Vil gjeninnføre spanskrør i skolen

En Høyre-politiker vil gjeninnføre gamale straffemetoder for å få skoleelever til å vise respekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
En Høyre-politiker vil gjeninnføre gamale straffemetoder for å få skoleelever til å vise respekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Høyre-politiker Ingvald Godal mener at kampen mot mobbing i norske skoler er en fiasko. Nå vil han at rektorene skal utstyres med spanskrør for å kunne straffe bøllene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Programmene, konferansene og kampanjene mot mobbing har ikke virket. Nå er det på tide at lærerne og rektorene gjenvinner autoriteten og makten i skolen. Utstyr rektorene med hvert sitt spanskrør, sier Godal til VG.

Godal hevder at 25 års kamp mot mobbing i skolen har slått feil og mener bøller og mobbere har fått prege livet til altfor mange elever i norsk skole. Han mener lovverket må endres slik at lærerne får lov til å straffe skolebarn fysisk.

– Her i Norge er det bøllene som regjerer. Lærerne bare springer rundt og smisker og skal være kompis med alle, sier Høyre-veteranen.

Partifellene Torger Ødegaard og Elisabeth Aspaker, henholdsvis skolebyråd i Oslo og Høyres skoletalsperson, er ikke enige med sin partifelle.

– Dette handler mer om ledelse enn om spanskrør. Å innføre spanskrør vil være å ta mobbernes metoder i bruk, mener Ødegaard, mens Aspaker sier hun er 100 prosent uenig i at spanskrør ville være et godt tiltak mot mobbing.

Forsker Dan Olweus, som har utviklet et eget program for å unngå mobbing i skolen, er uenig i at kampen mot mobbing har vært nytteløs. Han kaller Godals forslag for et gufs fra fortiden.

– Det er riktig at det skal være sanksjoner mot regelbrudd og mobbing, men bruk av spanskrør er et virkemiddel som ikke hører hjemme i vårt samfunn, sier Olweus.

Det er over 70 år siden at spanskrøret ble avskaffet i norsk skole. (©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden