Meny

Kraftige reaksjoner mot Libya

Storbritannias utenriksminister William Hague reagerer på voldsbruken i Libya. Søndag ringte han til en av Gaddafis sønner. Foto: AFP PHOTO/Ben Stansall

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene mot regimets vold i Libya øker i omfang. Men Muammar Gaddafi svarer med trusler.

I et forsøk på å få Gaddafi og hans regime til å innta en mer forsonende holdning overfor demonstrantene, ringte Storbritannias utenriksminister William Hague søndag til en av Gaddafis sønner.

Hague fortalte Saif al-Islam Gaddafi at sikkerhetsstyrkenes reaksjoner overfor demonstrantene er uakseptable og at volden vil føre til global fordømmelse.

– Hague uttrykte forskrekkelse over rapporter om at mange mennesker er blitt drept under demonstrasjonene, sa en talsmann for utenriksministeren.

– Uakseptabelt

Fra flere andre land og EU kommer det bekymringsmeldinger og oppfordringer om at volden må opphøre.

Frankrikes europaminister Laurent Wauquiez sier angrepene mot protesterende i byen Benghazi er helt uakseptable og ute av proporsjoner.

Også Tyskland reagerer på de siste dagers voldshandlinger i Gaddafis Libya.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton krevde søndag at regimets vold mot demokratiforkjemperne må opphøre.

På teppet

Men så langt faller fordømmelsen på stengrunn og Muammar Gaddafi har åpenbart ingen sans for innblanding utenfra.

Søndag ble Ungarns ambassadør til Libya innkalt på teppet der han fikk beskjed om at «hvis EU fortsetter å oppmuntre demonstrantene, vil Libya slutte å samarbeide med EU om bekjempelse av ulovlig innvandring», ifølge en talsmann for EUs formannskap, som Ungarn innehar.

Talsmann Gergery Polner sier til AFP at også andre europeiske representanter i Tripoli skal ha fått den samme beskjeden.

Norge fordømmer

Libyske myndigheter uttrykte misnøye med oppfordringen fra EUs utenrikssjef Catherine Ashton om å lytte til demonstrantene.

EUs utenriksministre møttes søndag kveld for å diskutere utviklingen i Nord-Afrika.

Også Norge har fordømt voldsbruken i Libya og flere andre land i regionen der det er demonstrasjoner med krav om reformer og demokrati.

Les også: Frykter mer blod i Libya

(©NTB)

Populært