Meny

Ti barn omkom i barnehjemsbrann i Estland

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti bevegelseshemmede barn mistet søndag livet i en brann i et barnehjem i byen Haapsalu vest i Estland,

37 barn og ni voksne befant seg i den gamle trebygningen da brannen startet.

– Vi er overbevist om at ti er det endelige antallet på barn som mistet livet i brannen søndag ettermiddag, sa guvernør Neeme Suur.

Myndighetene ga ingen opplysninger om ofrenes alder eller identitet, men ifølge barnehjemmets nettside huset institusjonen beboere under 18 år.

Ifølge lokale medier ble brannmannskaper tilkalt ved 14.30-tiden søndag. Det tok to timer før de fikk kontroll over brannen.

47 unge

– Da slukningsmannskapene ankom stedet var trebygningen i flammer. Bygningen har blitt delvis ødelagt, og det er brann- og røykskader på hele bygningen. De foreldreløse barna har blitt brakt til et hospits, sier redningsleder Priit Laos.

To voksne og flere barn ble brakt til sykehus, men ingen av dem skal ha livstruende skader.

Ifølge barnehjemmets nettside bodde til sammen 47 mindreårige ved institusjonen, som ligger i utkanten av Haapsalu, en by på rundt 12.000 innbyggere.

28 av dem var foreldreløse eller forlatte barn, mens resten bodde der fordi foreldrene deres ikke evnet å ta vare på dem. Samtlige var tungt bevegelseshemmet og de fleste brukte rullestol.

Sørgedag

Brannårsaken var søndag ikke kjent. Barnehjemmet skal ha gjennomgått en brannsikkerhetsinspeksjon i januar, og kontrollørene fant da ingen avvik.

En kriminaletterforskning av brannen er iverksatt, men det var ingenting som tydet på at brannen var påsatt.

Estlands regjering erklærte at mandag vil bli offisiell sørgedag, og samtlige bygninger i landet vil flagge på halv stang.

– Søndag ble brått en svart dag da vi fikk vite at så mange uskyldige barn omkom på et barnehjem. Et hjem som skal være sikkert tok livet av disse barna, sier leder for den estiske nasjonalforsamlingen, Ene Ergma, i en uttalelse.

– Hjertene våre er knuste, og vi kondolerer på det sterkeste til de omkomnes pårørende, la hun til.

Haapsalu ligger på Estlands vestkyst, omkring 100 kilometer fra hovedstaden Tallinn.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært