18-åring savnet i Sørishavet

Arkivbilde av den norske seilbåten Berserk. Foto: Jarle Andhøy (Scanpix)
Arkivbilde av den norske seilbåten Berserk. Foto: Jarle Andhøy (Scanpix)

18 år gamle Samuel Massie var om bord i seilbåten «Berserk», som er savnet i Sørishavet på vei til Sydpolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge bergenseren skulle gjennom TV-serien «Sjøsprøyt» få sin livs opplevelse sammen med Jarle Andhøy og resten av mannskapet om bord i «Berserk», melder NRK.

- Vi er urolige for Samuel og følger nøye med på situasjonen. Vi håper det beste, sier rektor ved Folkehøyskolen 69 grader nord, Pål Emil Færøvig, til NRK.no.

Kaptein Andhøy var også hyret inn som ekstralærer ved skolen i anledning eksperimentet.

Les også: «Berserk» er savnet i Sørishavet

- I etterkant fikk 18-åringen tilbud av Jarle om å være med på «Berserk» som mannskap, forteller Færøvig.

Håper han er på land

- Sannsynligvis er han på land, men vi vet ingenting sikkert. Vi har ikke fått kontakt med noen av dem, sier 18-åringens mor, Anne Marie Ulvolden, til NRK.no.

Sist Ulvolden hadde kontakt med sønnen var for ni dager siden. Da sendte han en e-post fra den amerikanske Scott-basen.

Jarle Andhøys seilskute «Berserk» var på vei mot Sydpolen, hvor ekspedisjonen skulle nå fram 100 år etter Roald Amundsen. Men nå tyder alt på at noe har gått svært galt.

Samuel Ulvolden Massie fra Bergen er en av ti utvalgte ungdommer fra «pizzagenerasjonen» som fikk være med i «Berserk» og lære om livet på havet på den harde måten.

Eksperientet ble dokumentert i TV-serien «Sjøsprøyt» på NRK1.

- Samuel har hatt det helt fantastisk. Turen så langt har vært et eventyr. Vi har hatt jevnlig kontakt. Selvsagt er det forferdelig nå å sitte her og vente på informasjon, men Jarle har vært ute en vinternatt før. Vi føler oss trygge på at han ikke er på båten, sier mamma Anne Marie til NRK.

Tre personer om bord

Ifølge Maritime New Zealand Media Line, var det tre personer om bord i båten da nødsignalet ble sendt ut. Ytterligere to skal være gått i land en dag tidligere og være på vei mot Sydpolen.

Ifølge regissør Anders Sæther skal Jarle Andhøy og en «17-åring» ha gått i land i nærheten av Scott-basen i Antarktis og lagt ut på ferden mot Sydpolen.

- Planen var at han og 17-åringen skulle gå av. Det siste jeg hørte var at de var klare for å dra inn. Derfor går jeg ut fra at det er de to som har gått i land, sier Sæther til Dagbladet.no. Sæther har foreløpig ikke besvart henvendelsene fra NRK.no.

I intervjuet kommer det også frem at folkehøyskoleeleven ble invitert med på ferden mot Antarktis. De to er utstyrt med satelitt-telefon, men det har så langt ikke vært mulig å få kontakt med dem.

I 14-tiden onsdag ettermiddag er det fortsatt ingen som har fått kontakt med mannskapet om bord i «Berserk».

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden