Egypt-opprør er «bin Ladens mareritt»

Ekstremistene i al-Qaida har lenge forsøkt å bli kvitt Egypts president Hosni Mubarak. Men det var først etter flere uker med relativt fredelige demonstrasjoner, hvor de mest radikale islamistene glimret med sitt fravær, at Mubarak ble tvunget til å gå av. Foto: AFP / SCANPIX.
Ekstremistene i al-Qaida har lenge forsøkt å bli kvitt Egypts president Hosni Mubarak. Men det var først etter flere uker med relativt fredelige demonstrasjoner, hvor de mest radikale islamistene glimret med sitt fravær, at Mubarak ble tvunget til å gå av. Foto: AFP / SCANPIX.

Egypternes folkeopprør undergraver al-Qaida og er et uttrykk for det motsatte av alt bevegelsen står for, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts president Hosni Mubarak sto høyt på al-Qaidas hatliste på grunn av sine sterke bånd til Israel og USA, noe som gjorde det lett for nettverket å mobilisere støtte mot regimet hans. Men nå er Mubarak borte.

– Det vi er vitne til, er Osama bin Ladens mareritt, mener Shibley Telhami fra University of Maryland.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er like klar i sitt innlegg på nettstedet Jihadica. com:

– Folkeopprørene som nå pågår, er omtrent det totalt motsatte av alt al-Qaida står for: De er ikke-voldelige, massebaserte, populære, inkluderende, for det meste sekulære, demokratiske og kanskje viktigst av alt: De virker! Jeg aner at al-Qaida går en vanskelig tid i møte.

– Stort nederlag

De radikale islamistene glimret med sitt fravær under demonstrasjonene i Egypt. Hvis Det muslimske brorskap, landets best organiserte opposisjonsgruppe, nå får makt gjennom demokratiske valg og virkemidler, vil det være det verste som kan skje for al-Qaida, mener Bruce Riedel ved Brookings Institution.

Les også: Den arabiske protestbølgen fortsetter

Grunnen til det er at al-Qaida alltid har forfektet væpnet motstand og vold som virkemidler for å skape endringer mot et islamistisk styre.

– Dette er virkelig en stor mulighet til å komme opp med en annen anskuelse enn al-Qaidas, mener USAs nasjonale etterretningsdirektør James Clapper.

Opprørene i Tunisia og Egypt har vist at voldelig hellig krig ikke er fører fram, mener Reuters-spaltisten Bernd Debusmann.

– I krigen mellom ulike ideologier har al-Qaida lidd et stort nederlag, skriver han.

– Må få hjelp

Men selv om al-Qaida ideologisk skulle få seg en knekk, betyr ikke det at faren er borte for at ekstremister får fotfeste i kaoset som råder etter presidentavgangene i Tunisia og Egypt.

Les også: Tusener på Tahrir-plassen i Kairo

Ahmed Rashid, en ledende ekspert på radikal islam, argumenterer sterkt for at Egypt trenger øyeblikkelig og omfattende hjelp for å sikre at revolusjonen ikke legger veien åpen for radikale islamister til å skaffe seg innflytelse.

– Al-Qaida og andre egyptiske grupper ønsker ikke at demokratiet skal slå rot, fordi den demokratiske «smitten» vil kunne spre seg i den islamske verden og undergrave ekstremistenes budskap, skriver han i Financial Times.

Men hvis Egypt destabiliseres, vil al-Qaida benytte anledningen til å drepe muslimbrødrenes ledere, bringe bevegelsen i miskreditt og også undergrave Egypts nye lederskap, mener han.

Amerikanske etterretningskilder anser ikke al-Qaida for å utgjøre noen umiddelbar trussel i Egypt og tviler på at nettverket raskt vil være i stand til å utnytte et mulig maktvakuum i landet.

Lang historie

Radikal islam har lange historiske røtter i Egypt. Det muslimske brorskap ble stiftet av Hassan al-Banna i 1928, og gruppens viktigste ideolog Sayyid Qutb har vært en inspirasjonskilde også for al-Qaida.

Selv om Mubarak, med USAs støtte, har slått knallhardt ned på radikale islamistgrupper, har al-Qaida-sympatisører lyktes med å gjennomføre flere terrorangrep i Egypt de siste årene.

Dessuten var Mohammed Atta, som deltok under 11. septemberangrepet mot USA i 2001, egypter, og det samme er al-Qaidas antatte nestleder, Ayman al-Zawahiri.

Mange analytikere mener imidlertid at brorskapet selv nå har blitt en mer moderat gruppe som støtter demokratiske prinsipper. Til tross for en historie med felles tankegods, blir det derfor søkt å nevne brorskapet i samme åndedrag som al-Qaida, mener forskerne.

– De har gått bort fra voldsbruk og fordømt al-Qaida om en perversjon av islam, sier Clapper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden