– Gaddafi vil skape kaos med oljesabotasje

Libyas diktator Muammar Gaddafi skal ha gitt ordre om sabotasje mot oljeinstallasjoner i Middelhavet, ifølge anonyme kilder. Foto:
Libyas diktator Muammar Gaddafi skal ha gitt ordre om sabotasje mot oljeinstallasjoner i Middelhavet, ifølge anonyme kilder. Foto:

Oljeproduksjonen i Libya raser nedover mens oljeprisen stiger på verdensmarkedet. Samtidig ryktes det at Muammar Gaddafi har gitt ordre om oljesabotasje i Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyas diktator har bedt sine sikkerhetsstyrker om å sabotere oljeinstallasjoner, skal en anonym kilde ha uttalt til etterretningsspaltisten Robert Baer i magasinet Time.

Gaddafi skal blant annet ha gitt ordre om at rørledninger i Middelhavet skal sprenges. Opplysningene er basert på en kilde med nær kontakt til den libyske regjeringen.

Den samme kilden opplyste imidlertid for to uker siden at uroen i nabolandene aldri ville kunne spre seg til Libya.

Her brennes plakat av Gaddafi

Les også: - Gaddafi ga ordre om Lockerbie-angrepet

Samtidig opplyser kilder innen shippingbransjen at minst tre lasteskip med olje har forlatt libyske havner det siste døgnet.

Ifølge kildene la to tankskip, det ene lastet med 600.000 fat råolje, ut fra Es Sider-havna nær Libyas største oljeeksportterminal Ras Lanuf onsdag. Også et annet tankskip med libysk olje la onsdag ut fra en uidentifisert havn.

Total innstiller

Flere internasjonale oljeselskaper har i løpet av de siste dagene stanset produksjonen i Libya, som er Afrikas tredje største oljeproduserende land. Sist ute er den franske oljegiganten Total, som onsdag besluttet å stanse deler av sin oljevirksomhet.

Dermed følger Total i fotsporene til blant andre spanske Repsol. Repsol innstilte tirsdag all produksjon i Libya på grunn av urolighetene i landet og er i gang med å evakuere utenlandsk personell.

Les også: Han vokter verdens menneskerettigheter

Statoil, som stengte sitt kontor i Tripoli mandag, har andeler i et felt som opereres av Total.

Italienske ENI, som er den største utenlandske energiprodusenten i landet, har stanset deler av virksomheten, mens Shell har flyttet alle sine utenlandske ansatte på midlertidig basis.

Stort prishopp?

Uroen har ført til en kraftig stigning i oljeprisene, og onsdag kom prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet opp i 110 dollar fatet, det høyeste nivået siden september 2008. Prisen på amerikansk råolje steg til 96,08 dollar fatet, det høyeste nivået siden oktober 2008.

Frykten er at uroen i Libya skal spre seg til andre land i regionen.

Skulle regimet i Saudi-Arabia falle, kan prisen stige til hele 150 dollar fatet, uttaler analytiker Frederik Lunde i Carnegie til Dagens Næringsliv.

Les også: - Det er Nato som truer Libya

Uro i flyindustrien

De stigende oljeprisene skaper stor bekymring i Den internasjonale luftfartsorganisasjonen (IATA), som representerer 230 av verdens flyselskaper.

Før prisstigningen lå industrien an til et relativt innbringende år. Nå står selskapene overfor «meget, meget store utfordringer», mener IATAs leder, Giovanni Bisignani.

– Olje er et stort problem, for det kan endre bildet totalt, sa Bisignani på en pressekonferanse i Tokyo onsdag.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden