Øl blir alkohol i Russland

ØL ENDRER TEKNISK STATUS: Går frå næringsmiddel til alkoholholdig drikk. Her er det en gruppe bygningsarbeidere som nyter øl og vodka i Zvenigorod, vest for Moskva. Arkivfoto: Scanpix
ØL ENDRER TEKNISK STATUS: Går frå næringsmiddel til alkoholholdig drikk. Her er det en gruppe bygningsarbeidere som nyter øl og vodka i Zvenigorod, vest for Moskva. Arkivfoto: Scanpix

For første gang klassifiseres øl som en alkoholholdig drikk i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har øl blitt regnet som et næringsmiddel, noe som har gjort det mulig for produsentene å unngå regelverket mot alkoholreklame og kveldssalg.

Men et nytt forslag, som denne uken gikk gjennom i underhuset i det russiske parlamentet, tar sikte på å avskaffe øl sin spesielle status. På den måten skal russisk alkohollovgivning endelig inn i det 21. århundret, melder avisen The Telegraph.

Håper på helseeffekt

- En normalisering av produksjonsmarkedet for øl, og å klassifisere øl som alkohol er en helt riktig avgjørelse som vil gagne helsen til folket vårt, sier Yevgeny Bryun, spesialist på alkohol- og narkotikamisbruk, til The Telegraph.

Han sier Helsedepartementet har etterlyst en slik lovendring lenge. De nye reglene vil begrense ølsalget på kveld- og nattestid, forby salg i nærheten av skoler, samt begrense størrelsen på ølflaskene til 0,33 liter.

Til tross for russernes forkjærlighet for vodka, er ølforbruket mer enn tredoblet de siste 15 årene som følge av lave priser og lett tilgjengelighet, ifølge avisen. Øldrikkende russere på gaten eller i parken, er ikke et uvanlig syn i Moskva.

Les også: Russland vil halvere vodkadrikkingen

En «nasjonal katastrofe»

Beregninger viser at hver enkelt russer i gjennomsnitt drikker 32 liter ren alkohol årlig, mer enn dobbelt så mye som det Verdens Helseorganisasjon maksimalt anbefaler. At russerne er blant folkeslagene som drikker aller mest, gir utslag på befolkningstallene, som faller hvert år.

Myndighetene anslår at rundt 500.000 mennesker dør av alkoholrelaterte årsaker årlig, en tilstand som har fått president Dmitrij Medvedev til å erklære landets alkoholproblem som en «nasjonal katastrofe».

Presidenten har derfor satt av nær 50 millioner kroner til en kampanje som skal redusere alkoholforbruket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden