Psykiatrisk ambulanse hedret med pris

Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets akuttpsykiatripris tildelt ambulansetjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppgavene til psykiatrisk ambulanse i Bergen er å sørge for at psykisk syke får tilbud om transport til behandling, preget av respekt og likeverd.

Fredag delte Nasjonalt forum for akuttpsykiatri ut årets akuttpsykiatripris i Oslo. Vinneren har base ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

- Dette er vi stolte av!, sier seksjonsleder Jarle Johannesen i en uttalelse.

Prisen, et bilde, diplom og 10.000 kroner, blir årlig delt ut til enkeltpersoner eller grupper som setter fokus på akuttpsykiatri på en konstruktiv måte, skriver Haukland sykehus i en pressemelding.

- Det er stort å bli verdsatt på denne måten av det psykiatriske fagmiljøet i Norge, samtidig som det også er en bekreftelse på at arbeidet vi har gjort er riktig og viktig, sier Johannessen videre.

Vanlig ambulanse

Psykiatriambulansen ser ut som en helt vanlig ambulanse, men den er litt større. Den er også utstyrt med det samme som en sykebil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første psykiatriske ambulansen var grå - det samme var arbeidsantrekket til de som jobbet med tjenesten. Etter to år valgte man å gå over til gul bil, og røde klær som vanlig ambulansepersonell.

Den psykiatriske ambulansen er blitt tatt godt i mot, og den har vært særlig gunstig for pasienter som blir hentet av helsepersonell i stedet for politiet.

Ble drept på jobb

Debatten om hvem som burde hente psyksisk syke blusset opp etter drapet på en polititjenestemann i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I april 2010 ble polititjenestemannen Olav Kildal (58) knivstukket og drept av en psykisk syk 62-åring. Drapet i Mo i Rana skjedde under et såkalt rutineoppdrag: Da politiet skulle hente en psykisk syk pasient, og kjøre han videre til innleggelse på Nordlandssykehusets avdeling for psykiatri. Der stod et team klart og ventet på han.

- De som er psykisk syke må bli ivaretatt på en bedre og mer verdig måte. Det er veldig strenge regler for hvordan en «vanlig» ambulanse skal være, i forhold til opplæring av personell og medisinsk utstyr, sa Vigdis Giltun (Frp) til ABC Nyheter etter den tragiske hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har arbeidet for å få psykiatrisk ambulanse i Norge siden 2006.

Les også: Sa nei til «psykebil»

Forslag ble nedstemt

I 2006 la partiet frem et forslag som ble behandlet i Helse- og Omsorgskomitéen, men forslaget ble nedstemt.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann mente det var beklagelig at forslaget ikke ble fulgt opp.

- Psykiatrisk ambulansetjeneste bør bli opprettet i samtlige helseforetak. Man ville ha minsket risikoen for slike hendelser. Politiet har ikke den nødvendige kompetansen til å håndtere alvorlig psykisk syke pasienter. Det er helsepersonell som har kompetanse til å håndtere disse situasjonene korrekt, og til å foreta de nødvendige vurderingene, sa Normann til ABC Nyheter i april.

Les: - Norge kan lære av Bergen

Fakta:

• Psykriatrisk ambulanse i Helse Bergen ble startet opp 9. mai 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Målsetning for psykiatrisk ambulanse er å sørge for at psykisk syke får et tilbud om transport til behandling som er preget av respekt, likeverd og faglighet. Motvirke stigma og kriminalisering av mennesker med psykiske lidelser.

• I en evalueringsrapport fremlagt i juni 2009 fremgår det at tilbakemeldingene fra pasienter, pårørende og politiet er positive.

• Politiet får frigjort ressurser til annet politiarbeid. Mens pasienter og pårørende legger vekt på at det er gunstig å bli møtt av helsepersonell i stedet for politi.

• Tjenesten består av fire fulle psykiatriske stillinger, to sjåfører og en bil. Totale årlige kostnader er rundt 4,5-5 millioner kroner.

• Ambulansen er også utstyrt for å ta oppdrag utenfor psykiatrien.

(Kilde: Helse Bergen)