Meny

– Henrettelse gikk galt i USA

Fengselet der Jeffrey Landrigan holdt til. Foto: AP Photo/Matt York

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapsdømte Jeffrey Landrigan døde en smertefull død da legemiddelet i injeksjonen med gift han fikk under henrettelsen ikke virket som det skulle, hevder en menneskerettsgruppe.

Advokat og øyenvitne Dale Baich sverger i en uttalelse til en organisasjon for fangers rettigheter på at Landrigans øyne forble åpne under henrettelsen i Arizona i oktober i fjor.

Organisasjonen Reprieve hevder at samtlige av de tre fangene som har blitt henrettet ved hjelp av narkosemiddelet sodium thiopental lot til å være våkne når de egentlig skulle vært i koma.

Ifølge en anestesilege ved Columbia-sykehuset i New York sier at hvis fangens øyne ikke er lukket, vil han lide en «fryktelig død».

– Kvelning forårsaket av pankorun og en etsende brenning forårsaket av kalium vil være fryktelig ved fravær av tilstrekkelig bedøvelse, sier Mark Heath.

Anestesilegen legger til at de tre henrettelsene var svært atypiske.

– Basert på mine studier av giftinjeksjoner, er det svært uvanlig og overraskende at en fanges øyne forblir åpne etter at han har fått thiopental. En forklaring er at middelet ikke virket effektivt, sier Heath.

Legemiddelet leveres av den britiske produsenten Dream Pharma, som begynte å eksportere middelet til Georgia, California, South Carolina, Arkansas og Arizona etter at det ble mangel på medikamentet i fjor høst.

Henrettelser ved giftsprøyter foregår ved at fangen først får narkosemiddelet sodium thiopental. Når fangen er bevisstløs, sprøytes først ett så et annet giftmiddel inn i kroppen. Disse lammer åndedrettet og hjertemuskelen.


(©NTB)

Populært