Facebook gir dårlig selvtillit

Facebook gir et feil bilde av våre venners lykke, viser amerikansk forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Facebook gir et feil bilde av våre venners lykke, viser amerikansk forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrytende statusoppdateringer fra våre venner på Facebook får oss til å føle oss som tapere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får du følelsen av å leve et ensomt og isolert liv etter å ha surfet på Facebook?

Da er du ikke alene.

Våre venners mange positive statusoppdateringer får oss alle til å føle oss som tapere, skriver videnskab.dk.

Overvurderer vennene våre

Det danske nettstedet refererer til forskning fra Stanford University i USA som viser at Facebook-brukere gjør hverandre triste ved å fortelle om sitt perfekte liv. Som ikke er så perfekt likevel.

Facebook-brukerne fremhever som regel sine oppturer, og skjuler sine nedturer. Og når Facebook-statusen først handler om noe negativt, er det ofte med en ironisk distanse til våre egne mangler og dårlige opplevelser. Det viste seg derfor at deltagerne i forskningen trodde vennene hadde det bedre enn det som var realiteten.

80 Facebook-aktive studenter deltok i undersøkelsen. Studentene trodde at 54 prosent av medstudentene hadde opplevd nedturer de to siste ukene. I virkeligheten hadde 83 prosent vært nedfor. Studentene trodde også at 63 prosent av vennene hadde vært på en bra fest i løpet av perioden, mens riktig andel var 41 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egen Facebook-identitet

Det glansbildet mennesker gir av seg selv på Facebook gjør altså at brukerne tror vennene er mer lykkelige enn de egentlig er.

Psykologilektor Lars Lundmann Jensen ved Københavns Universitet har skrevet boken «Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund». Han mener de positive oppdateringene på Facebook brukes for å gi et best mulig bilde av oss selv.

– Våre statusoppdateringer på Facebook handler i høy grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den vi er. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive enn det negative. Det betyr til gjengjeld at folk med lav selvtillit kommer til å føle at alle andre har det bedre enn dem selv, sier Lars Lundmann Jensen til videnskab.dk.

– Derfor kan man raskt komme i en situasjon der 500 venner som alle har det ille, forteller hverandre hvor fantastisk de har det, legger han til.

Les flere nyheter her