, til tross for at de har fått beskjed om at de ikke får fylle drivstoff på verken Scott- eller McMurdo-basen i Antarktis, opplyser Maritime New Zealand.

I tillegg deltar fartøyet Professor Kromov med 50 passasjerer om bord. Det snur i retning Antarktis fredag og krysser søkeområdet igjen før det fortsetter sin planlagte reise.

Les også: Jarle og Samuel i god behold

Bekymret

Tre av ekspedisjonens fem medlemmer skal være om bord i den norske seilbåten, som sendte ut en nødmelding via en nødpeilesender klokken 5.22 tirsdag morgen.

Andhøy og Samuel Massie (18) har vært på polpunktet med firehjulinger og er på vei tilbake til kysten. Andhøy tror ikke Berserk har kantret i Rosshavet.

– Vi har hatt fast dialog med Berserk, men de siste dagene har det vært stille fra den kanten. Nå har jeg fått informasjon om at en nødpeilesender er utløst, og det gir grunn til bekymring, forteller Andhøy på telefon til NRK.

Les også: Her er siste bildet av «Berserk» før båten forsvant

Overrasket

Turen til kysten er ventet å ta to-tre døgn. Andhøy har informert de som leter om at kapteinen om bord på Berserk liker å dra langt til havs hvis det blåser eller blir problemer, og han håper dette kan være nyttig informasjon i letearbeidet.

To skip og ett helikopter deltok torsdag i letingen.

– Jeg er overrasket over at nødpeilesenderen er utløst i det hele tatt, i og med at de har ligget ved kysten i et veldig bra ankringsområde. Jeg forstår ikke helt hva som kan ha skjedd. Forhåpentligvis er det kun noen elektroniske problemer, sier Andhøy.

Da Berserk forsvant i Sørishavet, var det kraftig orkan, opp til 8 meter høye bølger og rundt 40 minusgrader.

Les også: Helikopter leter etter «Berserk»

Ingen vrakrester

– Det store problemet med småbåter i slik kulde, er at de kan bli tynget ned av is, sier kommunikasjonsdirektør Eva Halvorsen hos selskapet Veritas, som inspiserer den tekniske tilstanden til norske skip.

Men Andhøy har ikke noe tro på at is kan ha tynget ned båten og ført til at den har kantret, ifølge vennen Nils Jørgen Vordahl.

– Det var fem tonn med utstyr i båten til denne ekspedisjonen, blant annet to ATV-er. Det meste av dette losset, sier Vordahl.

Han påpeker at den hadde to tonn med drivstoff, så noe av dette måtte ha flytt opp til overflaten om båten hadde kantret. Det er heller ikke funnet noen vrakrester.

Mannskap på fem

Den savnede båten er ifølge hjemmesiden til Berserk Expedition en 47 fot (14 meter) stor seilbåt i stål som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK. Båten veier 25 tonn, tar 1.200 liter vann og samme mengde olje. Det er åtte køyer om bord.

Båten har et besetning på fem, hvorav fire er nordmenn. Andhøy greide å nå polpunktet sammen med 18-årige Samuel Massie fra Bergen.

– Vi har vært ved verdens ende, men akkurat nå er alt annet uvesentlig enn gutta om bord i Berserk. Nå får poler være poler, sikkerheten til gutta er det som gjelder nå, sier ekspedisjonslederen.


(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden