– Norge ville holde dødstall hemmelig

Norge ville legge lokk på all offentlig debatt om hvor mange sivile afghanere som var blitt drept i NATO-angrep, viser WikiLeaks-dokumenter ifølge Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hemmelige møtereferater som er lekket fra det amerikanske diplomatiet til WikiLeaks, «kaster et overraskende og nytt lys over Norges rolle i den politiske ledelsen av NATO under krigen i Afghanistan», skriver Aftenposten.

I et møtereferat fra NATOs øverste organ i september 2008 skrev USAs NATO-delegasjon at «Norges ambassadør understreket behovet for å unngå en offentlig debatt om rapportering av antallet sivile drepte».

Ved en anledning skal Norges NATO-ambassadør, nåværende London-ambassadør Kim Traavik, ha kritisert FNs rapporter om sivile tap. NATOs råd skal ha ment at FN overdrev tallene.

«Selv mange FN-ansatte i Kabul tviler på metoden som er brukt», skal den norske ambassadøren ha sagt ifølge referatet.

Traavik sier til Aftenposten at han ikke kjenner seg igjen i referatet.

– Dette kjenner jeg meg ikke igjen i og må bero på en misforståelse. Norge var et av de landene som sterkest argumenterte for at NATO og ISAF måtte iverksette tiltak for å redusere de sivile tapene. Det gjorde vi av humanitære grunner, men også av hensyn til opinionen i medlemslandene og i Afghanistan, sier ambassadør Kim Traavik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden