Dette huset er laget av en gammel container

Det lille MEKA huset midt i New Yorks West Village er satt sammen av to gamle shippingcontainere. © FOTO: Produsenten
Det lille MEKA huset midt i New Yorks West Village er satt sammen av to gamle shippingcontainere. © FOTO: Produsenten

Sjekk de små, smarte husene som dukker opp i England, USA og Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk flest bor i by. Sånt blir det folksomt av. Og der mange kjemper om plassen, blir det også ofte dyrt.

Arkitekter og eiendomsutviklere har i lange tider klødd seg i hodet for å komme opp med alternative måter å bo på i storbyene, og behovet for smarte småhus, med kreative løsninger og multifunksjonell design øker raskt.

Det passer ikke like godt for alle å bo i fargerike og folksomme bokollektiver.

Mange ønsker seg også gjerne noe eget.

Urbane byboere vil gjerne ha det beste av to verdener; bolig med plass til det man trenger, gjerne egen inngangsdør, og med umiddelabar nærhet til alle byens fasiliteter.

Og ifølge disse kreative sjelene kan man faktisk få både i pose og i sekk. Ikke trenger du flytte på landet, ei heller trenger ikke nybygget ditt å verken komme fra en katalog eller se likt ut som hos naboen.

Og selv om det selvfølgelig finnes begrensninger på mange av de mer kreative løsningene, så er det jo lov å drømme seg bort.

KULT OG KOMPAKT: I mini-huset Dwell.ing får du plass til det nødvendigste.

BEBOELIG SKUR: Dwelle produserer funksjonelle småhus som kan brukes til mange formål. © FOTO: Produsenten

Minihuset Big Dwell.ing kan brukes til ekstrahus i hagen eller feriehus på starnden.

ORDNING OG REDA: Man må ha orden i sakene når man lærer seg å bo kompakt. © FOTO: Produsenten

Kompakte småhus kan brukes til både gjestebolig, lekerom, studentbolig, her er det bare kreativiteten og byggelover som stopper deg.

Å SVINGE EN KATT: Utrykket "Enough space to swing a cat" får prøvd seg hos Dwelle! © FOTO: Produsenten

Beboelige skur

I Storbritannia har firmaet

Dwelle

tegnet en serie ”mini residenser” som på en smart måte kombinerer arkitektur, interiør og møbeldesign i en beboelig pakke. De prefabrikkerte husene rangerer i størrelse fra det veldig kompakte på 7,5 m2

til det litt mer ”luftige” på 24 m2.

De minste modellene koster knapt mer enn du må betale for en bil, og tar i likehet med bilen ikke opp stort mer plass enn en parkeringsplass.

De smarte småhusene har fått mye oppmerksomhet og vant også prisen Small House of the Year på den prestisjetunge British Home Awards i 2010.

-Vi ønsket å finne en løsning som gjorde det mulig å lage kompakte tilpasningsdyktige hus som både er raske å sette opp, prisgunstige og som også passer inn nær sagt overalt, forteller Richard Frankland hos Dwelle.

Løsningen ble ”Sheds for Living” som senere ble omdøpte til ”Dwelle”.

- Boliger i Storbritannia er ekstremt dyre og mulighetene så begrenset, spesielt i større byer, så vi ønsket å lage en bolig som kunne tilpasses folks ulike behov.

- Etterspørselen etter eco-hus, hjemmekontorer, anneks, lekerom og gjesterom øker, og vi ser for oss at våre ”Dwellings” kan innha mange funksjoner som kan endres ved behov, forklarer Frankland til Klikk.no.

At husene skulle ha sunt inneklima og være så miljøvennlige som mulig var en viktig prioritet, så varme og ventilasjonssystemer, samt materialbruk i hele huset, promoterer sunn luft inne

- Alle våre modeller er produsert med tanke på at de skal være miljøvennlig, bærekraftige, ha sunt inneklima, være raske å sette sammen og ikke minst være prisgunstige, avslutter Frankland.

MEKA huset vekker oppsikt midt mellom storbyens høyhus.

KLAR FERDIG GÅ: Det går unna når husbygging vil si å sette sammen to gamle containere. © FOTO: Produsenten.

MEKA huset heises inn i West Village.

HØYT HENGER DE: En heisekran heiser containerene på plass, klare til å settes sammen. © FOTO: Produsenten

Containerfunkis. Modellen MEKA THOR960 er både kompakt, miljøvennlig og utrolig kul.

DRØMMEHUS: Man trenger ikek store tomten får å få plass til et MEKA hus. © FOTO: Produsenten

Miljøvennlige byggeklosser

På andre side av Atlanteren har MEKA i Canada utviklet mange av de samme ideene som Dwelle.

MEKA (Modular Environmental Kinetic Assembly) ble utviklet av tre venner, en designer, en arkitekt og en eiendomsutvikler, som alle hadde et ønske om å lage veldesignede, alternative boliger som kunne produseres og selges til rimelige priser.

Trioen var fullstendig klar over at det allerede fantes en hav av forskjellige typer boliger bygget av containere, som de lot seg inspirere av, men forkastet også mange ideer som før har vært brukt på denne typen boliger.

- Vi ønsket å lage luksuriøse boenheter, som var både skånsomme mot miljøet, hyperfunksjonelle og som kom med en prislapp som gjorde dem oppnåelige for mange, forteller Michael de Jong hos MEKA til Klikk.no.

Det har ikke manglet på oppmerksomhet for MEKA etter at et av deres nyutviklede småhus ble satt opp midt i New Yorks trendy nabolag, West Village.

MEKA ALP320, som modellen heter, er på knappe 30 m2, er lagd av en shipping container og består av 70 prosent resirkulert materiale.

Med eksteriør i naturlig bambus og sedertre har designerene Christos Marcopoulous og Jason Halter skapt huset alle snakker om i en av verdens hippeste bydeler.

Minimalist. Eieren av Mini House er selverklært minimalist og ønsket seg et lite hus som ramme for sine få eiendeler.

MINIPUTTLAND: I nabolaget Tiny Town i Toronto, Canada, ligger byhuset Mini House. © FOTO: Produsenten

Arkitektene i LineBox i Canada står bak det moderne miniatyrhuset.

INNEKLEMT: Mini House i Toronto passer godt inn i nabolaget Tiny Town. © FOTO: Produsenten

Miniputter

I Toronto, Canada, har man forsøkt en annen løsning på storbyens plass- og prisproblemer.

I nabolaget Tiny Town er alle husene bitte små, men både funksjonelle og beboelig på alle måter.

Eneboligen Mini House har fått mye oppmerksomhet, og er med sine knappe 53 kvadratmeter et perfekt eksempel på hvordan bo urbant og funksjonelt på svært liten plass.

Arkitekt Andrew Reeves hos

LineBox, et av Torontos mest nytenkende arkitektfirma, var med på å skape Mini House og forklarer:

- Det var fantastisk å få være med på å skape en bolig som måtte være så definert av omgivelsene. Tomtene i dette nabolaget er alle svært små, så huset måtte både passe inn fysisk og estetisk.

Og eieren av huset, en dedikert minimalist som bare eier en håndfull klær og sover på en yoga-matte, kunne ikke vært mer fornøyd med sitt nye hjem.

- Jeg drømte om et hjem som var totalt strippet for pynt og dekor, nesten industrielt i stilen og som passet til min enkle livstil. Dette lille mini-huset er alt det, og på toppen svært miljøvennlig, forteller Patrick Flynn om sitt bitte lille betonghus midt i byen.

Urban Space Management, som eier konseptet Container City, synes containere er perfekt til å lage boliger av.

LEGOLAND: I Container City i London er "leilighetene" stablet oppå hverandre som legoklosser. © FOTO: Produsenten

I Container City i London bor det mange på et relativt lite areal. Slikt fungerer fint når man stabler i høyden.

GRØNT GJENBRUK: Det er miljøvennlig å benytte gamle shippingcontainere til å lage boliger av. © FOTO: Produsenten

Container byen

I London har man i Container City tatt steget enda lengre og ikke bare produsert enkelthus av containere, men hele bydeler.

Den første originale Container City ble bygget og installert ferdig i løpet av fem måneder i 2001. Konstruksjonen er fire etasjer høyt, og huser både atelierer og boliger.

Urban Space Management, som er eier av prosjektet og modulsystemet Container City, mener bestemt at containere er perfekt til å lage boliger av.

- For det første er det jo miljøvennlig, for vi snakker jo om å resirkulere gamle skipscontainere, og for det andre går det svært fort å sette sammen, fordi modulene man bygger med allerede er ferdige, forklarer Eric Reynolds i Urban Space Management.

Shippingcontainere linkes sammen til solide prefabrikkerte stålmoduler som kan kombineres til en nesten uendelig variasjon av bygningsformer og kan tilpasses både private og kommersielle behov. Modulteknologien gjør at byggeprosesser og kostnad reduseres vesentlig og er vesentlig mer miljøvennlig.

Til nå er det bygget kontorer, ungdomssentre, barnehager og privatboliger av systemet i England.

Tanken bak å bygge et galleri av containere, var at det skulle kunne flyttes ved ønske eller behov.

STABLETÅRN: Galleriet GAD er satt sammen av ti gamle stålcontainere. © FOTO: Produsenten

Containerhus i Norge

I Norge har arkitektfirmaet mmw architects of norway også vært banebrytende med sin

bruk av containere i byggeprosjekter.

Allerede så langt tilbake som i 1998 laget arkitekt Magne Magler Wiggen et utstillingsrom av to containere for Momentumfestivalen i Moss.

Siden den gang har han brukt containtere i flere prosjekter, blant annet til galleriet GAD i Oslo, hvor ti standard stål containere utgjør grunnlaget for prosjektet.

- Ideen var jo at det skulle være et semi-temporært galleri, som enkelt skal kunne demonters og flyttes til alternative steder etter behov og etterspørsel. Tanken bak bruk av containere er jo at det først og fremst er bærekraftig, forteller arkitekten til Klikk.no.

- Her bruker man jo restmaterialer.

Det at det også er en fleksibel måte å bygge på tror arkitekten er positivt.

- Om et containerbygg må fjernes trenger det ikke kastes - det kan flyttes med alt inventar og brukes et annet sted. Så her snakker vi virkelig om resirkulering.

Les også:

70-talls huset ble drømmebolig

Bygde på ferdighuset

Slik innreder du på få kvadratmetre

Arkitektens smarte toroms

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden