Flere unge tar kontakt om tvangsekteskap

Jentas bistandsadvokat Simon Ladderud Stende (til venstre) har lagt ned påstand om oppreisning på til sammen 1 million kroner for sin klient. Aktor Johan Øverberg krever fem og et halvt års fengsel for fetteren og to og et halvt år for jentas mor, far og tante. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.
Jentas bistandsadvokat Simon Ladderud Stende (til venstre) har lagt ned påstand om oppreisning på til sammen 1 million kroner for sin klient. Aktor Johan Øverberg krever fem og et halvt års fengsel for fetteren og to og et halvt år for jentas mor, far og tante. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.

Organisasjoner som jobber mot tvangsekteskap har fått større pågang enn vanlig i kjølvannet av rettssaken som nylig ble avsluttet i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 17 år gammel norsk-irakisk jente skal ha blitt giftet bort til sin fetter i en religiøs seremoni da hun var 13 år.

Jenta fortalte retten at hun ble utsatt for vold og voldtekter jevnlig i tre år før hun betrodde seg til en rådgiver på skolen. I dag bor hun på hemmelig adresse og har brutt med familien. Jenta sier hun frykter for livet sitt.

Jentas fetter og hennes mor, far og tante står tiltalt i saken. De nekter straffskyld på alle punkter. Dommen faller mandag.

Dette er en av mest alvorlige saker i sitt slag til å gå for en norsk domstol. For første gang skal retten ta stilling til et ekteskap som skal være inngått her i landet.

– Sterk signaleffekt

Saken blir lagt merke til i innvandrermiljøer, mener Røde Kors og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif). Begge organisasjoner jobber for å hjelpe unge som presses inn i ekteskap.

– Vi har fått inn ekstra mange henvendelser i februar. Saken kan ha ført til økt bevissthet rundt temaet tvangsekteskap, sier Anne Marte Stifjeld, prosjektleder for Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Signaleffekten er sterk når slike saker når rettsapparatet, mener leder Gerd Fleischer i Seif. Hun tror også foreldregenerasjonen følger med når saker dukker opp i mediene.

– Det er avgjørende at de unge blir hørt og trodd. Og det er viktig å vise med all tydelighet at storsamfunnet ikke aksepterer tvang og vold, sier Fleischer til NTB.

Unge vegrer seg

Bare tre personer er dømt for tvangsekteskap siden bestemmelsen ble innført i straffeloven i 2003, ifølge VG. De tre ble dømt i to straffesaker som begge fant sted i Drammen.

Fleischer mener det er viktig å skape presedens, men erkjenner at mange unge vegrer seg fra å anmelde saken ut fra lojalitet til foreldrene. Nesten ingen ønsker å se sine egne foreldre fengslet.

– Derfor er det så viktig at foregangspersoner går foran. Det er viktig at de selv ser at de er utsatt for en kriminell handling, sier Fleischer.

Stifjeld tror slike saker kan slå ut på to måter. Det kan virke forebyggende når saker ender opp i rettsapparatet, men det kan også skremme unge fra å varsle hvis de tror at foreldrene vil ende opp i fengsel.

Flere hundre saker

Flere og flere unge har bedt om hjelp i løpet av de siste årene. Kompetanseteamet mot tvangsekteskap fikk i fjor nesten hundre flere henvendelser fra året før, totalt 378 saker. 73 gjaldt ekteskap som allerede var inngått.

Tvangsekteskap kan være vanskelig å bevise, ifølge Fleischer. Én grunn er at man i Norge ikke kan registrere ekteskap offentlig før begge parter er 18 år.

– For de yngre er det vanlig å kalle det en forlovelse, det har vi flere eksempler på. Men det spiller ingen rolle for barnet det gjelder. Hvis en imam vier paret og undertegner på et papir, så er det et giftermål som inngås, sier Fleischer. Hun presiserer at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og sier hun ikke kjenner saken i Oslo tingrett spesielt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden