Mange skadd i ny uro i Bahrain

Et foto tatt fra en video viser sårede demonstranter på gata i Bahrains hovedstad Manama fredag. Lørdag kom det til nye, voldsomme sammenstøt i byen. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Et foto tatt fra en video viser sårede demonstranter på gata i Bahrains hovedstad Manama fredag. Lørdag kom det til nye, voldsomme sammenstøt i byen. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Mellom 60 og 80 personer er brakt til sykehus i Bahrain etter at politiet brukte gass og gummikuler mot demonstranter på Perleplassen i hovedstaden Manama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen oppsto da demonstranter forsøkte å vende tilbake til plassen umiddelbart etter at de militære hadde trukket seg bort.

En lege ved Salmaniya-sykehuset i Manama sier til Reuters at sykehuset er fullt og ikke har nok oksygen til å behandle alle som er blitt skadd.

Fredag kveld samlet flere tusener seg ved det lokale sykehuset for å gi blod til de skadde, og sykehusansatte sier de må jobbe som «frivillige» siden regimet har lagt ned forbud mot å hjelpe demonstranter.

Les også: Ønsker reformer uten revolusjon i Saudi-Arabia

Norge fordømmer voldsbruk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er bekymret for situasjonen i de tre landene.

Han oppfordrer myndighetene til å avstå fra voldsbruk, respektere ytringsfrihet og tillate fredelige demonstrasjoner.

Fordømmer volden: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Morten Holm / SCANPIXFordømmer volden: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Morten Holm / SCANPIX

– Protestene i Libya, Bahrain og Jemen er et uttrykk for befolkningens ønske om større demokratisk deltakelse. Myndighetene må respektere grunnleggende menneskerettigheter, som politiske, økonomiske og sosiale rettigheter. Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig dialog om reformer, sier utenriksministeren.

Ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter, og forutsetninger for en demokratisk utvikling, fremholder Støre.

– Norge støtter befolkningenes ønske om å leve i samfunn der politiske og sosiale rettigheter blir ivaretatt, sier utenriksministeren.

Vendte tilbake

Uroen har foreløpig endt med at tusener av demonstranter igjen er på Perleplassen mens politiet har trukket seg tilbake.

En gruppe demonstranter vendte tilbake til plassen straks de militære var borte, og politiet svarte med tåregass for å drive demonstrantene vekk.

Les også: - Massakre i Libya

Bahrains største landsorganisasjon oppfordret lørdag til generalstreik fra søndag, opplyser en representant for ansatte i flyselskapet Gulf Air.

Bahrains kronprins uttalte tidligere lørdag at alle militære har fått ordre om å trekke seg bort fra gatene, og at det igjen er politiet som har oppgaven å opprettholde ro og orden.

Soldater og pansrede kjøretøyer forlot Perleplassen lørdag formiddag etter at opposisjonen hadde avslått myndighetenes invitasjon til dialog så lenge de militære var i virksomhet.

En TV-produsent fra Reuters sier at alle militære er borte fra plassen. Ti politibiler holdt vakt mens tilbaketrekningen skjedde.

Støtte fra politisk hold

Demonstrantene har denne uken fått støtte fra politisk hold. Torsdag trakk opposisjonen seg fra landets parlament og krevde at regjeringen trakk seg.

USAs president Barack Obama ga torsdag også støtte til demonstrantene i Bahrain.

Les også: Soldater skjøt mot demonstranter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden