– Over 200 døde i Benghazi

Libyas leder Muammar Gaddafi har slått hardt ned på uroen som har oppstått i den libyske byen Banghazi. Foto: REUTERS / Ismail Zitouny / SCANPIX.
Libyas leder Muammar Gaddafi har slått hardt ned på uroen som har oppstått i den libyske byen Banghazi. Foto: REUTERS / Ismail Zitouny / SCANPIX.

Mer enn 200 personer har mistet livet i uroen i den libyske byen Benghazi i løpet av helgen, opplyser leger til BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blodigste angrepet skal ha skjedd mot et begravelsesfølge lørdag.

En lege ved Jala-sykehuset i Benghazi sier til BBC at 208 døde kropper fra lørdagens sammenstøt befinner seg i sykehusets likhus. Ytterligere tolv døde skal befinne seg på et annet sykehus. De fleste av ofrene var skutt, ifølge legen.

– Nitti prosent av skuddsårene var i hodet, nakke, bryst og hjertet, sier den kvinnelige legen, som BBC kaller Brayka.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) oppjusterte søndag antallet døde i uroen i det nordafrikanske landet de siste fire dagene til 173. Lørdag ble 90 personer drept i sammenstøt i Libyas nest største by Benghazi og områdene rundt, ifølge organisasjonen.

HRW sier at deres anslag er «konservativt», men basert på samtaler med sykehusansatte og vitner.

Samtidig sprer Gaddafi-regimet propaganda om at blant annet Israel og utenlandske medier står bak uroen i landet.

Les også: Den arabiske protestbølgen fortsetter

HRW sier at deres anslag er «konservativt», men basert på samtaler med sykehusansatte og vitner.

Gravfølge

En lege i Benghazi sier til den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera at det var mottatt 15 drepte personer og i tillegg en rekke sårede ved hans sykehus etter skytingen lørdag.

Les også: - Massakre i Libya

– Dette sykehuset er ikke godt utstyrt, og det kommer sårede i bølger. Alle er svært alvorlig såret, i hodet, i brystet og i mageregionen, sier legen, som legger til at det er snakk om skuddskader.

En annen kilde sier til Al Jazeera at antall drepte kan være langt høyere enn 15.

– Dusinvis er drept, ikke 15, dusinvis. Vi er midt i en massakre her, sier mannen, som selv skal ha hjulpet til med å få sårede brakt til sykehus.

Benghazi

Benghazi har vært episenteret for demonstrasjonene mot Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime. Ifølge en lokal beboer har landets sikkerhetsstyrker nå forskanset seg i sitt kommandosenter i byen. Derfra har snikskyttere åpnet ild mot demonstranter, sier beboeren.

– Akkurat nå er det eneste militære nærværet i Benghazi begrenset til kommandosenteret. Resten av byen er befridd, sier beboeren til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge kilden har tusener av libyere samlet seg foran tinghuset i byen. Der har de med seg alt utstyr de trenger for å bli værende.

– Det er ingen mangel på mat, til tross for at ikke alle butikker holder åpent. Bankene er stengt. De offentlige kontorene og politistasjonene i byen er alle brent ned, sier Reuters’ kilde.

Opplysningene lar seg ikke bekrefte av uavhengige kilder, og sikkerhetsstyrkene sier tvert imot at 80 prosent av byen er under kontroll.

– Konspirasjon

Libyske myndigheter sier og skriver at en utenlandsk sammensvergelse står bak uroen i landet, melder nyhetsbyrået DPA.

Det statlige libyske nyhetsbyrået Jana meldte sent lørdag kveld at medlemmer av en utenlandsk gruppe var arrestert.

Gruppen hadde som mål å destabilisere Libya, og palestinere, sudanere og tunisiere var blant de arresterte. Israels hemmelige tjenester kan ha en finger med i spillet, het det også.

En regjeringskontrollert avis skriver søndag at volden i Libya «er ledd i de skitne planen og konspirasjonene pønsket ut av Amerika, sionismen og vestlige forrædere», skriver Reuters.

Ikke landsomfattende

Det er først og fremst i Benghazi, hvor støtten til Gaddafi har vært svakere enn ellers i landet, det har vært urolig. Det er foreløpig ingenting som tyder på et landsomfattende opprør.

Et italiensk øyenvitne sier til det italienske nyhetsbyrået Ansa at situasjonen er «fullstendig ute av kontroll» i Benghazi.

– Alle offentlige bygninger og en bank er brent ned, og opprørerne har plyndret og ødelagt alt. Det er ingen i gatene, ikke engang politi, sier italieneren.

Regimeskifte usannsynlig

Eksperter mener det er usannsynlig med et opprør av egyptisk eller tunisisk type i Libya, og viser til at Gaddafi har oljepenger som han kan bruke strategisk for å holde den sosiale uroen i sjakk og bevare sin popularitet.

Utenlandske journalister har ikke fått innreisetillatelse i Libya etter at uroen oppsto, og journalister som allerede er i landet, får ikke reise til Benghazi.

Samtidig er både mobilnettet og tilgangen til internett periodevis blitt sperret i landet. Demonstrantene i Egypt og Tunisia brukte mobiltelefoner og internett aktivt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden