Flyktningflom fra Afrika:

Ingen norsk Europa-vokter på Lampedusa

Strømmer til: Båtflyktninger fra urorammede land i Nord-Afrika strømmer til Lampedusa. Her en overlesset båt som legger til kai mandag. EU vil ha norsk politi til å demme opp. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/ROBERTO SALOMONE
Strømmer til: Båtflyktninger fra urorammede land i Nord-Afrika strømmer til Lampedusa. Her en overlesset båt som legger til kai mandag. EU vil ha norsk politi til å demme opp. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/ROBERTO SALOMONE

Norge har blitt bedt om å stille med politimannskaper for å vokte Schengen-grensa mot folke-flom fra Nord-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik voktes Europas grenser

EU opprettet i 1985 Schengen-avtalen, som tillater dem innenfor å reise fritt fra land til land.

Dermed trengtes desto strengere grenser utad.

Norge sluttet seg til Schengen-avtalen i 2001. Den omfatter nå 25 europeiske stater.

Hvert land har ansvar for å sikre sin Schengen-yttergrense. Men fordi belastningen er større enkelte steder, er det opprettet en felles, internasjonal innsats kalt Frontex.

Politistyrker fra de enkelte Schengen-medlemsland stiller med mannskaper på utsatte steder, som grensa mellom Hellas og Tyrkia, og Sør-Italia.

Les om Schengen-avtalen hos Utenriksdepartementet.

Les om Frontex.

Norge har blitt bedt av EU om å bidra med politimannskaper på den italienske øya Lampedusa, mot den overveldende flyktningstrømmen fra uroområdene i Nord-Afrika.

Men så langt har svaret vært nei.

Det bekrefter politiinspektør Jan Erik Nybakk i Politidirektoratet overfor ABC Nyheter.

- Vi har fått forespørsel om å bidra på Lampedusa, men har foreløpig ikke sagt ja. Vi må se om vi har nok tjenestemenn. Skal vi stille, tapper det våre egne politidistrikter, sier Nybakk.

Medansvar for Schengen-grensa

Den søritalienske øya Lampedusa blir i disse dager oversvømt av store folkemasser fra Nord-Afrika. Tusener av tunisiere har ankommet, og er kommet ut av kontroll.

Mens de fritt vandrer rundt på øya, frykter EU en ny og enda større flyktningestrøm fra Libya.

Les også: Gadaffi talte i 22 sekunder.

Siden Norge har sluttet seg til EUs yttergrensekontroll gjennom Schengen-avtalen, er også Norge forpliktet til å delta der det trengs.

Det internasjonale grensekontrollarbeidet organiseres gjennom organisasjonen Frontex, som Norge nå har fått forespørsel fra.

Med flyktninger som forhandlingskort

Brussel og Libya har inngått en hemmelig avtale om at Gadaffi-regimet skal forhindre flyktninger å ta seg fra Libya til EU.

I opprøret mot Gadaffi har regimet truet med å la flyktningene fritt få krysse Middelhavet til Italia og andre EU-land, dersom EU støtter opprørerne.

Fra før har Norge stilt med opptil fem politibetjenter ved grensa mellom Hellas og Tyrkia, et annet populært område å krysse Schengen-grensa i. Nå har Norge to-tre politifolk der.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden