Meny

Ønsker reformer uten revolusjon i Saudi-Arabia

Kong Abdullah av Saudi-Arabia avbildet på et sykehus i New York i desember. Mens kongen får medisinsk behandling i utlandet, går arbeidet med å utforme politikk i kongedømmet svært tregt, ifølge analytikere. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs viktigste allierte i Midtøsten styres av syke og gamle kongelige brødre. Også i det svært konservative og strengt regulerte Saudi-Arabia kan man høre kravet om reformer.

Hendelsene i Tunisia, Egypt og andre land i Midtøsten har ikke gått unge saudiarabere hus forbi.

Landet har ingen tradisjon for politisk opposisjon, men misnøyen over korrupsjon og manglende reformer kan sees både på nettet og i gatene.

I storbyen Jeddah spredte raseriet seg da ti mennesker omkom i flom nylig. Flere aviser våget å stille spørsmål ved hvorfor myndighetene ikke var forberedt og infrastrukturen bedre.

Les også: Hevder kongen er død

Flere bloggere ber om forandringer, skriver avisen Toronto Star.

– De fleste tror fortsatt på monarkiet. Men vi ønsker reformer. Jeg tror det blir forandringer, men jeg tror ikke folk vil gå ut på gata. Ikke ennå, sier Eman Al Nafjan, som står bak Saudiwoman’s Weblog.

Ung frustrasjon

Unge saudiarabere viser også misnøye på annet vis.

– De eksperimenterer med narkotika, stjeler biler og vandaliserer offentlig eiendom. Saudiere i alle samfunnslag bryter stadig oftere loven og etterligner lederne som gjør hva som helst så lenge de kan slippe unna med det, skriver journalisten Karen Elliott House i Wall Street Journal.

Hun arbeider for tiden med en bok om det saudiarabiske samfunnet og påpeker at mange unge saudiarabere har lav utdanning og sliter med å få jobb i et land der mesteparten av arbeidskraften importeres.

60 prosent av kongedømmets borgere er under 18 år.

– Dersom ikke regimet endrer seg raskt og radikalt, eller blir presset til det av USA, vil landet være sårbar for opprør, skriver hun.

Konservative bremser

Det er ikke penger det står på.. Landet har 400 milliarder oljedollar det kan bruke på å bedre samfunnsforholdene, for eksempel ved å redusere arbeidsløsheten og bygge boliger. Det trengs også et nytt utdanningssystem for å sikre landet forskere, ingeniører, økonomer og advokater.

– Jeg tror folk venter at lederskapet nå skal ta problemene deres på alvor, sier Khaled al-Dakhil, sosiologiprofessor og kommentator.

Men selv svært begrensede endringer, som nye tekniske høyskoler, er blitt møtt med skepsis fra det mektige og konservative presteskapet.

Aldrende ledertrio

Så godt som alle politiske beslutninger er avhengig av noen få kongelige, som har glimret med sitt fravær i det siste.

Kong Abdullah gjennomgikk en ryggoperasjon i fjor, og 87-åringen har de siste tre månedene vært på rehabilitering i utlandet. Nylig måtte regjeringen avkrefte ryktene om at han var død.

Broren og tronfølgeren kronprins Sultan (85) er også i utlandet for å få behandling for ikke oppgitte helseproblemer.

Han lider angivelig av kreft og alzheimer. Deres 77 år gamle halvbror, prins Nayef, er innenriksminister og den tredje i arverekken. Han ansees som konservativ og lite reformvillig.

– I et system der alt vanligvis skjer ovenfra og ned, fører fraværet av lederne til at den politiske aktiviteten går svært tregt, påpeker Jane Kinninmont i forskningsenheten The Economist Intelligence Unit.

Familieråd

Spørsmålet om når og hvordan styret av Saudi-Arabia skal overlates til en ny generasjon er ikke løst.

Kongen har satt opp et familieråd som skal styre maktoverføringen. Men det er ikke kjent hvordan det skal arbeide, eller når prosessen skal starte.

Observatører venter på at Abdullah skal sette sammen en ny regjering for å slippe friske krefter til. Men den sittende regjeringens periode utløp nylig. Fristen ble forbigått i stillhet.

Kong Abdullah, som har styrt landet siden 1996, har ellers gjort lite for å endre det politiske systemet, eller det strenge, religiøse systemet som legger sterke begrensninger på folks personlige opptreden.

Nylig fikk landet sitt første opposisjonsparti bestående av islamister, menneskerettsaktivister og advokater. Men siden det ikke er noen planer om å holde valg, er det mest å regne for en symbolsk opposisjon,

– Ingen vil be om regimeendring, men folk vil be om politiske reformer, mener den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært