Meny

Petter vil ikke dominere VM

Petter Northug under pressekonferansen etter å ha kommet inn til tredje plass i herrenes sprint i verdenscupen i ski i Drammen søndag. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Northug vil kjempe om gull i VM i Holmenkollen, men han vil ikke dominere.

Når herrenes medaljer skal deles ut, er det fort vekk 15 løpere som på en god dag er aktuelle for det gjeveste metallet. Petter Northug er kun en av dem.

Det er stor forskjell på Petter Northug og Marit Bjørgen: Hun er relativt suveren, Petter er en av mange. Han vil aldri dominere VM på hjemmebane sånn som mange tror.

Hvorfor? Fordi han er bedre når han kan kjempe mann mot mann enn når han går intervallstart. Og fordi han fortsatt er bedre i skøyting enn i klassisk.

Og fordi han har kommet på kant med pressen.

SE OGSÅ VIDEOKOMMENTAR: Er Petter VM-kongen?

Mediaobjektet

Petter Northug er en av verdens beste langrennsløpere, men helt klart det beste mediaobjektet. Her er han suveren.

Drammen i går: En svensk vinner og en nordmann som nest beste sitter allerede på den internasjonale pressekonferansen og snakker om dagens triumfer. 15 minutter ut i pressekonferansen, kommer ”Petter den Store”, med nyanlagt Djengis Kahn bart.

Koblet av pressefotografer slepes etter. Pressefolkene var mye mer interessert i Petter Northug sin tredjeplass enn Martin Johnsrud Sundby sin annen plass. Hvorfor?

Fordi Petter i salige øyeblikk rører ved sterke følelser hos folk når han går på ski. Han er lett å bli glad i – og like lett å mislike. I det siste har han gjort mye for å bli mislikt. Dessverre, vil velvi kunne si. Og ikke minst unødvendig.

Petter er ikke som de andre. Han ønsker ikke å være som de andre. Og han går sine egne veier. Til alt overmål har han klart å komme på kant med et samlet pressekorps, en gjeng sportsjournalister med like høyt selvbilde som Petter sjøl. Er dette relevant for hans kommende prestasjoner i VM?

Ja!

SE VIDEO: Her er VMs langrennsstadion

En avgjørende faktor

Pressen kan faktisk være det som vil være avgjørende for Petters innsats i VM, enten han vil eller ikke. Gjør han det dårlig på åpningsdistansene, vil nemlig avisoverskriftene bli drepende, og de negative spørsmålene mange. Da blir hånlige flir hos journalistene lett synlige.

Det kreves mental kraft for å totalt lukke dette ute. Det er ikke nok å ikke lese aviser, nettsteder, høre på radio og se TV. Mennesket Petter Northug vil bli påvirket. Han er lagd av kjøtt og blod med et følelsesliv sånn som oss andre, selv om han prøver å fortelle oss det motsatte.

Men gjør han det bra i åpningen, vil det motsatte skje. Da blir han igjen folkehelt, bejublet, båret frem på gullstol – og vil flyte på en medgangsbølge i resten av mesterskapet.

Vinner ikke åpningen

Dessverre tror vi formen er for dårlig til å vinne åpningsdistansen. WC i Drammen var positiv, men ikke god nok. Petter trenger lengre tid for å få høydeoppholdet ut av kroppen.

Egentlig er vi forundret over at han, syv dager før mesterskapet begynner, kommer hjem fra 2000 meters høyde når forskning viser at de fleste når toppformen 16-19 dager etter at høydeoppholdet er avsluttet.

Men det kan bety en ting: Petter satser alt på å vinne den gjeveste distansen av dem alle: Fem-mila. Da skal formen og blodverdiene være optimale.

- Jeg er overrasket over at det gikk så lett rett etter at jeg kom fra høyden. Dette tegner betydelig bedre enn jeg fryktet, sa han til ABC Nyheter etter sprinten i Drammen.

To tredjeplasser i verdenscupen noen få dager før VM er sterkt.

Men uavhengig av dette, er det helt andre elementer som gjør Petter til en av verdens beste skiløpere. Vi var med Steinar Mundal, den norske teknikk-treneren i Ramsau i Østerrike under en juniorsamling i fjor høst. Han viste videoes av Petter tatt i flere forskjellige vinkler. Det var utrolig spennende – og ga mange forklaringer.

Enorm teknikk

Fakta er nemlig at Petter, i forhold til de fleste andre, har en meget god teknikk. Spesielt i padling og dobbeltdans. Tyngdeoverføringen er perfekt, noe som betyr at han får maksimal kraft i frasparket. De som vet litt om skisport, skjønner at vi snakker om skøyting. Petter terper, terper, terper.

Det har han gjort på sin klassiske teknikk også. Og kommet seg betraktelig. Men her har han fortsatt ikke det samme tekniske forspranget. Her spiller andre elementer inn. Blant annet fysikk – og ikke minst hurtighet, som kanaliseres via en spurt som ingen i verden klarer å svare på under distanseløp.

Alt summeres i Petters treningsvilje, fokus og sansen for de små detaljene. Når han er i form – og de andre er i form, er det detaljene som gjør utslaget.

Må treffe

Selv vår største norske skistjerne må treffe med formen i VM. Det gjør han. Uten tvil. Men Petter Northug blir ikke alene om å treffe formtopp. 15-20 andre treffer også.

Nettopp derfor tror vi ikke at Petter Northug blir VM-konge og vil dominere. Men gull blir det: En individuelt og en i stafett.

Martin Johnsrud Sundby kommer også rett fra høydeopphold i Seiser Alm. Gårsdagens pallplassering , den første siden 2008, lover ekstremt godt. Sammen med Eldar Rønnnig, som IKKE har vært i høyden, er de begge gode kort individuelt. Å tro på pallplasseringer for disse to, vil være en liten sensasjon.

Tord Asle Gjerdalen var veldig sliten etter Tour de Ski. Han reiste hjem tidligere fra Seiser Alm, men var helt ute i Drammen. Å tro på en topp-plassering for han, er veldig optimistisk og urealtistisk.

Konkurrentene

Men hvem blir så de sterkeste konkurrentene til Petter Northug? Marcus Hellner sprintet bra i Drammen. Det lover alltid godt når en distanseløper viser seg frem på sprinten. Marcus sier at det er det samme hvem han slår, bare han vinner. Vi kjøper ikke den.

For alle svensker gjør det ekstra godt å slå Petter Northug. Det er flere fra nabolandet som vil kjempe om medaljer. Og det svenske stafettlaget er storfavoritt til gullet med Daniel Richardson og Marcus Hellner som de to fremste.

Dario Cologna har vist styrke hele sesongen og må finne seg i å stille som den store favoritten. Han har vist en imponerende stabilitet og han kommer til VM med ønske og ambisjon om å vinne. Men heller ikke Cologna vil dominere.

Og da kommer konklusjonen: Mens Marit Bjørgen kan, til tross for femteplassen på sprinten i Drammen, vinne alt hun stiller opp på, er det utrolig vanskelig å spå noe som helst når mennenes medaljer skal deles ut. Sett med norske øyne, er det Petter, Petter, Petter – og Petter det kommer til å dreie seg om.

Hvis det skal skisseres noe usikkerhet rundt Marit Bjørgen, er det på sprinten hvor hun får konkurranse. I mennenes sprint, kan alle nordmennene kjempe om pallplass og til og med gjeveste metall. Her er nok Emil Jönsson den som de fleste tenker på når gullet skal deles ut.

Men en ting er sikkert: Det blir folkefest i Holmenkollen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Dykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent
Siste nytt
18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeDykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent
Populært