Meny

Den arabiske protestbølgen fortsetter

Det ble satt fyr på bildekk under protestene i Jemen lørdag. En ung demonstrant ble skutt og drept. Foto: AFP PHOTO/STR

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Bahrain er demonstrantene igjen på offensiven, mens sørgende i Libya begraver sine døde.

Lørdag kveld ble en 16 år gammel gutt drept av et streifskudd under en demonstrasjon i byen Aden i Jemen, melder nyhetsbyrået AFP.

Flere hundre mennesker hadde samlet seg for å demonstrere mot president Ali Abdullah Saleh.

Sikkerhetsstyrker skjøt for å spre folkemengden, og gutten ble truffet av et streifskudd nær hjemmet sitt.

Antallet drepte i Aden er nå oppe i ti siden urolighetene startet onsdag.

Bølgen av protester som skyller over Midtøsten og andre deler av araberverdenen, brer seg stadig i omfang. Uroen har spredt seg fra Tunisia og Egypt til Bahrain, Libya, Jemen, Djibouti og flere andre land.

I minst elleve land er det nå større eller mindre protester mot myndighetene med krav om presidenters avgang, regimeskifte og innføring av demokrati.

Feiret

I Bahrain feiret demonstrantene lørdag etter at de militære hadde trukket seg tilbake fra Perleplassen. Som på Frihetsplassen i Kairo begynte folk å sette opp telt for å markere at de ikke gir seg før reformkravene er innfridd.

Tusenvis strømmet til plassen da det ble klart at de ikke kom til å bli hindret av landets soldater.

Seks mennesker har mistet livet i protestene i Bahrain, og kronprinsen i landet har fått i oppgave å innlede dialog med representanter for opposisjonen.

Les også: Norge fordømmer voldsbruken i Bahrain

Stengte internettet

Det er lite informasjon som siver ut fra Libya, der myndighetene lørdag stengte tilgangen til internett. Ingen utenlandske journalister har så langt ikke sluppet inn i landet.

Også elektrisiteten skal være stengt av i enkelte områder.

Nyhetsbyrået TT fikk likevel kontakt med en 27 år gammel student som kunne fortelle at demonstrasjonene i Benghazi fortsetter.

– Det er en fredfull demonstrasjon utenfor Benghazis domstol, sier studenten.

Selv om protestene mot Libyas leder Muammar Gaddafi er sterke i øst, er det antatt at diktatoren gjennom 42 år har solid støtte ellers i landet. Det er heller ikke meldt om protester i hovedstaden Tripoli.

Les også: - Massakre i Libya

Bolverk

Bahrain er en viktig alliert for USA og vertskap for amerikanernes store militærflåte i regionen. I Bahrain styrer det sunnimuslimske al-Khalifa-dynastiet, og blir av USA og mange andre i Vesten sett på som et bolverk mot det sjiamuslimske Iran.

I Libya skjøt politiet varselskudd mot demonstranter som tok til gatene for å sørge over dem som er blitt drept i de siste dagers demonstrasjoner.

Uroen er verst i den østlige byen Benghazi, der så mange som 84 mennesker skal ha blitt drept i ulike sammenstøt, ifølge Human Rights Watch.

Les også: Ønsker reformer uten revolusjon i Saudi-Arabia

Fengslet

I Jemen var det også voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi. Minst en person skal være drept og sju såret etter at politiet skjøt med skarpt mot folkemengden.

Lørdag kom det også rapporter om protester i Algerie og Djibouti. I hovedstaden Alger klarte sikkerhetsstyrker å stoppe en gruppe på 500 mennesker som ville ta seg til 1. mai-plassen.

I Djibouti, det minste landet på Afrikas Horn ble en opposisjonsleder lørdag fengslet som et forsøk på å ta livet av de gryende protestene mot landets myndigheter.

Les også: Soldater skjøt mot demonstranter


Fakta:

• I Tunisia brente en ung mann seg til døde 5. januar i protest mot regimet. Dette utløste massedemonstrasjoner, og president Zine al-Abidine Ben Ali flyktet 14. januar.

• I Egypt brøt det ut massedemonstrasjoner mot president Hosni Mubarak 25. januar. 11. februar gikk Mubarak av. De militære styrer landet midlertidig.

• I Iran førte den islamske revolusjonen i 1979 til at landet fikk et nytt autoritært styre. Protester mot valgfusk i 2009 ble knust. Denne uka har det vært flere sammenstøt mellom regimekritiske demonstranter, sikkerhetsstyrker og motdemonstranter og minst to er drept.

• I Jemen krever tusener av demonstranter og militante studenter at president Ali Abdullah Saleh må gå etter 32 års styre.

• I Algerie har en protestbølge vokst fram mot president Abdelaziz Bouteflika. Algerie har vært i unntakstilstand siden 1992.

• I Bahrain demonstrerer sjiamuslimer mot politisk og økonomisk diskriminering. Seks personer er drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker.

• På Vestbredden har unge palestinere demonstrert med krav om en slutt på splittelsen mellom de to partiene Fatah og Hamas. Selvstyremyndigheten har kunngjort planer om valg, i håp om å unngå uro, men Hamas avviser valg på Gazastripen

• I Jordan har det vært flere demonstrasjoner til støtte for oppstandene i Tunisia og Egypt. Kong Abdullah har åpnet samtaler med landets islamister.

• I Libya har det vært demonstrasjoner mot landets leder Muammar Gaddafi i flere byer. Omkring 20 personer skal være drept.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært