Meny

Petter vil ikke dominere VM

Petter Northug under pressekonferansen etter å ha kommet inn til tredje plass i herrenes sprint i verdenscupen i ski i Drammen søndag. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Northug vil kjempe om gull i VM i Holmenkollen, men han vil ikke dominere.

Når herrenes medaljer skal deles ut, er det fort vekk 15 løpere som på en god dag er aktuelle for det gjeveste metallet. Petter Northug er kun en av dem.

Det er stor forskjell på Petter Northug og Marit Bjørgen: Hun er relativt suveren, Petter er en av mange. Han vil aldri dominere VM på hjemmebane sånn som mange tror.

Hvorfor? Fordi han er bedre når han kan kjempe mann mot mann enn når han går intervallstart. Og fordi han fortsatt er bedre i skøyting enn i klassisk.

Og fordi han har kommet på kant med pressen.

SE OGSÅ VIDEOKOMMENTAR: Er Petter VM-kongen?

Mediaobjektet

Petter Northug er en av verdens beste langrennsløpere, men helt klart det beste mediaobjektet. Her er han suveren.

Drammen i går: En svensk vinner og en nordmann som nest beste sitter allerede på den internasjonale pressekonferansen og snakker om dagens triumfer. 15 minutter ut i pressekonferansen, kommer ”Petter den Store”, med nyanlagt Djengis Kahn bart.

Koblet av pressefotografer slepes etter. Pressefolkene var mye mer interessert i Petter Northug sin tredjeplass enn Martin Johnsrud Sundby sin annen plass. Hvorfor?

Fordi Petter i salige øyeblikk rører ved sterke følelser hos folk når han går på ski. Han er lett å bli glad i – og like lett å mislike. I det siste har han gjort mye for å bli mislikt. Dessverre, vil velvi kunne si. Og ikke minst unødvendig.

Petter er ikke som de andre. Han ønsker ikke å være som de andre. Og han går sine egne veier. Til alt overmål har han klart å komme på kant med et samlet pressekorps, en gjeng sportsjournalister med like høyt selvbilde som Petter sjøl. Er dette relevant for hans kommende prestasjoner i VM?

Ja!

SE VIDEO: Her er VMs langrennsstadion

En avgjørende faktor

Pressen kan faktisk være det som vil være avgjørende for Petters innsats i VM, enten han vil eller ikke. Gjør han det dårlig på åpningsdistansene, vil nemlig avisoverskriftene bli drepende, og de negative spørsmålene mange. Da blir hånlige flir hos journalistene lett synlige.

Det kreves mental kraft for å totalt lukke dette ute. Det er ikke nok å ikke lese aviser, nettsteder, høre på radio og se TV. Mennesket Petter Northug vil bli påvirket.  Han er lagd av kjøtt og blod med et følelsesliv sånn som oss andre, selv om han prøver å fortelle oss det motsatte.

Men gjør han det bra i åpningen, vil det motsatte skje. Da blir han igjen folkehelt, bejublet, båret frem på gullstol – og vil flyte på en medgangsbølge i resten av mesterskapet.

Vinner ikke åpningen

Dessverre tror vi formen er for dårlig til å vinne åpningsdistansen. WC i Drammen var positiv, men ikke god nok. Petter trenger lengre tid for å få høydeoppholdet ut av kroppen.

Egentlig er vi forundret over at han, syv dager før mesterskapet begynner, kommer hjem fra 2000 meters høyde når forskning viser at de fleste når toppformen 16-19 dager etter at høydeoppholdet er avsluttet.

Men det kan bety en ting: Petter satser alt på å vinne den gjeveste distansen av dem alle: Fem-mila. Da skal formen og blodverdiene være optimale.

- Jeg er overrasket over at det gikk så lett rett etter at jeg kom fra høyden. Dette tegner betydelig bedre enn jeg fryktet, sa han til ABC Nyheter etter sprinten i Drammen.

To tredjeplasser i verdenscupen noen få dager før VM er sterkt.

Men uavhengig av dette, er det helt andre elementer som gjør Petter til en av verdens beste skiløpere. Vi var med Steinar Mundal, den norske teknikk-treneren i Ramsau i Østerrike under en juniorsamling i fjor høst. Han viste videoes av Petter tatt i flere forskjellige vinkler. Det var utrolig spennende – og ga mange forklaringer.

Enorm teknikk

Fakta er nemlig at Petter, i forhold til de fleste andre, har en meget god teknikk. Spesielt i padling og dobbeltdans. Tyngdeoverføringen er perfekt, noe som betyr at han får maksimal kraft i frasparket. De som vet litt om skisport, skjønner at vi snakker om skøyting. Petter terper, terper, terper.

Det har han gjort på sin klassiske teknikk også. Og kommet seg betraktelig. Men her har han fortsatt ikke det samme tekniske forspranget. Her spiller andre elementer inn. Blant annet fysikk – og ikke minst hurtighet, som kanaliseres via en spurt som ingen i verden klarer å svare på under distanseløp.

Alt summeres i Petters treningsvilje, fokus og sansen for de små detaljene. Når han er i form – og de andre er i form, er det detaljene som gjør utslaget.

Må treffe

Selv vår største norske skistjerne må treffe med formen i VM. Det gjør han. Uten tvil. Men Petter Northug blir ikke alene om å treffe formtopp. 15-20 andre treffer også.

Nettopp derfor tror vi ikke at Petter Northug blir VM-konge og vil dominere. Men gull blir det: En individuelt og en i stafett.

Martin Johnsrud Sundby kommer også rett fra høydeopphold i Seiser Alm. Gårsdagens pallplassering , den første siden 2008, lover ekstremt godt. Sammen med Eldar Rønnnig, som IKKE har vært i høyden, er de begge gode kort individuelt. Å tro på pallplasseringer for disse to, vil være en liten sensasjon.

Tord Asle Gjerdalen var veldig sliten etter Tour de Ski. Han reiste hjem tidligere fra Seiser Alm, men var helt ute i Drammen. Å tro på en topp-plassering for han, er veldig optimistisk og urealtistisk.

Konkurrentene

Men hvem blir så de sterkeste konkurrentene til Petter Northug? Marcus Hellner sprintet bra i Drammen. Det lover alltid godt når en distanseløper viser seg frem på sprinten. Marcus sier at det er det samme hvem han slår, bare han vinner. Vi kjøper ikke den.

For alle svensker gjør det ekstra godt å slå Petter Northug. Det er flere fra nabolandet som vil kjempe om medaljer. Og det svenske stafettlaget er storfavoritt til gullet med Daniel Richardson og Marcus Hellner som de to fremste.

Dario Cologna har vist styrke hele sesongen og må finne seg i å stille som den store favoritten. Han har vist en imponerende stabilitet og han kommer til VM med ønske og ambisjon om å vinne. Men heller ikke Cologna vil dominere.

Og da kommer konklusjonen: Mens Marit Bjørgen kan, til tross for femteplassen på sprinten i Drammen, vinne alt hun stiller opp på, er det utrolig vanskelig å spå noe som helst når mennenes medaljer skal deles ut. Sett med norske øyne, er det Petter, Petter, Petter – og Petter det kommer til å dreie seg om.

Hvis det skal skisseres noe usikkerhet rundt Marit Bjørgen, er det på sprinten hvor hun får konkurranse. I mennenes sprint, kan alle nordmennene kjempe om pallplass og til og med gjeveste metall. Her er nok Emil Jönsson den som de fleste tenker på når gullet skal deles ut.

Men en ting er sikkert: Det blir folkefest i Holmenkollen.

Populært